Sant Cugat acull: s’obre un dispositiu d’atenció immediata per a joves i infants no acompanyats

per Clàudia Bell Ca...

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotografia: Clàudia Bell

La Generalitat de Catalunya posa en funcionament aquesta setmana el primer dispositiu d’atenció immediata de joves i infants no acompanyats a Sant Cugat. La secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, ha explicat que l’emplaçament d’aquest centre a Collserola és un projecte pilot, sense precedents i que se situarà de forma transitòria al Parc de Collserola fins que no estiguin preparades les instal·lacions a Barcelona.

Secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva

 

El centre estarà gestionat per la Creu Roja i tal com exposa el coordinador de l’entitat, Enric Moris, la seva missió és “dignificar l’atenció, fer que aquests menors que fan aquest procés migratori sol, tinguin un espai digne quan arriben i tinguin necessitats cobertes, des de l’alimentació, fins l’atenció personal i jurídica”. En aquest primer moment d’acollida hi treballaran conjuntament treballadors socials, educadors i Mossos d’Esquadra fins que els menors accedeixin al sistema de protecció, on es treballaran més profundament les tasques d’acompanyament. La intenció és que els menors no pernoctin a les comissaries quan arriben a Catalunya sinó que tinguin un espai adient per als seus primers moments al territori.

Oliva ha exposat que l’edifici “està dissenyat per tal que hi hagi una capacitat de 50 joves alhora, però sabem que hi haurà una alta rotació perquè la idea és que s’hi estiguin 24 hores fins que se’ls adjudiqui el seu centre de protecció definitiu”. En aquest sentit, les instal·lacions estan creades per tal que els joves segueixin un recorregut unidireccional que comença amb una sala d’identificació a càrrec dels Mossos d’Esquadra, ja que molts dels infants i joves arriben sense documentació, per després passar a un espai de cures a nivell sanitari, de descans, d’alimentació i higiene. Finalment, el recorregut acaba a un pati des d’on se’ls traslladarà al centre d’acolldia que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies els adjudiqui de forma permanent.

L’edifici està pensat per tal que l’acollida d’aquests infants i joves joves migrats sols “es dugui a terme en paràmetres de dignitat, respecte als Drets Humans i Drets dels Infants”, afegia Oliva. L’objectiu és que aquests rebin atenció humanitària en termes de revisió mèdica, menjar, descans i eines de comunicació per connectar amb la família. A més, hi ha una sala específica per a noies, ja que, malgrat que només representen un 3% dels joves, s’ha considerat necessari que tinguin espai propi per a sentir-se còmodes. Oliva preveu que “des del mes de juliol fins a l’octubre passin per aquí uns 600 joves per mes”. 

Mireia Ingla amb Georgina Oliva i resposnables de Creu Roja

 

Mireia Ingla: “Hi estem tots cridats”

Georgina Oliva i Enric Moris han agraït a l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, la disposició del municipi a respondre a les necessitats d’aquests infants i joves. En aquest sentit Ingla ha exposat que “és una tasca a la que hi estem tots cridats”. 

Després de les protestes i atacs racistes a Rubí per la possible obertura d’un centre d’acollida per a joves i infants no acompanyats i als centres  d’acollida del Masnou i Castelldefells, es tem un auge racista incomprensible cap aquests joves que venen a Catalunya a la recerca d’una oportunitat, d’una vida millor. Les dades parlen per sí soles. Tal i com exposa l’Institut Nacional d’Estadística, dels 13.643 delictes comesos per menors a l’estat, el 80,58% són generats per menors de nacionalitat espanyola. A nivell català, els Mossos van emetre un informe el passat mes de maig i exposaven que, dels joves nouvinguts sols de 2016 a 2018, “el 82% no han entrat en contacte amb el món delinqüencial”.

En aquesta línia, l’alcaldessa, Mireia Ingla, no considera que Sant Cugat es pugui veure afectat per l’ombra del racisme i ha afegit en declaracions a ElCugatenc que el govern municipal està convençut “que la ciutadania de Sant Cugat respondrà, com no podria ser d’una altra manera, donant suport, tal i com ho està fent l’Ajuntament de Sant Cugat. És una obligació moral de qualsevol administració i persona”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article