El pregó de la Festa de Tardor reivindica les entitats per “viure Sant Cugat”

per Jordi Pascual

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Eduard Jener durant la lectura del pregó. Foto i recull: Jordi Pascual

 

La Plaça de l'Om ha quedat petita. Unes 1.000 persones no s'han volgut perdre la recuperació del pregó de la Festa de Tardor en el 40è aniversari de la seva celebració. El crític d'arts escèniques Eduard Jener és el personatge elegit per la comissió organitzadora. A dos quarts de set, quan el sol acaba de perdre's i els llums de l'escenari comencen a fer la seva funció, Jordi Casas, membre de la comissió, i el mateix Jener pugen a l'escenari.

 

El pregoner es mostra agraït per haver estat escollit en una de les edicions més especials de la celebració. De fet, gran part del discurs se centra en els 40 anys d'història de la Festa de Tardor. Recorda com el 1976 un seguit de persones del món cultural santcugatenc va sentir la necessitat de vitalitzar el teixit associatiu de la ciutat, trencar amb el franquisme i crear la Coordinadora d'Entitats. El procés va culminar aquell mateix any amb la primera edició de l'esdeveniment.

 

“Al 1976 Sant Cugat no arribava als 30.000 habitants, el darrer cens ens diu que ara s'apropa al triple”. Ho explica amb la voluntat clara de fomentar que tots els nous santcugatencs s'apropiïn de la ciutat. “La qüestió no és quants viuen a Sant Cugat, sinó quants el viuen”, sentencia. Per ell, la millor forma de “viure” la ciutat és participar en les entitats. La Festa de Tardor és el millor marc per reivindicar-ho.

 

 

Jener aprofita el pregó per ressaltar la vesant solidària de moltes associacions i fer una crítica als impulsors i còmplices del tràfic d'armes. Esmenta especialment les guerres d'Afganistan i Síria ja que actualment Europa paga les conseqüències de les seves accions i ha d'afrontar l'arribada de refugiats. “La gent no marxa de la seva casa perquè sí”, diu, i per això anima tothom a “estar en marxa perquè les coses siguin com han de ser”.

 

El pregó acaba amb un eufòric “visca la Festa de Tardor” que provoca els aplaudiments del públic. Just després arrenca una demostració de l'escola de dansa del Grup Mediterrània. Alumnes de tres grups d'edats fan balls populars entre càmeres, flashos i mòbils intel·ligents. És una de moltes activitats on les entitats santcugatenques són protagonistes.

 

Diumenge continuen les propostes a l'entorn del Monestir. Hi destaca, com a acte central, la Fira d'Entitats que començarà a les 10 del matí i s'allargarà fins les dues a la Plaça Octavià. A les 12, al mateix espai, l'Ateneu llegirà el manifest.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article