ERC-Sobiranistes guanya les primeres generals en què l’independentisme supera el 50% dels vots a Sant Cugat

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Gràfics: Jordi Pascual

Tot i haver perdut 2.272 votants i 3,41 punts en percentatge de vot respecte a les generals d’abril, ERC-Sobiranistes s’ha tornat a postular com la força més votada a Sant Cugat amb més d’11.000 suports. Junts per Catalunya ha esdevingut segona força tot i haver guanyat votants en unes eleccions marcades per una davallada de la participació: del 84,25% al 28A a 79,61% al 10N.

Amb la participació de la CUP-PR per primera vegada a unes eleccions espanyoles, l’independentisme ha aconseguit el seu millor resultat històric a uns comicis generals. Totes tres formacions se situen en un 50,38% dels vots superant per primera vegada a unes espanyoles la fita del 50%. Alhora, la sobiranista En Comú Podem aconsegueix mantenir-se al voltant del 12% de suports tot i una lleugera davallada de vots.

El PSC, que revalida la tercera posició tot i haver perdut més de tres punts respecte al 28A, és la primera força favorable a la unitat d’Espanya a Sant Cugat. D’aquest espai la segueix el PP, amb un creixement de més de 4 punts i amb 1.923 vots més que a l’abril. Ciutadans, el partit que més votants (-3.462) i punts percentuals (-6,47) ha perdut, queda frec a frec amb Vox.

Des de l’òptica de l’eix dreta esquerra, les esquerres surten lleugerament beneficiades mig any després. La suma d’ERC-Sobiranistes, PSC, En Comú Podem i CUP-PR suposa 1,76 punts més que al 28A mentre la dreta i extrema dreta (PP, Ciutadans i Vox) perden 0,89 punts. Junts segueix sent el partit-moll enmig d’aquests canvis, aquest cop guanyant 2,75 punts respecte a l’abril.

L’evolució s’emmarca, però, en un context de baixada de la participació i, en conseqüència, en una davallada generalitzada del nombre total de votants malgrat l’increment d’un 1% del cens electoral. Només hi ha tres partits dels que han superat la fita del 3% de vots que tenen increments. El primer, la CUP, que no es va presentar el 28A i ha aconseguit 3.718 suports. El segon, el PP, amb 1.923 votants més, després Junts amb 970 vots més i, finalment, Vox, amb 615 votants més.

Paral·lelament, en quant al Senat, Sant Cugat ha optat clarament per ERC-Sobiranistes i Junts per Catalunya amb aquest ordre –la notícia ha estat escrita amb un 77,61% escrutat–: Mirella Cortés (ERC-S, 34,24%), Ana Maria Surra (ERC-S, 28,84%), Roger Español (Junts, 25,69%) i Robert Masih (ERC-S, 21,66%). D’entre els candidats santcugatencs, Álvaro Benejam (PP) ha estat el menys votat del seu partit a la ciutat (9,40%) i Alejandro Cuesta (PACMA) el que més suports ha rebut d’entre els de la seva formació (2,75%).

La traducció en escons

Sant Cugat forma part de la circumscripció de Barcelona, on el PSC s’ha proclamat vencedor amb un 21,81% dels vots i enviant 8 diputats al Congrés. El segueixen ERC-Sobiranistes (21,13% i 7 diputats), En Comú Podem (15,47% i 5 diputats), Junts per Catalunya (11,74% i 4 diputats), PP (7,71% i 2 diputats), Vox (6,33% i 2 diputats), CUP-PR (6,09% i 2 diputats) i Ciutadans (5,94% i 2 diputats). Els socialistes han estat els que han aconseguit el darrer diputat assignat i el PP el que s’ha quedat més a prop d’obtenir-ne un més.

Els quatre senadors escollits per la circumscripció de Barcelona han estat: Mirella Cortés (ERC-S, 29,07%), Ana Maria Surra (ERC-S, 24,57%), Manuel Cruz (PSC, 22,26%) i Robert Masih (ERC-S, 21,49%). El primer santcugatenc amb millor resultat és Álvaro Benejam (PP), en la quinzena posició i un 7,71% dels vots. Alejandro Cuesta (PACMA) ocupa la vintena posició i un 2,64% dels vots.

Una jornada sense incidents

Tot i haver tingut una jornada de reflexió marcada per la reivindicació política de Tsunami Democràtic i evidenciant així el descontent de bona part de la població amb la sentència del judici del procés, les votacions s’han efectuat sense incidents. Així ho han explicat al termini de la jornada electoral l’alcaldessa, Mireia Ingla, i el tinent d’alcalde Pere Soler. El govern només es proposa revisar la distribució de meses i espais després que en aquests comicis s’hagin estrenat tres nous col·legis: el Club Muntanyenc, la Llar d’Avis de la Parròquia i l’Escola Oficial d’Idiomes.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article