Sant Cugat s’uneix a lluitar contra la poliomelitis

per Anna Poquet

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L'Organització Mundial de la Salut va iniciar l’any 1988 una campanya de vacunació contra la polio, malaltia que afecta principalment a nens entre 0 i 5 anys.

Tot i que els casos d’aquesta malaltia s’han eradicat en un 99.9%, encara queden tres països al món afectats per aquesta  malaltia, que només té cura per mitjà de la vacunació i són Afganistan, Pakistan i Nigèria, que està a punt de posar fi a la polio.

Ho explicaven avui tres metges, en un acte celebrat al Hall del Teatre Auditori, dos dies després de la celebració del Dia Mundial contra la Poliomielitis, dia en el qual va néixer Jonas Salk, investigador que va desenvolupar la primera vacuna segura i efectiva contra la poliomielitis.

Aquest acte ha tingut com a protagonista el santcugatenc Lluís Ribas, afectat per la malaltia i que ara pateix el síndrome post polio. Ribas ha presentat la seva autobiografia en exclusiva amb el nom “autoretrat d’una malaltia”, amb la qual vol que se sàpiga el que significa conviure amb una malaltia com aquesta. A més, l’artista santcugatenc ha dit que lluitarà perquè la seva historia no es torni a repetir en cap nen.

La doctora Mª Victoria Amargos ha explicat la importància de seguir vacunant contra aquesta malaltia en països com per exemple Nigèria, lliure de pòlio des de ja fa més d’un any. Gràcies a que el govern nigerià ha aconseguit motivar als responsables religiosos i polítics perquè lluitin contra aquesta malaltia.

Però perquè un país sigui declarat lliure de polio, com per exemple Somàlia, ha d’haver estat 3 anys sense cap cas, és a dir, sense cap virus en el medi ambient, ni a l’aigua ni enlloc i un cop passats aquests 3 anys, el país ha de seguir vacunant durant 10 anys més, perquè no hi hagi cap nen que pugui tornar a generar la malaltia, és a dir el síndrome post polio, del qual ha parlat el Doctor Enric Portell.

Portell ha fet referencia a la polio com si es tractés d’un recordatori, que apareix a les persones grans i que es pensaven que després de rehabilitació o alguna intervenció quirúrgica, només els hi quedarien algunes petites seqüeles i es troben amb que comencen a perdre força i a cansar-se més ràpidament, a vegades un cansament que va acompanyat d’un dolor muscular tant fort que necessites moure’t en cadira de rodes a partir d’aquell moment. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article