El Sindicat de Llogaters atura un desnonament i guanya mes i mig per trobar una solució habitacional

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Prop de 40 persones han respost a la crida llençada pel Sindicat de Llogaters per aturar un desnonament previst per dijous al matí al barri del Monestir. L’acumulació de gent a la porta de l’immoble ha impedit l’accés de la comitiva judicial, dels Mossos d’Esquadra i dels representants de la propietat, aconseguint així un acord entre les parts per postposar l’ordre de denonament un mes i mig i perquè durant aquest temps els serveis socials trobin una solució habitacional.

L’afectada, Teresa, és una veïna amb tres menors a càrrec i que ja havia estat atesa pels serveis socials. Segons Mariona Sòria, representant del Sindicat, l’afectada tenia un advocat d’ofici amb el qual no hi ha hagut una comunicació fluïda davant d’un procés judicial que s’ha allargat degut a una herència en la propietat. La comunicació del desallotjament, explica, es va fer directament a una de les filles.

L’ordre estava prevista per a les 10 del matí tot i que la comitiva judicial i els Mossos d’Esquadra han trigat a arribar. Un cop allà, els manifestants s’han concentrat a la porta de l’edifici i han cridat càntics com “ens quedemˮ, “no passaranˮ i “volem dos mesosˮ, impedint que s’efectués el desallotjament. Davant això, els representants de la propietat, dels serveis socials i la comitiva judicial s’han reunit per arribar a un acord.

Ha estat així com Teresa ha guanyat un mes i mig de marge, temps durant el qual els serveis socials hauran de trobar un habitatge de reallotjament i aconseguir un “trasllat digneˮ. El 26 de novembre el cas arribarà a la taula d’emergència habitacional de l’Ajuntament. Com la comitiva no ha pogut accedir a l’immoble, l’acord se li notificarà a l’afectada per alguna altra via.

La propietat només ha explicat als mitjans de comunicació que es tracta d’un cas d’impagament del lloguer que s’allarga durant quatre anys –el Sindicat diu que és un– i que l’immoble ha esdevingut un pis pastera amb casos de rellogament d’habitacions. Sòria no entra a valorar aquestes afirmacions i diu: “Quan hi ha una persona vulnerable sempre se li busca la culpabilitat. Nosaltres som aquí perquè és una dona amb tres fills a càrrec, en una situació de vulnerabilitat extrema i a la qual la propietat no li donava l’oportunitat de fer un trasllat digne. Si avui s’arriba a produir el desnonament, aquesta persona queda al carrer amb tres menors. És una vulneració d’un dret humàˮ.

Sòria explica que es tracta d’un cas que ha tingut seguiment per part dels serveis socials però que l’ordre de desallotjament demanat per la nova propietat, quatre hereus de l’antiga propietària, s’ha produït sense que s’hagi trobat a temps una solució habitacional per a Teresa. “És la segona vegada que ens trobem a Sant Cugat amb un perfil de dona amb fills a càrrec que es veu expulsada de casa sevaˮ, denuncia Sòria, “els llogaters més vulnerables no estan ben assessorades ni tenen coneixement dels seus dretsˮ.

Què fer en cas d’estar en risc d’exclusió?

El Sindicat de Llogaters es reuneix cada darrer dijous de mes a les set de la tarda a Cal Temerari. El col·lectiu també va editar un manual per a llogaters en què s’explica com actuar davant una pujada del preu del lloguer, si la propietat no vol renovar el contracte, si l’inquilí no pot seguir pagant i si s’ha rebut una notificació de llançament.

En el darrer supòsit cal acudir a un advocat o anar a demanar els serveis de justícia gratuïta. Un cop aconseguida la defensa, cal comprovar al registre de la propietat que qui fa la demanda és el legítim propietari i presentar el document 704, que contempla obligar els grans tenidor a fer un reallotjament en règim de lloguer i durant res anys. En cas de vulnerabilitat és important acudir als serveis socials perquè puguin fer seguiment del cas i, arribat el moment d’un possible desallotjament, que resulti menys difícil trobar una solució habitacional.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article