Alumnes de l’Arnau Cadell creen cooperatives per dissenyar jocs

per Anònim (no verificat)

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Territori Cooperatiu és una secció patrocinada per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, que conjuntament amb els mitjans Malarrassa i elCugatenc es proposa visibilitzar la vitalitat de projectes, iniciatives i actes al voltant de l’economia social i solidària a la comarca.

149 alumnes del primer cicle de secundària de l’institut Arnau Cadell de Sant Cugat han treballat de manera cooperativa per dissenyar jocs i joguines. Amb set equips (Trampes, Els Somnis, CJJ, Volcan, Ludius, Cooperup i Hitoco) durant dos mesos han aprofundit en el funcionament del cooperativisme i l’han portat a la pràctica per fer propostes de jocs, una activitat que s’emmarca en la dinàmica de treball per projectes del centre educatiu i que ha comptat amb l’acompanyament de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental.

Diversos dels representants dels set grups de treball fan balanç de l’experiència tot dient que els ha servit per assumir responsabilitats, aprendre a gestionar els diners i el temps, entendre què és i com ha de dissenyar-se un joc i endinsar-se en el món de l’economia social i solidària fins saber què és i com s’estructura una cooperativa.

En la cloenda del repte, celebrada el dilluns 17 de juny al mateix Arnau Cadell, l’equip de professorat que ha coordinat la proposta ha posat en valor els objectius assolits. “El repte més difícil era que els joves s’enfrontessin a ells mateixosˮ, explica Joan Cabrera, un dels professors que ha coordinat el repte, “s’havia de crear, compartir i enfrontar-se a un full en blancˮ. Cada grup ha dissenyat el seu propi joc –alguns d’ells digitals, amb robots i app i d’altres de taula o a mode d’scape rooms– amb l’únic condicionant d’haver de fer-ho cooperant.

Mariona Bracons, professora que també ha treballat en el repte, explica que la proposta va néixer a l’estiu passat amb la idea de fomentar el disseny de jocs ja que això permetia treballar les instruccions, l’estètica, la publicitat... Hi han participat 10 professors, que han tingut l’assessorament de l’Ateneu Cooperatiu tant per entendre els valors del cooperativisme i conèixer exemples d’aplicació als centres educatius com per aconseguir contactes d’empreses socials que es dediquen a la creació de jocs.

L’estructuració dels grups d’estudiants ha mimetitzat la fórmula cooperativa, amb una assemblea i càrrecs i vocalies. D’aquesta manera, els propis estudiants, acompanyats pel professorat, han pogut controlar el procés, dissenyar la comunicació i les estratègies internes i externes. Això ha permès, diu Bracon, l’autoavaluació durant el procés; una experiència ben valorada per la direcció del centre ja que permet a l’alumnat assumir responsabilitats.

Jordi Segarra, membre de l’Ateneu Cooperatiu que ha participat en el repte, considera que l’aposta ha estat tot un èxit ja que s’han presentat projectes complets que han posat en valor l’experiència cooperativa. Com a marge de millora, ha dit als estudiants, encara resta l’aposta per jocs no competitius, la major presència de dones en el disseny de jocs tecnològics i aconseguir consells rectors menys masculinitzats. A més, els ha encoratjat a seguir utilitzant la fórmula cooperativa per a altres afers, com l’organització del treball de fi de curs.

Berta Serra, tècnica de l'Ateneu Cooperatiu, explica que també ha estat important la incorporació en el llançament del repte de dues cooperatives dedicades al joc, Sandbloom, cooperativa de jocs digitals, i Tata Inti, cooperativa dedicada al foment del joc en els infants. D'aquesta manera, els infants han pogut veure que l'organització com a cooperativa real hi és, i existeix

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article