Pablo Giménez: “Si la gent jugués i llegís més ens entendríem millor”

per Aina Serra

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Aina Serra

Apassionat de les històries. El Pablo Giménez parla amb emoció del món que l’envolta, un món ample i profund a base de llibres, jocs, fotografies i pel·lícules que l’acompanyen en una voluntat d’aprendre constant.

Format com a mestre i després d’anys a l’escola, ara el podem trobar al capdavant del podcast Cero en Cordura sobre freakades i jocs, de l’ONG Ayudar Jugando i de la llibreria el Celler de Llibres.

Què amaguen totes aquestes històries que t’apassionen?

– Llegint i jugant aprens contínuament. Descobreixes històries, descobreixes nous mons, noves mirades… i totes et donen vida, empatitzes amb els personatges i de cop ets dins. I quan en surts, tot això t’ho emportes en el teu dia a dia, que segur que serà més ric.

– “La cultura ens farà més lliures”, diuen.

– La cultura en general, i el joc i la lectura en particular, són energia, ens provoquen petites revolucions internes i ens transformen. Si la gent jugués i llegís més ens entendríem millor, estaríem més acostumats a empatitzar, a posar-nos en el punt de vista dels altres.

El joc?

– Sí, amb l’ONG Ayudar Jugando ho veiem. Dinamitzem jocs de rol per a joves en risc d’exclusió social. Més enllà de l’estona d’oci sa que viuen, a través del joc de rol representen un personatge i han de generar noves aliances que els ajuden a reduir estereotips i trencar guetos entre ells i elles...

Ayudar jugando, el nom és clar…

– Sí, com que creiem que el joc és una eina que transforma consciències el volem acostar a tothom a través d’aquesta ONG. Recaptem fons que dediquem a facilitar el joc tant sigui col·laborant en campanyes tipus Un nen, una joguina, com dinamitzant jocs per a entitats i associacions.

I el llibre? La gent encara llegeix?

– Sí, les vendes de llibres augmenten, es produeixen més de 80.000 llibres nous cada any a Espanya, molts autors menys coneguts s’autoediten els llibres… hi ha moviment. La qüestió és: on comprem els llibres?

La compra online us dinamita?

– És una competència totalment deslleial perquè es basa en maltractar al personal. Volem aturar l’explotació de repartidors? Volem cuidar el comerç de proximitat? Doncs limitem els tempos d’entrega. Sembla que de cop no podem viure sense rebre un llibre d’un dia per l’altre. Amazon garanteix entrega en 24h, demanant-lo a la llibreria potser en seran tres. Tu tries què vols cuidar, què t’aporta més valor a mig termini.

I què feu les llibreries?

– Les vendes de llibres a Sant Cugat depenen del llibreter o llibretera, possiblement a tot arreu, però aquí que hi ha poca consciència del comerç de proximitat, especialment. L’ofici està en orientar qui compra, detectar amb agilitat què li pot agradar, identificar quin llibre està buscant, fer grups de lectura entorn alguns llibres… estimar els llibres i transmetre-ho a tothom qui s’acosti.

I els autors i autores locals…

– Els hem de cuidar les llibreries locals. Nosaltres tenim una secció d’autoria de Sant Cugat, i sempre que en surt un de nou tens garantides unes vendes, perquè la gent els coneix. Però a Sant Cugat li calen més llibres de la vila, on s’expliqui com va néixer, com s’hi vivia i com s’hi viu, què hi feia i què hi fa la seva gent, perquè els carrers es diuen com es diuen… el Monestir ha eclipsat un poble de gran riquesa i no tenim ni material per explicar-ho als nens i nenes a les escoles.

Els membres del GEL, el Rogeli, PROFESLO… han fet coses.

– Sí, però són molt acadèmiques o molt concretes: llegendes o tradicions… penso que ens falta un llibre més generalista de la història i la quotidianitat de la vila.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article