No, ni Sol i Aire ni Mas Fortuny s’hauran d’enderrocar

per Jordi Pascual

Sant Cugat Fake News

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Sant Cugat Fake News és una secció que tracta d’ampliar i/o desmentir notícies, declaracions i informacions virals referents a la ciutat que o bé són falses o poden ser malinterpretades per manca de context o seguiment de l’afer que expliquen.

L’aprovació del Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge (PEPNat) del Parc Natural de Collserola ha portat el dubte, publicat en alguns mitjans, sobre el possible enderrocament de cases a les Planes i la Floresta i del conjunt dels nuclis residencials de Sol i Aire i Mas Fortuny. Els dos primers barris estan reconeguts com a zona urbana i, per tant, les seves cases entren en ordenació. Els altres dos nuclis no es veuran afectats ja que s’han acollit a la figura d’Espais de Regulació Especial (ERE).

El tinent d’alcalde d’Urbanisme en funcions, Joan Puigdomènech, esclareix que cap dels habitatges ubicats en aquestes dues urbanitzacions aniran a terra mentre que la resta d’habitatges que quedin dins de la zona afectada pel PEPNat sí s’hauran d’enderrocar. Per tant, no és certa la xifra de 354 habitatges a ser enderrocats arreu del Parc Natural ja que els 75 dels dos nuclis santcugatencs no es veuran afectats.

El propi PEPNat recull aquesta figura, basada en un decret de la Generalitat del 2010 en què es posaven les bases. Els ERE són, segons aquest document, nuclis d’habitatges expressament delimitats o zones d’entrada al parc com espais lliures aptes per al creixement urbà. La concreció d’aquestes figures es desenvolupa a través de programes d’actuació promoguts a iniciativa dels ajuntaments afectats i amb la participació de l’òrgan gestor del Parc, de l’Àrea Metropolitana i de la Generalitat.

Manel Soler, president de l’Associació de Veïns de Sol i Aire, que fa anys que és al darrere de la consecució de l’ERE per evitar que s’enderroqui el barri, explica que el compromís és ferm des del decret del 2010 i que ara la figura ja no té marxa enrere, després que aquest mandat hagin mantingut diverses reunions amb l’Ajuntament per fer-la possible. Amb aquesta excepció dins del PEPNat, argumenta, no es permetran noves construccions ni ampliar la volumetria de les existents però sí obres de manteniment.

L’associació va incorporar l’ERE en forma d’al·legació en el procés d’exposició pública del PEPNat amb el compromís que serà una figura perpètua. A canvi, els veïns fan de garants de l’entorn. Sol i Aire és l’únic barri de la ciutat dotat d’un Grup d’Autoprotecció davant dels incendis, una necessitat evident després dels episodis del 1994. Els veïns poden fer una primera actuació i, a més, estan dotats d’un pla d’evaquació per si no hi hagués més opció que fugir de les flames.

Durant el procés, recorda Soler, també es va estudiar la possibilitat que si finalment alguna casa s’hagués hagut d’enderrocar, l’Ajuntament havia de facilitar un pis a Sant Cugat a les persones afectades. També es va estudiar sobre el tanteig i retracte –compra preferent per part de l’administració–. Paral·lelament Sol i Aire espera la concreció de la proposta de la Universitat Politècnica de Catalunya per seguir amb les adaptacions de l’antic nucli zoològic de Cal Castillo per acollir ramats d’ovelles que serveixin per fer neteja del sotabosc i així, entre d’altres, reduir el risc d’incendi.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article