Carme Mas (AASCV): "Venim de la llum i vivim en un món de llum"

per Anna Poquet

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Carme Mas (esquerra) durant l'entrevista. Captura del vídeo.

Aquest any 2015 ha estat proclamat Any Internacional de la Llum per l’Assemblea General de les Nacions Unides, per tal de conscienciar a la ciutadania, de la importància de reduir la contaminació lumínica i per tant, la despesa energètica que comporta, així com promoure, sobretot entre els més joves, l’ensenyament de la cultura, ciències i tecnologia.

Per aquest motiu, l’Associació Astronòmica de Sant Cugat-Valldoreix està portant a terme, durant tot aquest any 2015, diferents conferències amb científics de tot el món, per tal que ens transmetin la importància de les ciències i les tecnologies basades en la llum. En parlem amb la seva presidenta, Carme Mas.

Podriem dir que l’Associació Astronòmica de Sant Cugat-Valldoreix, és una de les més potents de tot Catalunya?

La potencia i el rigor el devem als científics i a les científiques sense els quals l’entitat no seria el que és, com també a l’Ajuntament, que és un suport important, així com els tècnics de l’Ajuntament.

Sense aquesta infraestructura humana l’entitat no seria possible, com també els 10 membres que estem formant la junta directiva, els directius i els vocals que ajuden moltíssim. El fet que s’hagi declarat una programació potent en el cicle de la llum ho devem, sobretot, a l’altruisme dels científics-conferenciants, perquè ens recolzen i ens han donat aquest rigor.

Estem a l’any internacional de la llum, però de quin tipus de llum estem parlant?

Podríem parlar, per exemple, de la radiació electromagnètica. L’electromagnetisme és una combinació d’un camp elèctric i un camp magnètic que s’estén per l’espai indefinidament i afecta a tot el comportament dels cossos celestes, llavors les ones electromagnètiques, de les quals es parla moltíssim a les conferències, es propaguen per tot l’espai.

Han parlat molt d’aquest tema el Dr. David Jou, el Dr. Ramon Miquel, el Dr. Fosalba... És una energia present que es propaga per tot l’espai i que integra la matèria. Un exemple d’aquesta radiació electromagnètica és la radiació ultraviolada que ens han explicat, la radiació d’infrarojos, els raig X que ens va explicar la Doctora Imma Riu o aquest electromagnetisme que ens va explicar la Doctora Sonia Fernández Vidal, és a dir, les ones de radio, microones etc.

Per tant, avui estem d’alguna manera amb un Déu que és la llum. La velocitat de la llum connecta, segons la teoria de la relativitat espacial, amb l’espai i el temps en una sola estructura, l’espai-temps. Això ens ha costat una mica d’entendre, però més o menys durant aquests nou anys d’entitat, alguna cosa podem dir. Gràcies a la llum tenim la possibilitat de mesurar distàncies i determinar, com deia la Doctora Carme Jordi, el que existeix i no existeix a l’univers.

Quin és l’objectiu de l’any Internacional de la Llum i per tant d’aquest cicle de conferències que es van fent durant l’any?

Venim de la llum i vivim en un món de llum, per aquest motiu ens vam proposar explicar la llum. El Doctor Lluís Torner, per exemple, de l’Institut de Ciències Fotòniques, ens va explicar de quina manera incideix la llum pel que fa a la medicina o el Doctor Ramon Pasqual del Sincrotró o el Doctor Salvador Ferrer, que ens va explicar la intensitat de la llum blanca. Per tant, ens vam proposar, ja que vivim en un món de llum, explicar què era la llum.

L’entitat, en aquest sentit, és una pionera, amb tota senzillesa i humilitat, per trobar respostes d’alguns dels problemes difícils per entendre perquè vivim en un món de llum. Perquè la llum és refereix a un ampli espectre electromagnètic, que inclou la llum visible així com la llum amb longituds d’ona que no podem veure. Els diferents tipus de llum s’usen a la vida quotidiana.

Imagina’t que aquí ara s’apagués la llum, tindríem la llum solar, però i quan és fosc? No hi hauria llum? Sempre hi ha llum, inclús al cos, perquè el cos és llum, per això ens han vingut a explicar durant aquest any de quina manera l’ull humà pot veure i distingir certes respostes científiques de la llum.

És necessària una reforma horària, tant laboral com de menjars, per disminuir la contaminació lumínica?

El dia 8 d’aquest mes va venir un científic, el Doctor Salvador Ribas, director del Parc Astronòmic del Montsec i ens va fer una conferència sobre la contaminació lumínica, la ressenya està penjada a la web de l’entitat. Ens va explicar, de quina manera la contaminació lumínica afecta a la salut i ens va posar l’exemple d’una transparència en la qual hi havia una casa i un focus potent de llum inclinat a la porta d’entrada. E focus il·luminava la porta i no es veia res, però ell posa la mà davant el focus de la llum i immediatament apareix el lladre, és a dir, eliminant la llum, la contaminació lumínica, tu pots veure.

Aquest dissabte a la nit canviem l’hora, per què es canvia l’hora?

Com que l’hora solar va variant en funció de la longitud, l’hora oficial de cada estat es defineix a partir d’un punt de referència perquè tothom estigui sincronitzat a la mateixa hora, per tal que no hi hagin canvis en els rellotges atòmics que estan molt sincronitzats, tot i que hi ha estats que no els utilitzen com, per exemple, Estats Units, Canadà i altres. Els Països Catalans estem a prop del meridià de Greenwich, per exemple Castelló, és el que està mŕs a prop i qualsevol sincronització la porten des d’aquí, el meridià de Greenwich.

Des del punt de vista energètic, és suficient l’estalvi energètic amb el canvi d’hora?

El canvi d’hora va néixer com a mesura per estalviar energia i s’aplica des de 1974 perquè en aquella època es vivia la primera crisi energètica i el canvi d’hora és una mesura comuna a tot el planeta, tot i que hi ha molts països que no l’aplica. Gran part de l’hemisferi sud no canvia els seus rellotges i tampoc ho fan algunes zones dels Estats Units i Canadà. El canvi d’hora és per afavorir un estalvi energètic. S’aconsegueix? No ho sé.

Hi ha alguna relació entre el canvi climàtic i el canvi d’hora?

El clima és un sistema complex, determinat per la radiació solar, per la rotació de la terra, per la composició química de l’atmosfera i per les variacions físiques dels oceans, això s’ha de tenir molt clar. Respecte a l’eclíptica, pla imaginari creat, etc. En els equimosis, que són posicions en el cel que marquen les estacions de l’any, la inclinació de l’eix de la Terra és perpendicular al raig del sol, per tant, l’efecte de la rotació del planeta Terra i les diferencies de temperatura, també és important entre els oceans i la terra perquè provoquen els moviments d’aire atmosfèric. A principis dels anys 20, un matemàtic serbi va teoritzar que els canvis climàtics de la terra podien ser deguts, en llargues variacions, a l’angle del pla de declinació orbital, per tant, és una pregunta que no és fàcil de contestar.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article