Primera Setmana de la Mobilitat Sostenible del mandat amb interrogants sobre la restricció del trànsit

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Localpres

Del 15 al 22 de setembre Sant Cugat se sumarà un any més a la Setmana de la Mobilitat Sostenible. La primera edició des de l’arribada del govern tripartit no presenta grans canvis en quant a la restricció del trànsit ja que només s’hi preveu la vianantització temporal de la rambla del Celler entre la plaça del Celler i el carrer Francesc Moragas el dia 22 –el dia sense cotxes– de 9 del matí a les dues de la tarda. D’aquesta manera, el govern no s’ha sumat a la proposta llençada per l’Assemblea de la Bici d’aprofitar aquesta setmana per posar a prova la restricció del trànsit a la Zona de Baixes Emissions (ZBE).

Tot i així, el regidor de Mobilitat, José Gallardo (PSC), diu que es té en compte la proposta de l’entitat i que es mantindran reunions bimensuals amb ells per conèixer i estudiar la implementació d’algunes de les seves propostes. La ZBE encara no s’ha activat ja que durant els episodis de contaminació atmosfèrica del juliol passat no s’havia excedit el límit de partícules de diòxid de nitrogen. “Em d’apostar per connectar els carrils bici i implementar un projecte que realment sigui una alternativa a la mobilitat amb vehicle privat a motorˮ, argumenta en quant a les reunions amb l’Assemblea.

La regidora de Ciutadania, Salut i Esports, Gemma Aristoy, diu que la implementació de la restricció es preveu de cara al 2020, “quan es tenia el compromísˮ, i que ja es fa l’estudi per fer-ho possible: “Hem d’organitzar la ciutat i informar bé els ciutadans i les ciutadanes que es trobaran amb aquestes limitacions perquè tinguin alternativesˮ.

El repte més immediat és la finalització de la rotonda de l’hipòdrom, que, malgrat la previsió inicial, continuarà sent una rotonda tot i que els ciclistes i vianants tindran preferència amb passos elevats. També està pendent tancar el conveni per l’arribada del BiciBox de l’Àrea Metropolitana i la creació d’una nova ordenança que reguli els patinets elèctrics i altres enginys de mobilitat personal.

Activitats per fomentar un nou model de mobilitat

La Setmana per la Mobilitat Sostenible i Segura se celebra a nivell europeu i pretén posar èmfasi en un canvi de model que permeti ciutats més sanes i amb menys contaminació aèria i acústica. Per això s’hi han previst cinc activitats. Les dues primeres són el dia 15. A les 11h es farà una bicicletada popular de 10 quilòmetres amb sortida des de la plaça de la Vila i en col·laboració amb la Unió Ciclista i durant tot el matí a la mateixa plaça hi haurà un circuit de cotxes a pedals perquè els infants aprenguin nocions bàsiques de seguretat vial.

El 20 i 21 de setembre durant tot el dia a la plaça Lluís Millet i el 22 pel matí a la rambla del Celler i per la tarda a la plaça d’Octavià hi haurà un punt d’informació del projecte AtmOOs, que, a través d’una app, permet que la ciutadania conegui les emissions associades als seus hàbits de mobilitat amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la contaminació atmosfèrica.

El dia 22, a banda de la restricció del trànsit a la rambla del Celler, també hi haurà activitats i tallers divulgatius a la mateixa rambla amb propostes com l’autorreparació de bicicletes, de creació de crispetes a pedals, de música, teatre i titelles itinerants. “Hem de fer possible que cadascú des de casa seva trobi i busqui alternatives a l’hora de moure’sˮ, clou Aristoy, “d’una banda ajudarem a que abaixi la contaminació als nuclis i d’altra també fomentarem l’activitat física per desplaçar-nosˮ.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article