Un centenar de persones es concentra contra l’agressió sexual durant la Festa Major

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Hora Bruixa

Hora Bruixa ha donat a conèixer una agressió sexual que es va produir en el marc de la Festa Major i que fins el moment havia passat desapercebuda. Segons el col·lectiu feminista durant la nit de dissabte a diumenge una noia va ser drogada i agredida sexualment a prop d’ESADE. “És un fet alarmant que a dia d'avui hi hagi homes que continuïn pensant que tenen dret a accedir als nostres cossos sense el nostre consentiment, que pensin que som propietat seva, i que ens droguin, amenacin o ens violentin per tal de fer el que vulguin amb nosaltresˮ, denuncien en un comunicat.

Amb la intenció de mostrar el rebuig a l’agressió però també de demanar accions que evitin més casos similars, Hora Bruixa va convocar ahir al vespre una concentració que va agrupar prop d’un centenar de persones a les portes de l’Ajuntament. En la protesta es va llegir un comunicat en què denunciaven la cultura de la violació fomentada pel patriarcat i cridaven a la lluita i la consciència davant el masclisme.

“L'Ajuntament hauria de ser valent per aplicar mesures de fons i transversals que tallin d'arrel amb la cultura de la violació: coeducació, tallers de conscienciació als instituts que vagin més enllà de dues hores al curs, prohibició de la publicitat masclista, il·luminació de les zones fosques...ˮ, demanen al comunicat, en què també fan una crida al conjunt de la població, “com a societat tenim el deure de rebutjar qualsevol mostra de masclisme per trencar amb la cultura que fa que les agressions sexuals siguin possiblesˮ.

En el marc de la concentració, a la qual han acudit alguns representants polítics, les manifestants han pintat al terra el lema “cap agressió sense respostaˮ. El compte oficial de l’Ajuntament s’ha limitat a fer una piulada rebutjant “qualsevol tipus d’agressió sexual que s’hagi pogut produir a Sant Cugatˮ i cridant a la “tolerància zero davant la violència masclistaˮ.

Tot i que no han transcendit més detalls sobre l’agressió, el col·lectiu feminista posa l’accent en la mirada sistèmica i demana potenciar el suport mutu i la sororitat: “Seguirem lluitant dia rere dia per fer una xarxa de dones prou sòlida per plantar cara, per defensar-nos davant de les agressions, perquè cap de nosaltres estigui sola davant d'una violència que ens ataca a totesˮ.

Masclisme en espais d’oci, una amenaça constant

Les agressions sexuals en contextos d’oci nocturn han estat una preocupació constant dels col·lectius feministes. Al passat mes de febrer una altra agressió a l’entorn de Can Solà va fer saltar les alarmes i novament Hora Bruixa es va concentrar a la plaça d’Octavià per denunciar el fet i demanar accions a l’Ajuntament. Llavors el col·lectiu cridava a treballar dia a dia amb accions en clau municipal com les que han tornat a apuntar en el comunicat de la nova agressió.

En el marc de les places de Festa Major, el treball conjunt de la Desplaça Jove, l’Espai d’Arrel i la Festa Major Alternativa (FMA) ha servit per consolidar el suport a les víctimes d’agressions en aquests espais i alhora per pressionar l’Ajuntament a prendre mesures. En la darrera Festa Major es va fer una crida perquè en cas d’agressió s’acudís als punts lila o a les barres de les places per demanar suport. Així mateix es va difondre la iniciativa sota el lema “només sí és síˮ.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article