La pobresa crònica posa en alerta la Creu Roja

per Jordi Pascual

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

15 famílies s’han beneficiat durant tres mesos d’ajuts a alimentació i 60 persones han rebut ajuts sanitaris per a serveis que no cobreix la seguretat social. En total es tracta de 4.821,89 euros que la Creu Roja ha recaptat gràcies al 12è Concert de Música per la Solidaritat organitzat pel Club Rotary. Aquesta tasca és només una petita mostra d’una pobresa que s’ha cronificat a Sant Cugat. Lluís Carreras, president del comitè comarcal de Creu Roja, explica que tot i que el nombre d’atesos ha baixat, hi ha persones que fa entre dos i tres anys que es troben en situació de vulnerabilitat.

La recaptació del concert, que es va celebrar el gener passat amb Joan Reig i Joan Pau-Chaves (d’Els Pets) i el grup Refugi, ha permès donar un cop de mà extra a la lluita contra la pobresa a la ciutat. Durant el 2018, la Creu Roja va atendre 3.334 persones entre Sant Cugat i Rubí, un 61% de les quals es trobaven en programes contra la pobresa.

En el cas dels ajuts aconseguits a través del concert, els d’alimentació funcionen com una tarja de crèdit amb una càrrega econòmica en funció del nombre de membres de cada família. Aquest funcionament, amb acord amb empreses de l’àmbit de l’alimentació, permet que les famílies acudeixin directament a un supermercat, evitant així l’estigmatització dels menjadors i repartiment de menjar. La Creu Roja s’encarrega de fer seguiment d’aquests ajuts. Els ajuts sanitaris, per la seva banda, van destinats en el seu conjunt a serveis que no entren per la seguretat social.

Montse Moral, presidenta del Rotary a Sant Cugat, posa en valor la feina de la Creu Roja i també la implicació dels músics que accepten no cobrar un concert per una causa solidària. El president en el moment de la celebració del darrer concert, Carles Gonzalvo, recorda que durant les 12 edicions del concert s’han recollit 100.000 euros que s’han destinat íntegrament a entitats locals. “La gent ens vincula a l’elit i a projectes internacionals però també treballem per als més necessitatsˮ, diu.

Ara intenten reduir les despeses per aproximar-se el més possible a que tota la recaptació vagi destinada a les causes solidàries. Tot just treballen en l’edició del nou concert, que segurament se celebrarà al febrer, tot i que encara no poden avançar el grup o músic que hi participarà. Tampoc han decidit, de moment, quina serà la següent entitat del poble serà la beneficiària de la recaptació.

Una pobresa crònica i amb rostre de dona

La memòria de les activitats de la Creu Roja del 2018 recull el perfil d’atencions realitzades. Del conjunt de persones ateses gairebé dos terços són dones. El perfil més habitual és el de dona entre 45 i 49 anys amb fills i en situació d’atur. Això també els ha portat a emprendre projectes que abordin la problemàtica de la infància, des d’una perspectiva de suport escolar, a l’alimentació i a les intoleràncies alimentàries.

“La pobresa no està resolta i ens preocupa la cronificacióˮ, adverteix Carreras, just quan l’entitat comença a preveure un increment de les persones grans necessitades. Temen que les famílies que actualment es troben amb dificultat perquè els referents adults d’entre 40 i 50 anys s’han quedat sense feina poden trobar més dificultats en el futur perquè la reinserció laboral és complicada. Per això preveuen que en poques dècades l’atenció a la gent gran haurà de ser major.

La Creu Roja de Sant Cugat, Valldoreix i Rubí compta amb 4.817 socis, 89 empreses col·laboradores i 310 voluntaris, la majoria dones. Malgrat les bones xifres, Carreras crida a aconseguir més suports per així fer front a les noves problemàtiques que han nascut a casa nostra arran de l’esclat de la crisi econòmica al 2007.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article