Nous canvis en l'estructura gerencial de l'Ajuntament

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Façana de l'Ajuntament. Foto: Jordi Pascual

La sessió plenària del mes d'octubre incloïa nous canvis en l'estructura gerencial de l'Ajuntament. Tot i que no es van crear nous càrrecs de confiança, hi va haver un traspàs de responsabilitats en les àrees de Cultura, Coneixement i Promoció de la Ciutat i de Benestar, Ciutadania, Esports i Joventut. Els canvis van ser possibles pel vot favorable de l'equip de govern i l'abstenció en bloc de l'oposició.

El Ple també va ratificar en forma de dació de compte el nomenament de Josep Lluís Alay, que havia estat director de l'àrea de Cultura, Coneixement i Promoció de la Ciutat i ara treballa a l'àrea de presidència de la Diputació, com a Comissionat del Reial Monestir. Aquest és un càrrec sense retribució i té com a principals objectius la supervisió del Pla Director del Monestir on s'han de determinar els usos de les rodalies del monument amb un òrgan de govern que ha d'incloure totes les parts implicades.

Justament, la marxa d'Alay de l'àrea de Cultura, Coneixement i Promoció de la Ciutat deixava un buit en la direcció de l'àmbit. El Ple d'octubre va aprovar que la fins llavors cap de l'àrea de Benestar i Ciutadania, Cristina Recasens, passi a ocupar el lloc que tenia Alay. Xavier Codina, que durant la legislatura passada havia estat directiu en l'àrea d'Esports, substitueix Recasens en Benestar, Ciutadania, Esports i Joventut, de fet, ho fa des de finals del mes de setembre.

Els nous nomenaments van reobrir el debat del model gerencial en el Ple. La portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, s'ha mostrat contrària a l'existència de l'àmbit gerencial des de l'inici de la legislatura i així ho va transmetre en el debat del plenari. Considera que representa una duplicitat respecte a l'ala política de regidories i tinences d'alcaldia. El portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprian, no critica tan l'existència com la despesa que representa l'existència dels càrrecs de confiança i personal directiu.

La portaveu d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana, va recriminar a l'alcaldessa la falta d'informació sobre el perfil professional dels nous directors d'àmbit. Demanava conèixer els criteris i els currículums de les persones proposades. Mercè Conesa va respondre que es podien consultar al lloc web de l'Ajuntament. Aquest diari ha tractat de buscar la informació demanada per Casamitjana però no apareix enlloc de la plana web del consistori. El gabinet de comunicació, però, sí ha facilitat la informació.

El nomenament de Josep Lluís Alay com a Comissionat del Reial Monestir va generar més consens. El portaveu socialista, Pere Soler, el va qualificar de “raonable i satisfactori” per la previsió de la creació d'un Pla d'Usos del voltant del Monestir. La portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, es va mostrar satisfeta amb l'existència del Comissionat com a eina per crear un vincle entre la gent i el Monestir. Va animar a estudiar i recuperar la propietat dels espais del voltant del temple.

Qui és qui en els nous nomenaments

Tal com vam explicar en aquest diari quan es va presentar el primer cartipàs del mandat, els càrrecs de director d'àmbit en les àrees de Benestar i Ciutadania i de Cultura, Coneixement i Promoció de la Ciutat tenen una retribució de 70.000 euros a l'any. El càrrec de Comissionat del Reial Monestir no té retribució.

La nova cap d'àmbit de Cultura, Coneixement i Promoció de la Ciutat, Cristina Recasens, és graduada en Humanitats i Màster en direcció pública per ESADE. Ha estat des del 1983 en diversos departaments de l'Ajuntament desenvolupament diferents tasques, des d'auxiliar administrativa fins a cap de l'oficina administrativa, cap de negociat d'ensenyament, cap de secció de serveis personals, funcions de cap de secció a Dona Informació i cap de secció d'atenció a la dona i del programa de civisme.

 

Xavier Codina, nou cap de Benestar, Ciutadania, Esports i Joventut, feia 10 anys que era director de l'àmbit d'Esports en l'Ajuntament. Si bé, l'anunci del nou cartipàs a l'inici de mandat, el deixava fora del seu càrrec. La situació solament va durar tres mesos ja que a finals de setembre ja es va anunciar que recuperaria la seva tasca com a cap d'Esports en el marc d'un àmbit més ampli -amb Benestar, Ciutadania i Joventut.

 

És llicenciat en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport i postgrau en Gestió Econòmica d'Entitats Esportives. Té cinc titulacions esportives: professor de tècnics d'espot base, entrenador nacional d'handbol, cinturó blau de judo, monitor d'activitats de lleure infantil i juvenil i professor col·laborador en cursos de primer nivell de tècnic d'esport en handbol. Més enllà del seu pas per l'Ajuntament, ha sigut director del Centre de Fitness Poliesportiu Municipal de Besòs-Fesmes XXI (2003-05), director tècnic i responsable de l'àrea de promoció de la Federació Catalana d'Handbol (2003) i consultor independent a l'Institut Àgora (2001-03).

 

El Comissionat del Reial Monestir, Josep Lluís Alay, és llicenciat en Física i en Filologia semítica per la UB. És doctor en totes dues i en ciències per la Universitat de Lovaina. És professor associat a la UB. Durant el darrer mandat va ser Director de Patrimoni, Museus i Arxius de l'Ajuntament de Barcelona i des del 2001 dirigeix l'Observatori del Tibet i Àsia Central de la UB. Fins el seu fitxatge en la Diputació havia desenvolupat la tasca de director d'àmbit de Cultura, Coneixement i Promoció de la Ciutat.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article