Fridays for Future tindrà delegacions als instituts

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Fridays for Future Sant Cugat

Després de la pausa de les mobilitzacions per l’estiu, Fridays for Future ha engegat el curs amb una assemblea celebrada dimarts a la tarda al Casal de Torreblanca. Allà, com també han anunciat en l’acte d’inici del curs escolar que s’ha celebrat el matí del mateix dia, han donat a conèixer la creació de delegacions als instituts públics de la ciutat.

Els nuclis als centres educatius pretenen ser espais d’expressió i reivindicació davant l’emergència climàtica des d’on promoure un estil de vida més respectuós amb el medi ambient. Però la seva activitat no és limitarà només a aconseguir més joves conscienciats i així augmentar la pressió política que demostren cada divendres en les manifestacions al centre de la ciutat. També pretenen assenyalar les mancances dels centres educatius i exigir-los coherència així com fomentar activitats educatives sobre el canvi climàtic.

En la seva participació a l’inici del curs escolar han explicat al professorat i direccions assistents que les escoles i instituts poden fer gestos per millorar l’eficiència energètica i de consum de recursos en general: servir aliments sostenibles, fer xerrades i acollir-se a projectes verds d’escala europea, entre d’altres.

Després d’un estiu d’activitat interna però sense projecció pública, Fridays for Future recupera les assemblees setmanals dels dijous a la tarda i prepara una manifestació especial per al proper divendres. En aquesta ocasió es trobaran novament a les 17:30h. al davant de l’estació però els acompanyaran activistes d’altres grups de Fridays for Future de ciutats de l’entorn. Així mateix, a banda de la lectura del manifest, faran una performance a la plaça d’Octavià.

La setmana pel futur

Del 20 al 27 de setembre Sant Cugat també viurà la setmana pel futur de la mà de Fridays for Future. El primer dia se celebrarà una manifestació unitària del Vallès i el 27 de setembre hi haurà una nova mobilització a Barcelona coincidint amb la vaga estudiantil pel clima convocada a nivell internacional. El dia anterior a les set de la tarda faran una assemblea oberta a la plaça d’Octavià.

Encara pendents de confirmació de l’espai d’algunes de les activitats, durant la resta de la setmana s’hi preveuen xerrades amb l’activista Josep Cabanyol, el col·lectiu Extinction Rebellion de Barcelona, el grup de lectura d’ecologia política de Cal Temerari i amb experiències d’alternatives agroecològiques així com una recollida de plàstics, una visita als horts urbans, una taula amb polítics i moviments i una activitat per redissenyar el transport públic local.

Estructuració horitzontal i apartidista a escala internacional

L’arrencada del curs ha servit perquè Fridays for Future es reivindiqui com un moviment protagonitzat per joves tot i que amb voluntat de buscar sinergies amb altres col·lectius i persones que treballen per aturar el canvi climàtic. Amb una estructuració horitzontal, assembleària i dividida per comissions, el col·lectiu a nivell local es marca la pressió a l’Ajuntament com una de les seves fites tot reconeixent que es tracta d’acció política mantenint un caràcter apartidista.

El treball conjunt amb altres Fridays for Future els permet el coneixement mutu i l’estructuració a diversos nivells. En l’àmbit català han treballat de la mà d’altres grups locals i aquest estiu han acudit als campaments organitzats inicialment pel grup de Barcelona. També treballen amb Juventud por el Clima a nivell estatal i amb l’estructura de Fridays for Future a nivell europeu, que alhora permet una coordinació a nivell mundial.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article