Licitacions complexes per tenir energia neta a Valldoreix

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

CONTRACRÒNICA. Enmig de molts debats en clau nacional, Valldoreix ha fet el pas per comprometre’s amb l’energia neta. Ho ha fet amb una moció proposada inicialment per la CUP-PC en què es demana deixar de banda l’acord marc de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) per a la contractació d’energia. I això és significatiu no només per portar la contrària a una entitat que des de la millor de les intencions intenta garantir paquets energètics econòmics a les administracions locals sinó també perquè suposa començar a posar fil a l’agulla a les benintencionades declaracions en clau ecologista.

Però potser allò més significatiu és que, malgrat el context polític que aparentment és d’una confrontació partidista asfixiant, la política ha triomfat. Perquè d’arrencada la secretària-interventora de l’EMD no ho veia clar. Ja acostuma a passar que hi ha criteris polítics que topen amb la llei de contractació i, encara que les clàusules socials i ambientals ja tenen recorregut, les administracions es curen en salut per evitar contenciosos que les enfonsarien.

Les reticències tècniques han fet que el cupaire Ferran Margineda hagi hagut de treballar-se de valent la proposta, però no en clau de confrontació sinó de buscar el consens perquè tard o d’hora la vila estigui abastida per energia verda. És així com ha buscat sortejar les dificultats legalistes fins acceptar que aquest any l’EMD torni a apostar per Endesa a través de l’ACM amb el compromís de preparar una licitació que incorpori aquests criteris ètics.

Pot semblar un detall menor però no ho era perquè el mateix Ple ordinari d’octubre en què la CUP-PC portava la proposta sobre l’energia verda, el govern portava la renovació per al proper any de l’acord marc amb l’ACM. El que podria haver estat un llistat de retrets creuats ha esdevingut la tranquil·litat d’un saber fer, d’una col·laboració govern-oposició que en molts casos ha estat criticada per absent però que en el que va de mandat va donant-se a poc a poc i en benefici del conjunt de la ciutadania.

Margineda celebra l’acció perquè és una forma de donar exemple des de les institucions, i més o menys el mateix pensa Lluc Cahís, d’ERC-MES, que no ha dubtat ni un minut en el vot favorable del seu grup: “Cal avançar cap a criteris que vagin més enllà de l’econòmicˮ. L’aprovació gairebé per unanimitat ha estat quasi més celebrada per Susanna Casta, del PSC, que per Margineda perquè la vocal socialista ha saltat en un petit aplaudiment i una mirada de complicitat cap al cupaire, sent conscient que l’aprovació permetrà allunyar-se de grans empreses elèctriques i donar oportunitats a altres més petites que aposten per l’energia neta.

Només se n’ha despenjat Ciutadans, en un vot contrari que ha repetit en molts altres punts desmarcant-se dels seus companys de Ple, aquest argumentat dient que no compartia tots els punts plantejats per la moció cupaire. Això ha permès que al punt sobre la renovació de l’acord marc tots els grups, excepte de nou Ciutadans, que ha optat per l’abstenció, hagin donat suport a la proposta de l’ACM, tranquils pel compromís adquirit.

Segurament l’EMD de Valldoreix no és l’administració que més impacte tindrà ni la que serà seguida com a referent per haver-se sumat a l’aposta per un nou model energètic però la referencialitat de la passa davant de la ciutadania és rellevant. Que això passi amb un consens polític ampli no només és d’agrair sinó que demostra que la política local també permet impulsar canvis de paradigma.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article