El CDR comença el curs reivindicant l’enxarxament de lluites

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Lluny del moviment polític i social de l’1 d’octubre del 2017 i les setmanes posteriors però amb la mirada fixada en la sentència del judici del procés i les accions dels partits independentistes, el Comitè de Defensa de la República (CDR) ha engegat el nou curs amb un acte en què ha reivindicat l’enxarxament de lluites de les entitats. “No ens aturarem fins aconseguir la llibertat, la República i l’amnistiaˮ, ha reivindicat Núria Bou, en representació del CDR, en l’acte que han celebrat dimecres a la tarda a la plaça 1 d’octubre.

El CDR reivindica la desobediència com un instrument legítim però no només en el camí cap a la independència de Catalunya sinó també per totes les lluites que suposin un avenç social: “El que ens fa por és continuar vivint en aquest sistemaˮ. Per això han recordat les lluites precedents, des de les col·lectivitzacions dels anys i la lluita contra el feixisme durant la Guerra Civil fins als moviments que van apostar per una ruptura democràtica a finals del franquisme, una força que, diuen, va ser traïda per les cúpules dels partits.

Justament la traïció a la voluntat de ruptura del que finalment va ser la transició entre el franquisme i la democràcia liberal posterior és un element que criden a tenir en compte en un moment polític en què els partits independentistes redefineixen els seus posicionaments. És en aquest sentit que defensen la mobilització com un element clau en en el nou curs. Just al final de l’acte han celebrat una assemblea.

El Sindicat de Llogateres, 8 mil motius, la Xesca i l’Associació Multicultural com a lluites compartides

L’acte també ha comptat amb la participació d’associacions que han protagonitzat lluites i victòries en clau local. En aquest sentit Mariona Sòria, del Sindicat de Llogateres, ha explicat que dos anys després del naixement del col·lectiu han pogut visibilitzar casos d’exclusió residencial, evidenciar els “desnonaments invisiblesˮ de gent que marxa abans de deixar de pagar i postular-se com a interlocutors amb l’Ajuntament, que avui dia, explica, continua amb “polítiques nefastesˮ en matèria d’habitatge.

“Sant Cugat és una de les ciutats més cares de l’Estat i fa molt de temps que expulsa jovesˮ, explica Sòria, “ara l’exclusió afecta a molts altres perfilsˮ. Davant d’aquesta situació el Sindicat aposta per una lluita col·lectiva que visibilitzi la problemàtica com una qüestió estructural i que redueixi el sentiment de culpabilitat que senten moltes persones afectades. El col·lectiu es felicita per haver situat l’habitatge com una de les prioritats polítiques municipals i posa deures al nou govern: “No es podrà fer cap política social, cultural ni comercial sense resoldre el problema de l’habitatgeˮ.

Marina Nadal, en representació de 8 mil motius, ha recordat que arran de la vaga feminista del 2018 set dones van ser identificades pel tall de vies a l’estació. S’enfronten a penes de fins a cinc anys de presó i al pagament de 26.000 euros. Davant d’aquesta situació, el col·lectiu no només pretén ser un espai de suport mutu i reivindicació pel procés judicial sinó també l’altaveu de la lluita feminista: “Volem un feminisme que molesti i faci trontollar el sistema i per això creiem en l’acció directaˮ.

Marcel Laborda, en representació de la Xesca, ha explicat que ja fa tres anys que un grup de joves va ocupar el casal i que durant aquest temps han pogut enxarxar-se amb els veïns i realitzar tot tipus d’activitats, algunes d’elles a les festes del barri. Es defineixen com un espai assembleari, juvenil i anticapitalista que ara s’enfronta a un desallotjament previst per al 19 de setembre a les 10 del matí. Durant tota la jornada faran activitats tant per resistir a la possible acció policial per fer-los fora com per celebrar els tres anys. Si es queden sense espai, diu Laborda, no defalliran i intentaran seguir amb el projecte.

Finalment Diego Castelo, de l’Associació Multicultural, ha explicat que d’ençà que al 2006 va néixer l’entitat per fer front al racisme i aconseguit una millora cohesió social, han fet casals i grups de català i anglès. El seu objectiu és aconseguir una societat justa i igualitària amb la participació de voluntaris. Les seves activitats no només fomenten la inclusió sinó també el coneixement d’altres cultures. L’acte també ha comptat amb la interpretació del teatre Del foc de guerra al foc de festa per part del grup les Xandrines.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article