Els joves santcugatencs es mobilitzen per la Vaga Mundial pel Clima

per Clàudia Bell Ca...

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una quarentena de joves santcugatencs han participat aquest divendres en les movilitzacions locals de la Vaga Mundial pel clima. L’Assemblea pel Clima de Sant Cugat ha organitzat protestes, debats i xerrades al municipi per conscienciar la població que l’emergència climàtica és una realitat que ens toca de ben a prop. 

Ja fa més d’un any des de l’inici del fenomen Greta Thunberg (agost 2018) i de l’extensió del moviment Fridays For Future arreu del món i també a Sant Cugat. Els joves dels instituts del municipi han estat organitzant-se per consolidar-se i, en aquest sentit, han protagonitzat protestes setmanals cada divendres així com activitats i jornades de reflexió i debats als centres educatius. 

Tot aquest escalfament de motors ha conduit els moviments ecologistes a celebrar la Setmana del Futur (del 20 al 28 de setembre), que inclou la jornada de Vaga Mundial pel Clima d’aquest divendres. 

Des de l’Assemblea pel Clima Sant Cugat s’ha organitzat una jornada que començava a les 10h amb piquets informatius i un taller de pancartes fins a l’hora de la rua de les 12h, amb la Plaça Octavià com a punt de partida fins a l’Ajuntament. Durant la rua, els participants de la movilització s’han fet sentir pels carrers amb crits de protesta: “Què passa, què passa? Que es contamina massa!” “Què volem? Justícia climàtica! Quan la volem? Ja!” “Ni un grau més, ni una espècie menys!”.

A mitja rua, una part dels manifestants s’ha separat del grup direcció Barcelona per participar en altres activitats programades i la resta han arribat a la Plaça de la Vila on s’ha fet la lectura del manifest. Algunes de les demandes del col·lectiu ecologista han estat:

  • Cal que l’estat i els governs locals reconeguin, en primer lloc, la situació d’emergència climàtica en què vivim. 

  • Cal reforçar espais de participació i control ciutadà.

  • S’ha de pensar un altre model de producció agrícola, que actualment és intensiu. A més, la planificació del territori es fa en favor del capital i, sobretot en favor del sector terciari, sobretot el turisme.

  • Cal una planificació territorial i sectorial que suposi una transició cap al 100% d’ús d’energies renovables.

  • Cal replantejar el treball i la jornada laboral i trobar alternatives que afavoreixin la sostenibilitat.

  • Com a ciutadanes cal aplicar un model de consum responsable i sostenible.

 

Respecte Sant Cugat, el moviment ecologista ha exposat que cal “cal reflexionar sobre el consum desmesurat d’aigua, d’energia i de béns materials de la ciutat, sobre la gestió dels residus i el malbaratament alimentari i sobre quin model de transport volem”.  

Malgrat la poca participació en la movilització local, el moviment ecologista està fent soroll i busca acostar-se al ciutadà per fer entendre a la societat que el canvi climàtic és real i que necessita resposta urgent. Per aquest motiu, en aquesta Setmana pel Futur, s’han recuperat moltes dades del Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya com, per exemple, que al 2050 un 50% de les platges catalanes hauran patit erosió i que al 2060 Catalunya tindrà un total de 140 km de costa molt vulnerables respecte els 61km que actualment estan afectats. 

L’Assemblea pel Clima ha exposat al final de la lectura del manifest, replicasrelojesla que el moviment ecologista a Sant Cugat se seguirà organitzant i han convidat a tot aquell que ho desitgi a participar a la propera assemblea el dilluns 30 a les 18h a la Plaça Octavià. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article