Les Lectures a la Fresca homenatgen Margarida Xirgu i García Lorca

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Els Amics de Pedra i Sang arriben a la 15a edició de les Lectures a la Fresca, la representació teatral llegida que van començar com lectures amb faristol ara fa 14 anys. Aquest any, en motiu de l’any Xirgu, l’actriu i artista Margarida Xirgu serà la protagonista, una oportunitat per endinsar-se també en l’obra del seu amic Federico García Lorca. La plaça de l’Om, la de l’alcalde Magí Bartralot i la del Coll –on es va fer una representació per primer cop l’any passat– seran els emplaçaments per a les obres que es representaran el 4, 11 i 18 de juliol a les 10 de la nit.

Segons la directora artística, Dolors Vilarasau, les lectures d’enguany posen en valor una “actriu, republicana, d’esquerres, empresària, artista, pedagoga i feminista que va decidir no tenir fills per voluntat pròpiaˮ. La memòria històrica i l’exili seran ben presents en les representacions d’enguany. Vilarasau agraeix l’acollida del públic i posa en valor l’evolució de les lectures, que ja han trepitjat prop de 15 places diferents des de la seva primera edició.

També el crític Eduard Jener en defensa l’evolució tot dient que en les primeres edicions no se sabia quin seria el recorregut de la iniciativa. Per a ell s’ha demostrat la qualitat de les persones que es dediquen a les arts escèniques i la cultura en general a la ciutat i per això demana més suport de l’Ajuntament. Aprofitant que la nova alcaldessa, Mireia Ingla, ha acudit a la roda de premsa de presentació de les lectures, Vilarasau s’ha sumat al clam de Jener demanant espais d’assaig i pràctica teatral: “La polivalència políticament queda molt bé però es necessiten condicions perquè l’art es produeixiˮ.

L’alcaldessa ha sortit del pas, també dels suggeriments sobre un teatre de la Unió obert a més entitats, dient que per demostrar que Sant Cugat és una ciutat d’artistes cal fer cas de les demandes. També s’ha compromès a fer de la Unió un espai obert. Toni Ramon, representant de l’Ateneu, per la seva banda, ha posat en valor la col·laboració entre entitats i ha avançat que l’any vinent acolliran una exposició sobre els 15 anys de les Lectures a la Fresca alhora que s’emplaça a millorar els problemes d’acústica del pati per tal de poder acollir una representació.

Les obres

La primera de les representacions, que es farà el 4 de juliol a les 10 de la nit a la plaça de l’Om, és de l’obra La Xirgu a la fresca, d’Ignasi Roda; un mosaic de la vida de l’artista. Compta amb el suport de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona, presidida pel mateix Roda, impulsora de l’any Xirgu que finalment també ha acollit la Generalitat. L’autor i director diu es tracta d’un repàs a la vida i moment històric de Xirgu amb una referència a la seva relació amb Lorca a partir d’un text sobre el seu primer encontre, preludi de l’estrena de Mariana Pineda.

La segona de les obres, que es representarà l’11 de juliol a les 10 de la nit a la plaça de l’alcalde Magí Bartralot, és Fes de Federico per a mi, de Sam Boardman-Jacobs. Es tracta de la representació d’un encontre fictici entre Xirgu i Eva Duarte de Perón a Argentina. Vilarasau, que en serà la directora, defensa que l’obra posa en valor dues dones que s’han fet a elles mateixes alhora que permet una mirada sobre l’art, la política i l’exili.

La darrera de les representacions, el 18 de juliol a les 10 de la nit a la plaça d’en Coll, és La casa de Bernarda Alba, de Federico Lorca; una creació que va fer expressament per a Xirgu. Amb un repartiment totalment femení, tal com exigeix l’obra, Vilarasau, que també en serà la directora, defensa la mirada feminista amb una crítica a la repressió de la dona en l’aspecte sexual. Aquesta vegada com l’espai dels castanyers dels Jardins del Monestir estan en obres, s’ha optat per repetir l’emplaçament de la plaça d’en Coll, que l’any passat es va omplir de gom a gom.

El vano de Neus Colet

Com cada any la presentació de les Lectures a la Fresca també ha servit per mostrat el vano característic que acompanya els vespres de juliol. Aquesta vegada ha estat l’obra de l’artista plàtica santcugatenca Neus Colet, una cal·ligrafia personal que introdueix en forma de text manuscrit la trajectòria teatral de Xirgu.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article