Un llibre de poemes “de manualˮ guanya el premi de poesia Gabriel Ferrater

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Francesc J. Gómez ha estat el guardonat amb el 17è Premi de poesia Gabriel Ferrater, coorganitzat per l’Associació Gabriel Ferrater, l’Ajuntament i Edicions 62. L’editor Jordi Cornudella, membre del jurat, ha explicat que l’obra Pengeu-ne cada nit els enforcalls, que es publicarà a l’octubre sota el títol L’enforcall, ha sobtat el conjunt del jurat: “L’efecte va ser espatarrantˮ.

A ulls de l’editor, l’obra de Gómez és “un llibre de poemes de manualˮ amb un “enorme rigor formal però gens servilˮ. Lluny de ser una poesia de vers lliure, el jurat en destaca el model estròfic i els “ressons literarisˮ. Consideren que és un llibre rodó que “fa vibrarˮ. És la primera obra que es publicarà de l’autor.

Gómez, que ha aprofitat l’entrega del premi dijous a la tarda al Siglo del Mercantic per llegir alguns dels seus poemes, considera que el que més ha sobtat al jurat és “la fe en la literaturaˮ. Ha destinat bona part del seu discurs als agraïments i a les referencialitats, amb esment especial a Josep Pujol, qui considera el seu mestre, i al poeta medieval valencià Ausiàs March, de qui defensa la seva mètrica i rima i la necessitat de reconstruir la situació moral per interpretar els poemes.

L’enforcall o Pengeu-ne cada nit els enforcalls està escrit en dècima, el que Gómez considera un nombre significatiu, entre d’altres, pel nombre de dits de les mans. “Necessitava una forma tancada i breu que em permetés compondre caminant i nadant, en definitiva, fent qualsevol cosaˮ, explica. La correcció de l’obra ha fet que hagi esdevingut la guanyadora tot i que l’autor encoratja la resta de participants a seguir escrivint tot recordant que el propi Ferrater també va tenir les seves frustracions.

L’acte també ha servit per entregar el 21è Premi de poesia Gabriel Ferrater per a alumnes de secundària, en el qual han participat els institut públics Pla i Farreras i Angeleta Ferrer i els centres Thau, Avenç i Àgora. Els guardonats s’han emportat llibres de poesia, un diploma i un xec de 100 euros per gastar en les llibreries locals. El Thau ha estat el centre que més reconeixements s’ha emportat.

En la categoria de primer cicle de secundària el guanyador ha estat Pau Alaminos, alumne de primer d’ESO a l’Avenç, pel poema Sense vocal; entregant-se també un accèssit a Berta Sánchez, alumna de segon d’ESO al Thau, pel poema Atura’t. Del segon cicle, la guanyadora ha estat Mònica Argemí, alumna de quart d’ESO al Thau, amb la poesia Llàgrima, amb l’atorgament de quatre accèssits: a Paula Loscos (quart d’ESO al Thau) per Si tu sabessis, a Marina Sánchez (quart d’ESO al Thau) per Sal marina, Sílcia Vidal (quart d’ESO a l’Angeleta) per Primavera i Kiara Hirata (quart d’ESO a l’Angeleta) per La foscor de la claror.

En la categoria de batxillerat el guanyador ha estat Pol Padilla, alumne de segon a l’Àgora, per El vaixell de paper, amb un accèssit per a Clara Pascual, alumna de l’Angeleta, per Pupil·les. Aquests poemes i els dels i les finalistes –un total de sis poemes més– han estat recollits en un llibre editat per l’Ajuntament i l’associació

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article