El Tsunami Democràtic omple la plaça de l’1 d’octubre de càntics en favor de l’absolució i l’amnistia

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual (al peu de l’article trobaràs un recull d’imatges)

Dos anys després de l’1 d’octubre del 2017 més d’un miler de persones han sortit als carrers per recordar el referèndum i demanar una sortida a l’atzucac polític. Sota la crida de Tsunami Democràtic, els manifestants s’han trobat a diverses places del centre de la ciutat per acudir a la plaça de l’1 d’octubre en una marxa de torxes. Un cop arribats, els crits en favor de l’absolució en el judici del procés i, en cas d’una condemna, d’exigir una amnistia han estat protagonistes.

L’acte ha comptat amb la participació d’activistes i persones que van ser determinants en l’1 d’octubre santcugatenc. L’economista Arcadi Oliveres ha estat el primer a intervenir amb un discurs que ha cridat a la no violència i a la desobediència civil, a la llibertat, a la República i a la desconnexió de l’Estat a través de canviar el consum i fer objecció fiscal a la despesa militar: “Al 2017 Catalunya va donar un exemple de no obeir les lleis injustesˮ.

En la mateix sentit s’ha expressat Tamarra Carrasco, membre del CDR de Viladecans i investigada per terrorisme: “No m’interessa reformar cap llei, el que volem és una República que respecte els drets civils de tothomˮ. L’activista considera que el 2017 més de dos milions de persones van decidir autodeterminar-se i van guanyar “el dret a decidir que volemˮ. Mentre Carrasco va restar confinada al seu municipi per ordre judicial durant 13 mesos un altre integrant del CDR, en aquest cas d’Esplugues, Adrià Carrasco, va ser acusat de rebel·lió, sedició i terrorisme. Ell, però, ha marxat a Brussel·les i és des d’aquí des d’on ha enviat un vídeo en què critica que hi ha “un muntatge policial contra la dissidènciaˮ. Davant això crida a la lluita i a manifestar-se als carrers.

I si Adrià diu que la repressió segueix amb més força que mai, David Ros, oncle de Jordi Ros, detingut acusat de terrorisme la setmana passada, referma aquesta mirada: “Ens han explicat coaccions, els han encaputxat, emmanillat..., així que no fem cas de les filtracions; potser munten proves per inculpar-losˮ. Ros diu que se li nega el dret a la defensa al seu nebot i que avui dia encara no han autoritzat el seu advocat a portar-li la defensa. Diu que l’escorcoll va ser tan impactant com mostren les imatges però que hi va haver més, com apuntar amb la pistola al cap del germà de Jordi: “Ell li va dir: ‘Jordi, col·labora perquè ens han dit que ens pegaran i ens detindran a tots’ˮ. També recorda que durant l’escorcoll van tenir el se nebot vuit hores assegut a l’escala de casa i controlat.

Jordi Pesarrodona, el pallasso i regidor a Sant Joan de Vilatorrada –que fa tot just tres dies va anunciar que deixava tots els càrrecs d’ERC– acusat de desobediència greu després d’haver protestat amb un nas de pallasso al costat de la Guàrdia Civil durant els fets del 20 de setembre del 2017. El pallasso ha reivindicat que el nas és una eina de pau per excel·lència. Considera que l’Estat es venja de la força demostrada per l’independentisme i ha cridat a la unitat.

Protecció Civil, Bombers i Mossos

L’acte de Tsunami Democràtic també ha comptat amb la presència via vídeo del Mosso d’Esquadra Albert Donaire, qui ha encoratjat la ciutadania a seguir lluitant i a manifestar-se al carrer. Un representant de Protecció Civil ha pujat a l’escenari per recordar que l’1 d’octubre del 2017 van controlar els accessos a Sant Cugat per evitar que hi hagués “mala marorˮ i evitar que entressin “elements que no volíemˮ.

També una representació dels Bombers han participat a l’acte, agraint el suport de la gent però dient que va ser precisament la gent la que va posar la cara: “Els Bombers hi érem però també hi havia pagesos, mestres, jubilats...ˮ Al final de la seva intervenció han cridat a la unitat. Els crits d’“els bombers seran sempre nostresˮ i de “vosaltres, feixistes, sou els terroristesˮ han acompanyat les intervencions de molts dels participants en l’acte.

Vídeos, càrregues i un record per a Raül Romeva

Durant l’acte de commemoració del segon aniversari del referèndum s’han projectat diversos vídeos, com ara el de Quim Masferrer fent broma amb l’arribada de tancs, artilleria i submarins i cridant a utilitzar la democràcia, votar, la serenor i no caure en provocacions com a armes de l’independentisme.

Més enllà d’aquestes connexions, diversos vídeos han mostrat les càrregues policials de l’1 d’octubre del 2017 i unes han volgut recordar l’exconseller i santcugatenc en presó preventiva Raül Romeva, amb imatges seves votant a Mira-sol. L’acte ha acabat amb un doble Cant dels Segadors, el primer a través d’un vídeo i el segon amb una coral.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article