L’Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix aprofita el seu centenari per ressorgir

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

L’any passat va fer 100 anys de la fundació de l’actual Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix, llavors anomenada Associació Vila-Jardí de Valldoreix. L’entitat celebra enguany el seu centenari després d’uns anys de poca activitat. Amb la renovació de la junta, ara encapçalada per Antonio Zamora, a l’octubre del 2018, han decidit reprendre les activitats culturals i, encara que sigui amb un any de retard, celebrar haver superat el segle d’existència.

L’associació va néixer al 1918 com la unió dels propietaris dels terrenys de la vila, molts dels quals van aprofitar l’arribada del tren a Sant Cugat l’any anterior per vendre parcel·les i començar a dibuixar la vila-jardí. Zamora explica que l’entitat va tenir un paper clau en la urbanització de la vila a través de les aportacions dels propietaris.

Dels inicis explica que han documentat l’existència d’una línia d’autobús que connectava l’estació de Sant Cugat amb Can Monmany, la forma que tenien els estiuejants i compradors d’anar de Barcelona a Valldoreix. L’entitat va jugar un paper clau, diu Zamora, per aconseguir l’actual estació, llavors com a baixador, l’any 1931 –moment en què la línia d’autobús es va canviar per començar a l’estació de Valldoreix– i també per esdevenir Entitat Local Menor l’any 1958, preludi de l’actual Entitat Municipal Descentralitzada.

El president reivindica les lluites de l’associació pel clavegueram, l’enllumenat i l’arribada de serveis a Valldoreix. “En un primer moment havia de ser l’associació qui ho fes; posteriorment, amb una administració valldoreixenca havíem de demanar accions i fer seguimentˮ, explica Zamora. La història de l’associació quedarà recollida en un llibre de l’historiador Juanjo Cortés que estarà disponible per primera vegada a l’acte central del centenari, el proper set de setembre a les 12 del migdia a la Casa de la Vila.

El centenari esdevé el punt de partida d’un intent de reactivació de l’Associació de Propietaris i Veïns, que, reconeix Zamora, durant els darrers anys ha estat al límit de la desaparició. La seva voluntat és buscar nous vincles amb entitats, consolidar els que ja tenen –com amb Valldaurex, amb qui han col·laborat en la preparació de les activitats del centenari– i recuperar la iniciativa i participació en activitats populars de la vila.

Els actes del centenari, de fet, van començar a l’abril amb l’obertura del termini –ja tancat– per presentar originals al primer premi literari de relats curts, els premis del qual s’entregaran el 29 de novembre a dos quarts de vuit del vespre a la Casa de la Vila. També el 23 de juny diversos representants de l’associació van recollir la flama del Canigó a la plaça d’Octavià per portar-la a Valldoreix.

L’acte central serà el del 7 de setembre, al qual han convidat a autoritats de la Generalitat, la Diputació, l’Ajuntament i l’EMD. Durant l’acte es farà entrega d’un reconeixement als quatre presidents de l’entitat que encara viuen i es farà un obsequi a tots els associats. Seguidament hi haurà un pica-pica. La resta d’activitats són:

- 12 de setembre: 19h. a la seu de l’associació, conferència de Juanjo Crotés sobre la història de Valldoreix i inauguració d’una exposició de fotografies, i a les 20:30h. a l’Espai Garden, cantada d’Havaneres.

- 13 de setembre: 19h. a la seu de l’associació, inauguració de la mostra d’art de diferents autors.

- 5 d’octubre: 18h. a la seu social de l’associació, inauguració d’una exposició d’artistes novells.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article