L’amistat entre García Lorca i Xirgu omple la plaça Magí Bartralot

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

La segona de les representacions de les Lectures a la Fresca ha omplert fins a vessar la plaça de l’alcalde Magí Bartralot, amb persones que han hagut de veure l’obra Fes de Federico per a mi, de Sam Boardman-Jacobs, de peu durant tota la funció. L’èxit d’assistència ha anat en paral·lel al nivell de la representació, en moments clau acompanyada al bandoneó per Juan Carlos López, remetent directament a l’Argentina en què es desenvolupa l’acció.

L’obra, dirigida per Dolors Vilarasau, ha traslladat els espectadors a Buenos Aires, lloc on Margarida Xirgu (Marta Uxan) –de la qual enguany se celebra el seu any i aquí se li dediquen les quinzenes Lectures a la Fresca– va desenvolupar part de la seva obra a l’exili, topant, això sí, amb Eva Duarte de Perón (Martina Vilarasau), que compaginava les seves frustracions com actriu amb un poder inabastable en estar casa amb coronel Perón, president de l’Argentina entre el 1946 i el 1955 i posteriorment de nou entre el 1973 i el 1974.

Fes de Federico per a mi narra la tensió entre una i l’altra durant el preludi de la primera presidència de Perón, unes desavinences que van acabar amb la marxa de Xirgu i la seva cambrera i confident Natalia (Gisela Figueras) a Xile. El final és una venjança d’Eva Duarte de Perón perquè Xirgu no li va deixar representar un paper a La casa de Bernarda Alba, de Federico García Lorca.

La figura de Lorca és ben present, entre elogis i també els desprecis de la Perón –criticant la seva homosexualitat– i dona sentit a l’obra de Sam Boardman-Jacobs. Sempre ben present a una fotografia a un petit altar al qual Xirgu s’encarava per recordar el seu amic, García Lorca també apareix indirectament a l’obra quan l’actriu demana al seu aspirant a actor Manolo (Eleazar Masdeu) que faci de Federico per a ella, d’aquí el nom de la representació.

Amb un munt de detalls que potser no val la pena desenvolupar per evitar desvetllar massa coses a possibles lectors de l’obra, la representació de les Lectures a la Fresca ha estat un sentit homenatge tant a la Xirgu com a García Lorca, amb el posat i seriositat propis d’actors i actrius ben cultivats en les arts escèniques, marcant els moments de tensió amb una gesticulació que ha ajudat a no perdre’s els detalls d’una veu de vegades amagada pel tràfec de cotxes i motos que suposa fer teatre al carrer –malgrat ser una plaça vianantitzada.

Ricard Mariné, representant Don Miguel Ortín, segon marit de la Xirgu, i Xavier Tor, representant un aristòcrata anglès i amant de Manolo, completen un repertori que, aquesta vegada, ha tingut en el vestuari (Eulàlia Cortijos i Pepa Gómez) una de les claus. Per poc més d’una hora i mitja l’exili republicà ha estremit a ple centre de Sant Cugat.

La quinzena edició de les Lectures a la Fresca acabarà el dijous vinent a les 10 de la nit amb la representació de La casa de Bernarda Alba, de Federico García Lorca, a la plaça d’en Coll. A més d’acabar l’homenatge a Xirgu i García Lorca també es farà entrega del reconeixement que des de l’any passat Amics de Pedra i Sang atorga a persones que han treballat per la cultura i el teatre a Sant Cugat, un guardó que l’any passat va rebre el crític i activista cultural Eduard Jener.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article