El veïnat de l’avinguda Baixador s’organitza per demanar la urbanització del carrer

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

“Damià Calvet [quan era tinent d’alcalde d’Urbanisme] ens va dir que el carrer estaria urbanitzat abans de les eleccions municipals del 2019 però ara per ara ni han començat les obresˮ, lamenta Manel Expósito, veí de l’avinguda Baixador de Valldoreix, que critica que cinc anys després del soterrament de les línies d’alta tensió que transcorrien pel carrer no s’ha fet cap pas per a una urbanització que fa dècades que els és promesa.

El darrer tràmit de la urbanització va ser la licitació de la redacció del projecte per al tercer tram (l’avinguda està dividida en cinc), l’adjudicació de la qual es va fer al juny a l’empresa Bac Engineering Consultancy Group per un valor de 61.500 euros (amb IVA). Aquest pas servirà per tenir un document que serà la base per a concursar les obres. Ara per ara, no hi ha un calendari clar.

En el darrer Ple de Valldoreix el president de l’EMD, Josep Puig, va dir que el projecte havia estat aturat davant l’entrada del govern tripartit a Sant Cugat. Fonts de l’Ajuntament expliquen que es tracta d’una aturada provisional: “Es van voler ajustar alguns aspectes en l'àmbit de la mobilitat, que no canvien substancialment el projecte, i per això es va fer una ‘pausa’ en tot aquest llarg procésˮ. Expliquen que aviat començarà la redacció i que més endavant es farà una presentació pública del projecte i del calendari d’execució de l’obra.

Per la seva banda, l’EMD assegura que hi ha hagut una reunió entre les dues administracions en què s’ha deixat clar que el projecte no està aturat: “Paral·lelament a la redacció els tècnics de l’Ajuntament revisen l’avantprojecte i l’opinió ciutadana que es va recollir durant el procés participatiu per emetre un informe amb totes aquelles propostes que es puguin incorporar al projecte finalˮ.

Una de les queixes d’Expósito és, precisament, que des de l’octubre del 2017, davant l’excepcionalitat política del moment, el grup de veïns que havia dit la seva en el procés participatiu no han tingut més informació ni trobades. Els resultats de la recollida de propostes es va presentar al febrer de l’any passat en una exposició a la Casa de la Vila de Valldoreix. Aquesta proposta, que recollia algunes inquietuds veïnals com ara no fer de l’avinguda una via ràpida, ha de servir de base per fer el projecte. Malgrat això, el veí lamenta no haver tingut més feedback mentre segueixen a l’espera de les obres.

Crítiques al procés participatiu

Durant el mandat anterior, el procés participatiu de l’avinguda Baixador va portar crítiques de l’oposició, que no compartia les formes que s’havien seguit per idear la base del projecte. Això es va veure en la campanya electoral de les darreres municipals. Susanna Casta, presidenciable i ara vocal del PSC, va dir que calia arranjar l’avinguda i il·luminar-la per fer un procés participatiu més ampli: “Va ser una broma. L’avinguda Baixador és suficientment important com perquè la participació s’obri més enllà dels veïns del carrer.ˮ

Així mateix, Segio Blázquez, presidenciable de Ciutadans, que ara té Anna Cano de vocal, va qualificar la inacció a l’avinguda de “vergonyosaˮ mentre Xavier Humet, presidenciable de Guanyem Valldoreix, ara amb un grup d’ERC-MES i un de la CUP-PC, va apostar per una via lenta que solucionés la mobilitat alhora que lamentava com s’havia fet el procés: “No es pot plantejar la participació demanant a cada veí com vol que sigui el seu carrer. El carrer és públic i de tots, s’ha de plantejar a vista d’ocellˮ.

Dels grups amb representació només el presidenciable de Junts per Sant Cugat Valldoreix, Josep Puig, va defensar la feina feta pel seu equip durant el mandat anterior dient que el procés era adequat perquè s’havia deixat que els veïns decidissin com volien que fos el seu carrer. Davant la preocupació sobre el cost a pagar pel veïnat, va dir que es buscarien subvencions: “Tenim el compromís que als veïns costarà el mateix que a qualsevol veí d’un altre carrer tot i que aquest fa el doble o triple d’ampladaˮ.

Un carrer de terra i amb problemes per la pluja

Mentre el veïnat espera les obres, gran part de l’avinguda segueix sent de terra i cada cop que plou l’aigua erosiona el terreny i provoca desnivells, alguns d’ells perillosos ja que tenen unes dimensions considerables i ja han provocat desperfectes en alguns vehicles, segons explica Expósito. Fins ara s’ha solucionat reomplint els socs amb sorra però és una solució provisional ja que a cada ploguda torna a sortir el problema.

El veí lamenta que se’ls hagi negat una capa de rodadura –pavimentació sense instal·lar serveis ni urbanitzar– sense proposar una alternativa provisional fins a la urbanització. A més diu que el mal estat del carrer provoca més incivisme, tant en la circulació de vehicles a motor com en l’acumulació de voluminosos. També diu que quan fa dies que no plou la terra seca aixeca molta sorra fent que la freqüència de la neteja hagi de ser molt superior a altres indrets de la ciutat.

Un cas particular que serveix d’excusa per reprendre una reivindicació col·lectiva

Sergi López, futur veí de la zona que ha comprat un terreny a l’avinguda, no sap quan podrà construir el seu habitatge unifamiliar ja que l’EMD li denega la llicència, a l’igual que, explica, n’ha denegat d’altres. El seu cas, però, té peculiaritats ja que el terreny que ha comprat prové de la segregació d’una parcel·la que tenia l’accés des d’un altre carrer i, en conseqüència, era edificable.

Després d’assessorar-se jurídicament considera que l’aturada és incorrecta ja que ell pot avançar els diners per a la urbanització acceptant que potser perd uns quants milers d’euros per unes connexions als serveis que podrien ser provisionals fins que s’arrangi l’avinguda –de fet, ja ha cedit uns metres de la parcel·la a l’EMD per ajustar-se al plantejament vigent–. Defensa que si abans de la segregació dels terrenys podia construir, ara també hauria de poder fer-ho i per això s’ha reunit i intercanviat parers amb els serveis tècnics de l’EMD sense arribar a un acord.

L’afer podria complicar-se jurídicament i donar peu a un contenciós administratiu però, de moment, ha optat per contactar amb altres veïns per conèixer problemàtiques similars i el recorregut històric de la reivindicació, des del soterrament de línies fins a la urbanització. D’aquesta manera diversos veïns han començat a ajuntar-se i, per buscar més impacte, han creat un grup de Facebook privat per tal de recollir problemàtiques i, si s’escau, prendre mesures de pressió a l’administració.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article