El pressupost municipal del 2020 no tindrà perspectiva de gènere de forma generalitzada

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El 2020 l’Ajuntament de Sant Cugat tampoc tindrà un pressupost amb perspectiva de gènere de forma transversal a totes les partides. Així ho reconeix la tinenta d’alcalde de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, després de constatar que no es tenen les dades disgregades suficients com per fer-ho de forma transversal. És per això que, preguntada per aquest mitjà en la presentació de les activitats del dia contra la violència masclista, s’emplaça a començar a treballar en aquesta disgregació: “Fer uns pressupostos amb perspectiva de gènere no és només ampliar la partida destinada a igualtatˮ.

El pressupost del 2019 inclou una anàlisi dels capítols 1, 2 i 4. És aquí on s’ha detectat una escletxa salarial d’un 23,28% entre els treballadors i les treballadores de l’Ajuntament. Aquesta anàlisi, però, no es traduïa pel moment en accions concretes ni per reduir la diferència entre els treballadors municipals ni tampoc en l’anàlisi de quin efecte tenen les polítiques pressupostades sobre els diferents gèneres.

Tot plegat s’acompanya d’un Pla d’Igualtat 2018-21 que el govern tripartit ha anunciar que es troba en avaluació per veure el grau d’aplicació i treure conclusions per si cal fer una adaptació. Segons Gibert, tant la segregació de dades per al pressupost com la revisió del pla han de servir per augmentar la capacitat d’intervenció i no reduir només la mirada de gènere a l’atenció de les víctimes de violència masclista.

Un altre dels reptes del nou govern és tornar a donar les dades completes de les atencions a víctimes de violència masclista que es van deixar de fer públiques l’any passat al·legant un problema tècnic. Segons Gibert es tractava d’un problema informàtic i diu que encara cal afinar el procediment per tal de facilitar les dades completes. De moment en el que va d’any s’han fet unes 100 atencions al servei de DonaInformació. La regidora defensa, però, que les xifres també oculten moltes violències que ni es denuncien ni arriben als serveis d’atenció.

Aquests anuncis es van fer dilluns en el marc de la presentació de les activitats pel dia contra la violència masclista, que van començar el 30 d’octubre i acabaran l’11 de desembre. Es tracta d’una proposta realitzada de la mà d’entitats com Hora Bruixa, Noestàsola, Adventícies i la Coordinadora de Comissions de Gènere de les AFAs de Sant Cugat, entre d’altres. S’hi inclouen exposicions, tallers, formacions, teatre i esports, entre d’altres. Pots consultar el programa complet aquí.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article