L’eliminació de nius de cotorra a l’avinguda de Gràcia reobre el debat sobre la gestió ètica de la fauna

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: PAS

La Plataforma Animalista (PAS) va advertir divendres de l’eliminació de diversos nius de cotorres a l’avinguda de Gràcia, alertant que l’actuació s’havia fet sense seguir criteris ètics. L’entitat animalista denuncia que l’eliminació dels nius es va realitzar sense cap supervisió d’una empresa encarregada de la cura de la fauna i que, en conseqüència, diverses de les cries van morir per la caiguda dels nius. Segons l’Ajuntament, però, al principi dels treballs un tècnic municipal es va desplaçar al lloc dels fets per comprovar que s’actuava correctament.

El regidor de Benestar Animal, Francesc Carol, ha donat la resposta oficial aquest dilluns en roda de premsa. Segons explica, l’actuació va consistir en enretirar els nius accedint a ells sense tirar-los al terra. Només un, expliquen fonts institucionals, va caure mentre els 37 restants es van enretirar sense problemes. Les cries malferides per la caiguda del niu han estat traslladades al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa, on la PAS tem que puguin ser sacrificades per ser espècie invasora.

Els animalistes també adverteixen amb imatges que l’actuació va afectar un niu d’una altra espècie no invasora. La regidoria ha demanat a l’empresa que va fer l’actuació un informe per concretar l’afectació de l’actuació i, alhora, ha citat la PAS a una reunió que es farà aquest dimecres per tal de compartir la informació que tenen. Properament es reuniran amb altres entitats animalistes i reactivaran la taula de benestar animal. La plataforma va rescatar una cria de cotorra i una de tudó que estaven malferides.

Carol explica que l’assumpte va arribar sobre la seva taula només 24 hores després del Ple en què es va aprovar la creació de la seva regidora i, per tant, no tenia constància de l’acció. El regidor defensa que la creació de l’àrea de benestar animal ha de servir justament per tenir més cura d’aquests afers i per això ha avançat la creació d’un refugi de gats –diferenciat del refugi d’animals del qual diu que se’n farà una revisió abans de tirar-lo endavant–.

L’enretirada dels nius es va fer a petició de veïns de la zona que van advertir dels sorolls dels ocells així com del perill que suposava la mida dels nius. Carol s’ha centrat en aquest segon factor per justificar l’enretirada ja que, diu, la possible caiguda dels nius des d’una alçada de fins a 10 metres –la mida dels arbres de la zona segons fonts institucionals– suposava un perill per als vianants.

Els protocols d’actuació al punt de mira

Davant la ineficiència del pinso esterilitzador en la població de cotorres, la PAS demana conèixer i revisar el protocol d’actuació. Proposen que els nius es desfacin just quan les cotorres comencen a fer-los de tal manera que no tinguin temps a acabar-los i, en conseqüència, no puguin criar. Tot i que això altera el cicle natural reproductiu dels animals suposa, a ulls de la plataforma, una acció menys agressiva que permetria reduir la població de l’espècie invasora. L’altra opció seria procedir a la poda de l’arbrat en hivern per dificultar així la creació de nius.

La PAS critica que no tenen constància de quins protocols té l’Ajuntament per al tractament de la fauna salvatge i sospiten que hi ha supòsits que no estan recollits enlloc, com va passar amb l’emú que va recórrer el centre de la ciutat perseguit per la Policia Local, que el va atrapar causant-li la mort. El compromís de l’anterior govern de crear un protocol d’actuació específic arran d’aquest succés no s’ha arribat a complir.

Els animalistes també alerten que els problemes detectats des de fa anys a la zona de Can Fontanals, amb la tinença d’animals sense permís i molts d’ells desnodrits en parcel·les privades no ha millorat. És per això que demanen inspecció i accions en base als protocols establerts. També fan un crit d’alerta pel que fa a la gestió de colònies de gats i el seu control.

Davant l’onada reivindicativa amb què Carol comença la seva tasca a la regidoria de Benestar Animal, el polític es compromet a fer una revisió dels protocols de la mà de les entitats. Més que crear-los de nou partint de zero, planteja una anàlisi d’allò existent i una actuació ja que, assegura, en els darrers anys s’han trobat noves formes de tractar la fauna d’una forma més ètica.

Una actuació pública que afecta una parcel·la privada

L’enretirada de nius ha afectat a sis arbres, quatre dels quals formen part d’una parcel·la privada tot i que bona part de les seves copes sobresurten a la via pública. Malgrat ser una incidència denunciada pels veïns i afectar en bona part a una propietat privada, l’Ajuntament ha actuat amb recursos públics i sense passar factura al propietari.

Segons fonts institucionals, tots els nius enretirats posaven en perill la via pública. La institució, davant les queixes rebudes, va contactar amb el propietari de la finca afectada, que ha autoritzat l’actuació. És un treball que, expliquen fonts institucionals, s’ha realitzat sense maquinària per evitar malmetre les cotorres i les cries que poguessin ser als nius i s’ha centrat en l’enretirada tot i que també s’ha hagut de tallar alguna branca.

La PAS adverteix que la resposta final contradiu la primera versió amb què l’Ajuntament va respondre les crítiques rebudes per xarxes socials: “Ens informen els tècnics que es tracta d'una poda d'arbrat privada de la qual l'Ajuntament no en tenia coneixement. Es farà el seguiment corresponent des de la regidoria de Via Pública i Benestar animal i donarem la informació que calgui”. En qualsevol cas, s’emplacen a la reunió de dimecres per parlar-ne detalladament.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article