Xirgu reviu a través d’una biografia musicada

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

La 15 a edició de les Lectures a la Fresca, de l’associació Amics de Pedra i Sang, ha començat amb un sentit homenatge a l’actriu Margarida Xirgu, protagonista del cicle d’enguany conjuntament amb el seu amic Federico García Lorca. La millor manera de començar l’homenatge era fent un repàs a la vida d’aquesta actriu que va copsar l’Espanya dels primers anys del segle XX fins que es va veure forçada a restar a l’exili a l’Uruguai per evitar ser represaliada pel franquisme.

Republicana i feminista, la història de Xirgu no s’explica sense fets transcendentals de l’Espanya d’ara fa un segle. Això és justament el que ha volgut mostrar Ignasi Roda amb La Xirgu a la fresca, una adaptació musical de la vida de l’actriu pensada especialment per a les Lectures a la Fresca. En aquest cas, l’autor i director de l’obra ja era un valor per ell sol ja que presideix l’Agrupació Dramàtica de Barcelona, peça clau perquè enguany s’hi celebri l’any Xirgu.

Com Roda té acostumat al públic habitual de les Lectures a la Fresca, el component musical no només és essencial sinó que és central. Bona part de la representació ha estat marcada per cançons, entre elles una havanera dedicada a l’actriu que s’ha cantat durant l’obra i al final de la representació acompanyats de tota la gent que ha abarrotat la plaça de l’Om per veure el primer dels homenatges a la Xirgu.

L’obra comença amb els primers passos de l’actiu al teatre, quan guanyar 8 pessetes al dia era una fortuna per a la seva família, tot i que no gaire anys més tard ja li’n pagaven 30. La Xirgu a la fresca no s’oblida dels inicis ni d’alguns dels moments claus de la vida de la protagonista de l’obra, com quan va representar Mar i Cel, d’Àngel Guimerà, al Teatre Romea l’any 1906, un autor que reprendria cinc anys més tard amb l’obra La reina jove, escrita per a ella.

Però la Xirgu no s’explica sense Lorca i és per això que Roda s’ha preocupat de mostrar-ho, des del moment que el coneix fins a l’afussellament del poeta i posant especial atenció a l’obra Mariana Pineda al Teatre Goya al 1927. Aquella obra és clau en la vida de l’actriu però també del dramaturg, esdevenint una de les seves obres més representatives de la joventut.

L’himne de Riego ha donat la benvinguda a la Segona República espanyola en la línia del temps, moment d’esperança per a la Xirgu tot i que poc després l’inici de la Guerra Civil suposa el sotrac que acaba portant-la a viure a l’exili la resta de la seva vida. L’actriu va morir al 1969 als 80 anys i les Lectures a la Fresca també s’han parat a recordar el sepeli amb la senyera sobre el taüt i uns versos enregistrats recitats per l’actriu.

La Xirgu a la fresca no només ha estat una representació –llegida, encara que de vegades ni ho sembla– d’una nit d’estiu, ha estat un bocí de memòria històrica en ple centre de la ciutat; un exercici de salut democràtica que ha reivindicat Roda. L’obra ha estat protagonitzada per Joan Berlanga, Pere Codó, Virgínia Martínez, Àlvar Roda, Mone Teruel i Xavier Tor, sense oblidar la importància del piano a mans de Pep Pladellorens.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article