Mocions del Ple de setembre: ordenança de pals, habitatge i auditoria externa

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Quatre mocions, només una aprovada, han protagonitzat el primer Ple ordinari del curs. A continuació expliquem el debat i propostes. També pots consultar els punts de govern i la crontracrònica de la sessió plenària (en breu).

Petició de no sobreprotegir les seus judicials

Els grups proposants han votat a favor de la moció de Junts per Sant Cugat, ERC-MES, PSC i CUP-PC a petició de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) per demanar al president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que revoqui l’ordre de protecció permanent i presencial per part dels Mossos d’Esquadra de les seus judicials de Catalunya. Es demana que la protecció no sigui estàtica perquè la policia autonòmica pugui desenvolupar altres tasques. Ciutadans ha criticat que amb aquesta moció l’ACM i els grups que han donat suport a la seva proposta es posen al costat de l’independentisme per permetre que les “hordes independentistes actuïn.

Petició d’una ordenança sobre pals i rases

Només el grup proposant ha votat a favor de la moció de Junts per Sant Cugat per fer una ordenança sobre pals i rases a la via pública. És una moció que té la intenció d’eliminar i/o evitar la instal·lació de més creosota, material amb què es recobreixen els pals de fusta i que pot ser cancerigen, irritant i emetre gasos nocius. El govern considera que amb una ordenança no es pot solucionar el problema i Ciutadans ha posat en dubte que serveixi per gaire ja que no pot tenir caràcter retroactiu. Tant el govern com els taronja han coincidit a dir que els semblava curiosa la proposta ja que el govern anterior no va promoure l’ordenança.

Una comissió sobre habitatge que ja existeix tot i no haver-se aprovat la moció

El grup proposant –i Ciutadans en uns quants dels punts– ha votat a favor de la moció de Junts per Sant Cugat per crear una comissió no permanent d’estudi sobre l’aplicació i repercussió que tindria la regulació dels contractes d’arrendament d’habitatge a la ciutat al mateix temps que s’insta a la Generalitat per aconseguir la regulació. També es demana el compliment del Pla Promusa 2030, la creació de cooperatives d’habitatge amb la disposició de sòls a la Floresta, centre, Monestir-Sant Francesc, Mira-sol i Sant Domènec. També s’insta a l’impuls de noves formes d’accés com el cohabitatge, a impedir l’expulsió de residents d’edificis en processos de remodelació i treballar per erradicar les males pràctiques a través de l’Oficina Local d’Habitatge. El govern argumenta que la majoria són mesures que tenen previstes realitzar i que no han votat a favor perquè el govern anterior no va ser prou proactiu en aquest afer i ara Junts “busca el titularˮ. També ha anunciat que es reactivarà la Taula de l’Habitatge.

No es farà una auditoria dels contractes apuntats per la intervenció en un informe

Només el grup proposant ha votat a favor de la proposta de Ciutadans per fer una auditoria de tots els contractes apuntats per la intervenció municipal en un informe que analitza la contractació del 2017, 2018 i part del 2019. Els taronja també demanen ampliar el període d’anàlisi i tenir els tràmits per licitar l’auditoria acabats abans d’un mes. El govern argumenta que per fer l’auditoria cal petició de la intervenció municipal i que si no es fa així s’incorre en una irregularitat perquè l’Ajuntament no té la competència de fer l’auditoria sinó que correspondria a la Comissió de Comptes. També han dit que, fins i tot podent-la fer, caldria reajustar el pressupost per tenir la reserva necessària. Així mateix, asseguren que l’interventor és l’encarregat de seguir amb el control intern i que avui dia treballa revisant la contractació dels anys precedents. Junts per Sant Cugat, per la seva banda, diu que res del que apunta l’informe és irregular i per això demana rectificació al govern municipal i al grup de Ciutadans, a qui ha demanat la retirada de la moció.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article