Una cinquantena de persones es manifesten en contra de la pujada de l’IBI i el tribut metropolità

per Xavier Palahí

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Xavier Palahí

Desenes de comerciants i veïns de Sant Cugat s’han manifestat davant de l'Ajuntament per protestar contra l'augment del 2,9% de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) anunciat pel govern de cara al proper pressupost i per la posada en marxa del nou tribut metropolità de l'AMB. “No a l’impost metropolità”, “comerç local, comerç vital” o “els rics no es manifesten” són algunes de les consignes que s’han escoltat aquest dilluns durant la marxa.

Els manifestants han iniciat la concentració a les 5 de la tarda tot llegint un manifest a la plaça de la Vila per després dirigir-se a la plaça d'Octavià, on la convocatòria s’ha donat per finalitzada. “A una pujada de l’IBI del 3% li hem d’afegir el nou impost metropolità que repercutirà encara més en el nivell adquisitiu de les famílies. Sant Cugat no és només de les grans fortunes”, llegia Mireia Gallego, veïna del barri del Monestir.

Segons els manifestants, "hi ha mileuristes a qui sí que afecta pagar 30 euros més", la suma que derivaria per a alguns la pujada de l’IBI que va anunciar el tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat, Seguretat i Transport, Pere Soler, en el darrer ple municipal. En el manifest, també han reclamat al consistori “que es parli amb l'AMB per deixar sense afectes un impost que no s'ha consensuat amb ningú". Si bé, el govern ja va defensar al Ple que va negociar amb l’AMB perquè l’impacte sobre la ciutat fos menor.

El president de l’Associació de Comerciants del barri del Monestir i un dels impulsos de la concentració, Toni Gual, ha criticat en declaracions a elCugatenc que “a Sant Cugat cada vegada hi ha més diferència entre la classe alta, a qui aquest impost no l’afecta, i la gent de barris com el de Sant Francesc, molt humils. Això crea més desequilibris entre els mateixos habitants”.

Gual també ha volgut mostrar la seva insatisfacció amb les polítiques de la coalició d’esquerres. “Amb el nou govern tots pensàvem que hi hauria un canvi. En teoria haurien de defensar més la gent del poble. La pujada de l’IBI d’un 3% no és una política d’esquerres”, es queixa el comerciant.

La major part dels integrants han estat persones d’edat avançada que critiquen els pocs beneficis que els suposa aquest impost. “Jo soc pensionista, en el seu moment ja tenia la deducció per anar a Barcelona. Ara resulta que això ja no em serveix per res i a sobre em cobren un impost bestial. Jo no necessitava la zona 1, qui la necessiti que la pagui”, es queixa en Josep. I afegeix: “Si els diners de l’impost fossin per arreglar coses del poble, em semblaria perfecte. Però això a qui beneficia? A nosaltres no, i als pensionistes encara menys”.

Els efectes d’aquest increment en el sector comercial també han estat una referència que s’ha fet sentir entre els manifestants. Gual ha lamentat que no es protegeixi el petit comerç: “Per què un comerç local ha de pagar l’IBI? Aquests diners de més que he de pagar els hauré de treure o bé apujant preus, amb acomiadaments o oferint pitjors serveis... Però d’algun lloc hauré de treure’ls”.

Les reivindicacions no acaben aquí. La propera cita en contra de la pujada de l'IBI i el nou Tribut Metropolità de l'AMB tindrà lloc el pròxim 18 de novembre, data assenyalada per al proper Ple municipal. Gual assegura que hi seran presents per materialitzar, novament, les seves crítiques així com traslladar propostes alternatives al govern. “Plantejarem dues o tres coses, per exemple si volen aplicar l’impost, ho poden fer perfectament amb el cadastre però sempre que tingui una cèdula d’habitabilitat i que la persona que pot usar el transport públic per anar a Barcelona el pagui”. També diu que exigiran a l’Ajuntament una millor gestió dels impostos percebuts per així no haver de recórrer a pujades d’impostos.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article