Rafa Robledo: “La Coordinadora d’Entitats Esportives s’ha d’obrir a la societat santcugatencaˮ
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Fotos: Jordi Pascual
Després de prop de dos anys al càrrec des de la renúncia de Mònica Mateu, Rafa Robledo ha estat reescollit president de la Coordinadora d’Entitats Esportives, càrrec que mantindrà durant els propers quatre anys. El gran repte és consolidar l’actitud dialogant que han intentat mantenir amb la institució durant els darrers anys i seguir defensant un esport de base accessible per a tothom. Amb motiu del seu nomenament, Robledo parla amb elCugatenc.
– Com han estat els dos darrers anys?
– Vaig agafar el càrrec en un moment crític perquè no sabíem ben bé quina era la funció de la Coordinadora ni una estratègia definida. Vaig proposar un canvi d’estratègia en la relació amb l’administració i un canvi d’enfocament de la Coordinadora, que es basava en sistemes de treball i relacions antigues. Fa 20 anys els problemes eren diferents als d’ara i no podíem seguir analitzant les coses amb aquella perspectiva.
Per això ens vam proposar canviar l’actitud, que era crítica sense més plantejaments. Vam començar a crear una relació entre nosaltres i amb l’Ajuntament amb una voluntat més constructiva. No ha estat fàcil perquè quan crees unes sinergies, és difícil canviar-les d’avui per demà. Ha estat un treball desagraït perquè sembla que no té resultats visibles però hem aconseguit canviar la cara i les sensacions de les relacions amb l’Ajuntament. Potser el període ha sigut massa curt com per dir que ens havíem plantejat uns objectius i els hem complit.
– Heu canviat la funció de la Coordinadora, llavors.
– Sí, no ha sigut fàcil perquè portàvem molts anys amb una manera de fer les coses que era tancada. El canvi d’actitud de l’Ajuntament és un resultat positiu de l’esforç dels socis. Ara, amb el canvi de govern ens plantegem mantenir la crítica constructiva, que sempre va bé per tothom, i ens hem reestructurat. Potser el canvi polític ens ho posa més fàcil però no crec que sigui gaire diferent.
D’ara endavant volem ser executius, és a dir, fer-nos veure, donar-nos a conèixer, obrir-nos a la societat santcugatenca... Hem de tenir un plantejament clar, obert i senzill: continuar amb les bones relacions amb l’Ajuntament –no han de ser de cap altra manera– i fer activitats obertes perquè ens coneguin els nostres conciutadans –xerrades, sessions de DEA...–. Tot això s’ha de poder fer de la mà de l’Ajuntament, per trencar la sensació de competència que durant un cert temps semblava que hi havia.
Tot plegat ha d’anar dirigit a complir el nostre principal objectiu: fer que l’esport de base sigui conegut, assolible i engrescador per a tothom a Sant Cugat. Esperem que la societat local assoleixi el compromís de ser cooperativa, sana, que comparteixi... Tot això es pot assolir des de l’esport, que a més té uns beneficis coneguts per tothom.
– Algun projecte concret?
– Hi ha un esport molt propi i que ens agradaria aixecar: les bitlles. Fa temps que hi treballem.
– Amb el canvi de govern l’alcaldessa va dir que una de les primeres trucades que va fer va ser a vosaltres. També heu fet una reunió. Què heu parlat amb el nou govern?
– Primer vam fer una reunió amb la regidora d’esports, Gemma Aristoy, i després amb l’alcaldessa, Mireia Ingla, amb la presència de la regidora. La primera reunió va anar molt bé perquè vam poder explicar els objectius i que no teníem cap pretensió. Tenim molt clar el que som i volem caminar mirant endavant. A l’alcaldessa també li vam explicar, potser des d’un punt de vista menys esportiu. Puc afirmar que hi ha bones vibracions i ens agrada. Hem demanat un sistema de reunions periòdiques per fer seguiment.
– Un dels debats del mandat passat va ser l’esport escolar. Les AFA/AMPA han d’arribar a acords amb les entitats? S’ha de passar tot per l’OMET? En quin punt es troba tot plegat?
– Encara no s’ha concretat. Ens consta que s’ha obert la porta a les entitats i no s’ha tancat. Tots estem d’acord amb l’OMET i som conscients que s’ha d’actualitzar tot i que ningú ha concretat de quina manera, perquè no ha arribat el moment encara. Cal més participació de les entitats, que també han de tenir més responsabilitat en l’esport escolar dins del context de l’OMET. No és fàcil de definir però és el camí a seguir. És un valor que tenim. No és cert que la Coordinadora hi vulgui competir amb l’OMET.
– Com heu viscut l’any com a Ciutat Europea de l’Esport?
– La preparació va ser engrescadora i l’execució va estar bé però amb la sensació que l’any s’ha quedat curt. De totes maneres, és molt complicat fer grans accions en un any. Va estar bé i hi haurà moments en què podrem fer coses millors.
– Què pot fer la Coordinadora per ajudar les entitats més petites?
– La Coordinadora també és per cobrir els més petits. El criteri de tenir més socis i, per tant, ser més important no s’avé amb la lògica de l’esport. Soc esportista i vull parlar com a tal dels problemes de l’esport, tant si soc un com si com un miler. El que tenim clar és que la nostra funció és promocionar l’esport de base.
– I com s’aconsegueix?
– És que no vull fer propaganda de la Coordinadora. Que vinguin i ho veuran. Aquí treballem tots per igual. Ni en els pitjors moments de la nostra associació he vist cap problema associat amb aquest concepte. La porta és oberta.
– Quantes entitats sou?
– 14. Tot just fem un cens d’esportistes, directius, tècnics... Som molts però no tinc el número exacte, que el sabrem al setembre.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari