Adventícies: “Les dones volem ocupar els escenaris, remoure terra i generar emocions”

per Clàudia Bell Ca...

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Clàudia Bell

Aquesta notícia va ser publicada inicialment el 3 de juny del 2019 tot i que per un error informàtic va haver de ser republicada posteriorment | Neix Adventícies, grup de dones artistes de Sant Cugat que s’han unit per crear un espectacle protagonitzat íntegrament per dones, damunt i darrere l’escenari, a la Festa Major Alternativa 2019. Defineixen el projecte com una “encesa de motors revolucionària” que se sap quan comença però no quan acaba. Adventícies aposta per la unió de la protesta, l’art i l’emoció. En parlem amb dues de les seves integrants, Ivany Meritxell i Marta Vidal.

Per què Adventícies?

– Marta Vidal [MV]: Adventícia és una mala herba que creix en un espai que on no és volguda i s’entén que molesta. Nosaltres ens imaginem una flor o una planta naixent entre el ciment, un espai hostil, el qual transforma i li dona vida.

En aquest sentit, a la primera assemblea vam dir que nosaltres tenim ganes d’ocupar els escenaris perquè se’ns han negat i tenim ganes de transformar-los i dotar-los de vida, és a dir, feminitzar-los. La intenció és posar al centre la cura de les persones.

– Ivany Meritxell [IM]: El fet és que una adventícia, que es defineix com a mala herba, no ho és o no té per què ser-ho ja que hi ha moltes coses bones que se’n poden extreure. Per exemple, de la farigola se’n poden fer infusions molt bones.

Quin és l’objectiu d’Adventícies en termes polítics i en termes artístics?

– IM: L’objectiu principal és que hi hagi igualtat damunt dels escenaris i en totes les vessants artístiques que existeixen. S’ha de visualitzar que les dones ens empoderem.

– MV: és difícil separar els objectius polítics i els artístics, volem ocupar els escenaris, remoure terra i generar emocions amb l’art. Mirem dades, és a dir, fem tasca política però ens manifestem a través de l’art.

Qui forma part del projecte?

– IM: som una cinquantena de dones de Sant Cugat i voltants. Pasquines i FMA van fer una crida i poc a poc van anar sortint dones artistes per fer el projecte.

Són moltes dones! Què us genera veure tanta implicació?

– MV: aquesta pregunta em desperta molt. Vam començar un grup de dones que més o menys ens coneixíem i amb un perfil similar: joves, cantants… Però a través de la campanya de “jo també sóc adventícia”, explicant històries pròpies per xarxes socials, vam començar a sumar dones i molt diferents. I és que parlant i parlant cada vegada són més les dones que ens animen en el projecte i ens diuen: “Ai, que bé que estigueu fent això”.

Com és l’espectacle que esteu preparant?

– IM: explicarem històries de dones reals unides amb un fil conductor a través de diferents disciplines artístiques: ball, cant, poesia, il·lustració…

És un projecte de continuïtat o el seu punt i final és l’espectacle?

– IM: en un principi és per la Festa Major Alternativa però ens agradaria que tingués continuïtat o que en sortissin altres projectes.

– MV: són moltes les veus que diuen que hem començat la casa per la teulada ja que ens vam ajuntar amb l’objectiu de fer un espectacle i de seguida vam veure que calia molta feina de base. En aquest sentit, ens ha quedat feina per fer i no la volem deixar de banda. L’anàlisi de la cultura a Sant Cugat l’hem fet molt ràpid i hi ha molt a analitzar, és important que hi hagi un agent polític a qui no se li passi ni una.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article