El canvi d’ubicació de la sala polivalent, un gest polític que posa en dubte l’informe que va permetre l’acord pressupostari del 2019

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Una de les primeres accions empreses pel govern tripartit ha estat anunciar que la sala de concerts polivalent no anirà ubicada a la primera planta dels cinemes de Sant Cugat, els antics Cinesa. El temor d’una incompatibilitat entre les tres activitats (espectacles al Teatre-Auditori i a la nova sala més les dues sales de cinema que quedarien operatives a la planta baixa) havia posat en alerta el govern, que el passat 10 de juliol va fer el gran anunci.

La decisió ha estat pressa sense cap document extra que demostri la incompatibilitat més enllà del debat que hi havia hagut a finals del mandat anterior. Això va fomentar la pregunta de Joan Puigdomènech, regidor de Junts per Sant Cugat i membre del govern anterior, al darrer Ple sobre si s’havia redactat un nou informe de sonometria que contradigués allò que recollia l’estudi anterior.

El tinent d’alcaldia de Cohesió Territorial i Habitatge, Fra Duch, i la tinenta d’alcaldia de Cultura, Educació, Esports i Joventut, Esther Madrona, van respondre que també es tracta d’una decisió política que permet mantenir l’activitat de cinema al complet. L’alcaldessa, Mireia Ingla, va dir que la paralització de la sala polivalent als cinemes s’ha fet mitjançant una resolució del contracte amb l’empresa, que, segons Duch, tenia dubtes sobre la viabilitat de l’obra garantint la sonometria tal com es preveia al projecte.

Un debat que ha retornat mig any després

La sala polivalent ja va ser l’element que va fer dubtar de la possibilitat d’un acord pressupostari entre PDECAT-Demòcrates (govern al mandat anterior) i ERC-MES a principis d’any. Un document que preveia que la sala necessitaria una segona inversió d’1,21 milions d’euros (sense IVA) per ser realment compatible amb la resta d’activitats va fer trontollar l’acord poques hores abans de tancar-se ja que la previsió pactada entre tots dos partits era de 780.000 euros.

A darrera hora i a petició dels republicans, el director d’Urbanisme, Antoni Serra, va elaborar un informe per acreditar que amb la quantitat pactada es podia garantir la rehabilitació amb els criteris de sonoritat establerts al projecte. Segons va dir el llavors regidor d’ERC-MES Èric Gómez, el document que havia fet despertar el debat mai s’havia formalitzat. Malgrat això, una de les primeres accions dels republicans al govern ha estat aturar el projecte.

Segons va anunciar Ingla en l’anunci de l’aturada de la proposta, la xifra del document que va obrir la crisi en la recerca de l’acord de govern es quedava curta ja que, segons la concessionària, garantir el projecte suposava quasi doblar el pressupost previst, incorporant no només els 780.000 euros pactats sinó també els 450.000 euros dels treballs estructurals. És a dir, segons el govern, l’actuació hagués pogut costar més de dos milions d’euros.

L’informe de la discòrdia havia estat signat pel director del Teatre-Auditori, Pep Tugues, que ara ha vist com no fructifica cap de les dues propostes, i no només això sinó que ha hagut de sortir a la foto de l’anunci. En aquell moment també es posava en dubte la inexistència d’un pla d’usos i no haver concretat la fórmula de gestió, que el govern de Carmela Fortuny havia anunciat coparticipada. Ingla no ha fet referència a cap d’aquests afers davant la pregunta de Puigdomènech.

A la recerca d’un nou espai i protecció dels cinemes

Ingla assegura que el govern no deixa de banda la reivindicació històrica d’una sala de concerts, que presenta com a sala de concerts polivalent. Ara el govern té el repte de buscar un nou emplaçament i crear-la dins dels quatre anys de mandat. Fonts institucionals expliquen que no es renuncia a la formula de cogestió entre entitats i Ajuntament tot i que avui dia encara no s’ha concretat el funcionament exacte.

“Volem donar un valor afegit i diferencial als cinemes”, assegura l’alcaldessa, “i apostem perquè ofereixin una programació de qualitat”. Això passa per la consolidació del Cicle de Cinema d’Autor, integrar-se al Festival Docs i establir una col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, entre d’altres. Per fer-ho possible el nou govern opta per l’externalització mitjançant un concurs públic. De moment es mantindrà l’autorització en precari de l’empresa Picking SPI.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article