L’argument de la seguretat torna al debat sobre la Xesca

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Un decret d’alcaldia ordena el desallotjament del casal jove ocupat la Xesca, a la cruïlla entre l’avinguda Cerdanyola i el carrer Borell, al·legant “la manca de manteniment i el mal estat de conservació de l’edificiˮ. La petició se sustenta sobre un informe tècnic que de moment no han facilitat als mitjans de comunicació, segons el tinent d’alcaldia d’Urbanisme, Francesc Duch, perquè està en tràmit i només el poden veure les parts afectades, i on s’indicaria que “està compromesa l’estabilitat de l’edificiˮ.

Posteriorment el govern ha facilitat el decret en què s’ordena el desallotjament i adverteix als ocupants que si no marxen en dos dies serà l’Ajuntament qui acordarà l’execució subsidiària amb la clausura d’accés i el precinte de les instal·lacions. El document fa un repàs a l’evolució històrica de les accions realitzades pel consistori, que en diverses ocasions –també abans de l’ocupació– ha demanat a la propietat l’execució d’obres de manteniment com el reforç de bigues i l’apuntalament del sostre corresponent als habitatges amb façana al carrer Borrell i la impermeabilització del terrat.

En una resolució d’agost del 2016, el mes en què es va produir l’ocupació, s’indica per primer cop que no es poden realitzar activitats amb afluència de públic a l’immoble tot i que no és fins al desembre que es demana un dictamen a un arquitecte, que es lliura al març del 2017, quan es reitera que no es poden fer actes amb públic. Durant els mesos següents es va fer seguiment de les accions demanades, moltes de les quals, segons recull el decret, sí es van realitzar.

L’afer es va mantenir així fins al juny del 2018, quan es va demanar als ocupants que permetessin l’accés d’operaris de Solvia i, finalment, fins al 18 de maig passat, quan es va dictar la sentència del procés judicial obert per la propietat. En el nou decret, però, s’acaba indicant que “està compromesa l’estabilitat estructural de l’edifici, i atès que està constatada una ocupació de l’edificació, s’ha d’ordenar a qui es consideri persona propietària i/o ocupantˮ. A continuació el document complet:

Davant les crítiques rebudes per les xarxes socials, la portaveu de la CUP-PC i tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, ha assegurat que l’informe va ser demanat per l’equip de govern anterior “de pressa i corrents i a bombo i plateretˮ tot i que el van aturar abans d’eleccions: “Defensem i defensarem la okupació com una lluita legítima i útil contra l'especulació. Per a fer-ho cal apuntar a qui deixa edificis abandonatsˮ.

L’argument, per tant, és idèntic al que va fer servir el govern anterior quan es va ocupar l’immoble. En aquell moment l’equip de Mercè Conesa va instar a abandonar l’edifici per problemes d’aluminosi que els ocupants van reconèixer però dient que no posaven en risc l’edifici i que ells mateixos s’encarregarien de tenir cura de les parts afectades, especialment a la coberta.

Tres anys després de l’ocupació, el govern tripartit utilitza el mateix argument però aquesta vegada instant a la propietat, la immobiliària Solvia, a efectuar mesures per garantir l’estabilitat de l’edifici i evitar despreniments. “Aquest és un immoble abandonat per la seva propietat des de fa més d’una dècada, sent aquesta l’última responsable de l’estat de l’edificiˮ, explica el govern al comunicat de premsa, “l’Ajuntament ha d’aprovar aquest decret per protegir les persones que tiren endavant el projecte del Casal de Joves la Xescaˮ. També reconeixen la manca d’espais per al jovent i s’emplacen a buscar alternatives.

Fonts de la Xesca expliquen que tot i que no tenen l’informe, el tràmit va ser iniciat pel govern anterior, que va ordenar fer inspeccions. Ara asseguren que no hi ha risc d’esfondrament. En un comunicat lamenten que al darrere de l’argument de la seguretat s’obvia “el debat polític que hi ha al voltant de l’okupació com a resposta a l’especulació immobiliàriaˮ. En el document asseguren que han fet tasques per garantir la seguretat de l’immoble, critiquen el govern de PDECAT-Demòcrates per haver iniciat el tràmit per l’expulsió d’un edifici que portava vuit anys en desús en el moment de l’ocupació sense haver engegat un diàleg per buscar alternatives.

“Com veiem la institució té limitacions i per això seguim apostant per l’okupació com a eina legítima per a crear projectes autogestionats i per denunciar i trencar amb el sistema especulatiu imperantˮ, defensen, “lamentem que el govern actual no hagi contemplat altres vies ni hagi obert cap canal de diàleg real amb nosaltres abans de signar un decret que ordena el desallotjamentˮ. El text acaba amb contundència: “Si el que es vol és espectacle, no patiu que nosaltres en tenim per estona, però del que posa les veritats sobre la taula, i d’espais on dur-lo a terme no en falten a Sant Cugat!ˮ

El casal jove, a més, s’enfronta al desallotjament ordenat per la justícia després del judici iniciat per la propietat. El passat 19 de setembre van celebrar una jornada de resistència i aniversari davant el primer avís de desnonament. La jornada es va desenvolupar sense que es presentés la comitiva judicial i restant a l’espera de la següent data, el 26 de novembre: “De moment resistim i no només resistim sinó que tenim un projecte de futur, seguirem existint. Encara que ens facin fora d’aquí, la Xesca es quedarà al barri i no hi haurà banc, ajuntament ni déu que ens faci fora”.

Fonts de Solvia expliquen a elCugatenc que davant l’ocupació i la petició del govern tripartit no prendran cap posicionament. Defensen que no podran fer cap de les accions demanades fins que es desallotgi l’immoble. L’empresa, però, prefereix no aprofundir més en l’afer ja que hi ha una resolució judicial que obliga a fer fora el col·lectiu.

La CUP-PC posa en valor la Xesca tot i reconèixer la necessitat de desallotjar-la

Davant la petició de desallotjament, el grup més petit del govern, la CUP-PC, ha emès un comunicat propi lamentant la pèrdua de l’espai autogestionat al barri del Monestir i en culpabilitza “la desídia de la propietat immobiliàriaˮ, qui acusen d’especular en benefici del guany i el lucre privat.

“La Xesca ha sigut durant més de tres anys un casal jove autogestionat que ha demostrat tenir la capacitat de bastir projectes engrescadors i que representin una alternativa a aquest sistema capitalista i als valors hegemònics que aquest imposaˮ, defensen els cupaires, “donada la degradació de l’estat de l’edifici, l’administració té l’obligació d’actuar d’ofici si es veu compromesa la seguretat de les persones que, actualment, hi fan un úsˮ.

*AMPLIACIÓ: En la primera versió d'aquest article el consistori encara no havia facilitat el decret d'alcaldia que ordena el desallotjament, una informació que s'ha incorporat a les 15:50h. del dia de publicació.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article