Gina Cahís: “Després de la tensió de les eleccions i de la formació del govern hem de reforçar el que tenim i créixerˮ

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

ERC i el Jovent Republicà han viscut canvis en les darreres setmanes amb la celebració de sengles assemblees per renovar la junta. Mentre el partit, finalment amb una única candidatura, ha revalidat Oriol Cisteró com a president, el jovent ha substituït Ainhoa Miró per Gina Cahís al capdavant de l’organització. En un mandat al govern i una setmana carregada de mobilitzacions derivades de la sentència del procés, Cahís atén elCugatenc per parlar dels reptes al capdavant del Jovent Republicà.

Amb ERC-MES al govern i a l’alcaldia, quin paper juga el Jovent Republicà?

– És engrescador perquè és una situació nova. El jovent treballa tant al carrer, en formació i a nivell institucional. Ara tenim l’oportunitat de fer-ho de forma més directa. És una línia més de treball.

Les vostres reivindicacions topen amb els tempos de l’administració.

– Hem d’acceptar que estarem quatre anys, de moment. En aquest temps intentarem que s’implementin el major nombre de coses possibles però no es podrà fer tot. Per això hem de marcar prioritats.

Com es garanteix l’equilibri entre el contacte amb la militància i el dia a dia de la gestió?

– És una de les nostres preocupacions i ens estem organitzant perquè mai ens hi havíem trobat. Les institucions tenen uns tempos molt ràpids mentre nosaltres fem trobades setmanals en què tractem el màxim de coses possibles. Però hi ha decisions de l’Ajuntament que són més ràpides i no les podrem assumir. Per això hem delegat responsabilitats en la regidora Alba Gordó.

És un canvi de persona [el mandat passat el representant del jovent era Èric Gómez] i de responsabilitat. Què suposa?

– A nivell relacional no hi ha gaire canvis però sí en les responsabilitats que s’han d’assumir.

A l’assemblea d’ERC al final només hi va haver una candidatura però quasi se’n presenten dues. Això va generar un cert malestar i fins i tot alguna baixa de militància. Al Jovent Republicà sempre heu mantingut una línia marcadament d’esquerres. Com ho heu viscut?

– Està clar que és una època amb tensions per les eleccions municipals, per la formació del govern... Però som un partit plural en què hi ha línies ideològiques diferents. És clar que el Jovent Republicà té una línia esquerranosa però, passada la tensió, ara s’ha de reforçar el que tenim i créixer.

Haver arribat al govern pot desmobilitzar?

– No ho crec però, en qualsevol cas, encara no ho hem viscut. Amb la reacció a la sentència tenim molta mobilització. En clau local, ara som més forts perquè tenim força al carrer i més força a la institució. Hem de tenir la capacitat d’arribar a més joves amb més eines.

Per què no vau fer cap acte de rebuig al dia de la hispanitat?

– Perquè s’esperava la sentència i crèiem que ens estaríem mobilitzant.

Sempre heu dit que el model d’oci de Sant Cugat té mancances i d’aquí neix la petició d’una sala de concerts. Com ho entomeu ara?

– Mantenim el discurs: cal una sala de concerts al centre per un model d’oci al qual pugui accedir qualsevol persona, sense masclisme, acabant amb la ciutat dormitori... La diferència és que ara parlem directament amb els tècnics municipals. No ens preocupa tant que s’hagi de fer un pas enrere per les dificultats tècniques de la primera proposta com no aconseguir-la. Per això demanem un projecte.

Per tant, aquest mandat tindrem sala de concerts. Serà polivalent?

– Confiem que la tinguem aquest mandat, sí. Parlem de sala de concerts polivalent, no polivalent de concerts. És un matís important perquè en primer lloc ha de ser apta per concerts, el que no implica que no es puguin realitzar altres activitats. El que no volem és reproduir noves sales polivalents, no ben adaptades, on de tant en tant fer concerts.

Què penseu de la petició de desallotjament de la Xesca?

– És un espai molt potent i amb jovent organitzat. És cert, però, que per motius de seguretat l’Ajuntament no es pot arriscar. Entenem la crítica de la Xesca perquè l’informe de seguretat neix arran de l’ocupació però no es pot assumir que s’esfondri un edifici, i la responsabilitat és de l’Ajuntament.

Defenseu la nova Biblioteca Central Urbana?

– No hem canviat de parer per ser al govern. Per això defensem la Biblioteca Central perquè anem mancats d’espais d’estudi. No sé si es podrà fer en aquest mandat.

El projecte que hi ha sobre la taula neix del govern anterior. El canviaríeu?

– No ho hem debatut encara.

També heu presentat diverses mocions sobre educació sexoafectiva i de prevenció de malalties de transmissió sexual i d’embarassos no desitjats. Ja s’hi treballa?

– No puc donar detalls perquè estem en període electoral però sí s’hi treballa. Volem arribar als centres educatius públics i posteriorment a la resta. Hem de tenir un flux d’informació més constant. No requereix una infraestructura gaire gran i per això és un dels temes que avança més ràpid.

L’àrea de joventut té dos regidors: Alba Gordó, representant del Jovent Republicà, i Marco Simarro, de la CUP-PC.

– Té un cert grau de complicació perquè és poc habitual. Evidentment nosaltres inicialment volíem tenir la cartera completa però enteníem que en l’acord de govern s’havien de fer renúncies. Per això vam veure bé la cogestió. Per ara intentem que l’Alba i el Marco vagin plegats a les reunions, actes... Per ara no hi ha hagut cap problema sent conscient que és més complicat que la resta de regidories. Ens en sortirem.

Reaccions a la sentència. En clau local han estat protagonitzades per les entitats més que pels partits.

– Estem orgullosos de tenir un poble tan mobilitzat. És cert que els partits tenim un paper secundari, i ja està bé que sigui així. El Jovent Republicà està a favor de la desobediència civil no violenta i per això estem orgullosos de la resposta.

No juga en contra del pacte de govern?

– S’ha de saber diferenciar el paper del PSC a Sant Cugat, que és transformador perquè ha permès un govern d’esquerres. No per estar a un govern amb els socialistes la resta de partits som menys independentistes.

La mobilització dels darrers dies ha estat acompanyada del debat sobre la violència. Creieu que el que passa a Barcelona és violència, autodefensa..?

– D’una banda, hi ha uns incompliments i repressió policial molt forts. D’altra, no secundem les actituds violentes d’alguns participants de les manifestacions.

Ha de dimitir el conseller Buch?

– Sí, al Parlament el Jovent Republicà n’ha demanat la dimissió a causa d’aquests incompliments del protocol i la repressió exercida pels Mossos.

Què considereu violència dels manifestants? No és el mateix fer una barricada que tirar còctels molotov...

– L’independentisme és plural i aquestes accions poden ser una trava per aconseguir la pluralitat desitjada. Però no hem debatut la línia exacta de què és violència i què no. En pro de la pluralitat i la intergeneracionalitat, cridem a la gent a acudir a les manifestacions.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article