Col·lectiu Arqbag: "El 'laboratori' urbà pretén ser un espai d'intercanvi de coneixement"

per Patricia Cirera

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: captura de pantalla del vídeo.

Parlem amb Simona Cerri i Adrià Vilajoana, membres del col·lectiu Arqbag, que ha impulsat la construcció del laboratori urbà de producció col·lectiva. Un hivernacle eco que funcionarà amb energia solar. Aquest laboratori pretén ser un espai de recerca universitària i alhora també que els veïns puguin gaudir de l’espai. Un dels eixos de recerca que es farà en aquesta infraestructura és la pobresa energètica.

El projecte eco de la casa solar hivernacle ja ve del concurs Solar Decathlon Europe, en el que veu quedar vuitens el 2012.

Adrià: El prototip d’eco va ser un projecte al que l’Escola Tècnica Superior D’Arquitectura del Vallès (ETSAV) es va presentar en representació de la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) en aquesta competició amb una proposta que durant dos anys van estar desenvolupant més de 90 alumnes, juntament amb el comitè tècnic de professors. Un dels objectius d’aquesta proposta era prolongar la seva vida útil després de la competició i que permetés la possibilitat d’albergar altres usos. Per tant, aquest programa més domèstic es pot transformar en un altre d’ús més col·lectiu i donar continuïtat en aquesta infraestructura i col·locar-la en un altre territori perquè pogués donar servei també a altres persones. L’objectiu ha estat recuperar aquesta intenció inicial del propi projecte i traslladar aquesta infraestructura que estava copiada al campus de l’ETSAV i muntar-la en algun territori, en aquest cas el barri de Les Planes, perquè pugui donar un servei que combina la recerca universitària i els veins del barri.

Ja s’ha construït una part del laboratori urbà de producció col·lectiva.

Simona: De prototip ha passat a ser plataforma, i el que pretenem és fer un espai de creació i d’intercanvi de coneixement. El que volem és que sigui un laboratori en el sentit que sigui un espai d’experimentació i d’investigació enfocat en les necessitats locals del territori, que promogui una actitud constructiva i proactiva en la mateixa programació d’ús per arribar a crear un espai compartit entre l’investigació i els veïns.

Adrià: Aquesta pretensió de generar un espai de trobada, d’intercanvi de coneixement i de possibles noves sinergies de futur, es va presentar als veïns en un consell i van ser ells qui van donar un primer impuls per arribar en aquesta primera fase. Perquè fos viable era necessari entendre aquesta proposta per fases i mirar d’optimitzar al màxim els recursos que els veïns havien decidit invertir en això.

L’energia que s’utilitza a les instal·lacions és energia solar?

Adrià: En el context del Solar Decathlon es demanava que fossin prototips energèticament autosuficients. L’estratègia de la proposta el que busca en primera instància és reduir el consum i la demanda. Per això hem incorporat un sistema de doble pell. Unes caixes i un embolcall d’hivernacle que brinden la possibilitat de garantir uns espais intermedis amb un percentatge important de l’any amb confort sense  cap consum energètic. El que fa és reduir la demanda dels espais de màxima prestació que són els mòduls. Aquesta estratègia permet minimitzar el costum d’aquests mòduls per garantir el confort, i té en les finestres zenitals una plaques fotovoltaiques per produir l’energia que pugui necessitar en moments "pico".

La idea de l’estructura aleshores és que tingui doble ús, que sigui un espai social i centre de recerca. Cert?

Simona: Apostem perquè aquesta plataforma sigui la seu de PASaPAS (Proyectos de Ámbito Social a través de la Participación, Arquitectura i sostenibilidad) i que sigui el lloc on tots els projectes que estem desenvolupant en el barri de Les Planes es puguin seguir des d’allà amb una pota en el mateix barri. També al mateix temps, que sigui un espai que promogui el trobament entre els joves i que fomenti l’associacionisme. De fet, en la primera fase després del muntatge es va intentar crear una comissió de gestió en la qual l’equip d’investigació, les entitats del barri i l’ajuntament per poder programar tots plegats alguna cosa conjuntament a nivell d’ús.

També fareu recerca de pobresa energètica.

Adrià: En el campus ETSAV estan Dani Calatayud i Coque Claret (arquitectes i professors d'ETSAV), que porten temps treballant en aquest territori a través del projecte europeus "RELS" (Rénovation Energétique des Logements - Renovació Energètica d'Habitatges). En el context acadèmic, altres dos companys del col·lctiu Arqbag van formular una proposta que abordava el tema de la pobresa energètica en el barri. L’objectiu d’aquesta infraestructura és que serveixi per la doble vessant. D’una banda que permeti un apropament millor i més eficaç de la recerca universitària al barri, i alhora, que aquesta recerca s’impregni de les necessitats reals que hi ha en la comunitat. Que sigui una infraestructura en la que es trobin els agents del barri i el grup de recerca per tal d’abordar escenaris com el de la pobresa energètica, i construir conjuntament les eines més pertinents per fer front en aquesta situació.

Creieu que tant en el barri de Les Planes com a la resta de Sant Cugat hi ha bastant problemàtica de pobresa energètica o persones susceptibles de patir-la?

Adrià: Desconec la magnitud de l’escenari per poder identificar els casos. El que fem és realitzar enquestes profundes en base a quins són els consums de les famílies per poder avaluar i diagnosticar si realment hi ha un possible escenari de risc de pobresa energètica. Evidentment, això depèn de tres pilars, que són les prestacions tècniques de l’habitatge, el cost de l’energia i les rendes de les famílies. Per tant, en escenaris en els que pugui haver habitatges en no gaire bon estat i que les rendes de les famílies siguin significativament baixes poden estar en situació de risc de pobresa energètica. Amb les enquestes "RELS"  el que es busca és diagnosticar escenaris que a lo millor es poden qualificar com a situació de risc, poder-les avaluar i recollir el màxim d’informació possible per poder aportar respostes pertinents a una determinada situació. 

Ara que ja està construïda la primera fase de la infraestructura, quins són els següents passos?

Simona: Segurament presentar aquesta primera fase als veïns, que no tots estan informats del que s’ha fet i del que es podria fer. Divendres 16 vam fer unes jornades de portes obertes i el proper pas serà intentar difondre de la plataforma eco com a estructura i com a programa, per tal rebre feedback de les necessitats del veïns per poder donar resposta amb l’infraestructura mateixa.

Adrià: Tenir un apropament amb els veïns. Entenem que l’infraestructura que hem construït  en un terreny que és un solar d'equipments pel barri segurament sorprèn. L’objectiu és acostar-nos per tenir un contacte directe amb els veïns. La idea és que esdevingui un espai en el que es pugui explicar quin ha estat el procés fins arribar on estem, quins són els objectius a mig i llarg termini, compartir i avaluar aquesta informació amb els agents del barri. 

Fotografia proporcionada per Arqbag

Fotografia proporcionada per l'Ajuntament

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article