La 30ena edició del Curs d'Estiu de la UNIPAU es pregunta a qui beneficien els conflictes armats

per Xavier Boix

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Aquest és un any especial per la Universitat Internacional de la Pau doncs compleixen la seva 30ena edició. Com s'encarrega però de recordar el seu president, l'Arcadi Oliveres, no fa 30 anys que es celebra aquesta cita obligada a Sant Cugat sinó que va començar el 1984 i va patir una aturada d'un any per motius econòmics - polítics.

En aquesta edició, l'equip organitzador fa un pas més i ens proposa debatre al voltant dels "fils que mouen els conflictes", o sigui, com va dir Adolfo Pérez Esquivel en la inauguració de la 1a. edició pareciera que la Paz es inalcanzable, que es una utopia en el mundo actual dominado por los grandes intereses geopolíticos, estratégicos, económicos.

El programa del curs d'estiu d'enguany

El curs d'estiu d'aquest any comença el dijous 9 de juliol amb l'habitual inauguració institucional i una conferència del Director del Centro Noruego para la Construcción de la Paz (NPC), Mariano Aguirre. En total seran sis intensos dies de xerrades i taules rodones amb personalitats de primer ordre internacional.

Divendres 10 es parlarà de recursos naturals de la mà de Pedro Arrojo, de Colòmbia amb Yezid Arteta, de conflictes i canvi climàtic amb Susan George i del neoliberalisme a l'Àfrica subsahariana amb Oscar Mateos.

Dissabte 11 serà el torn d'en José María Tortosa, Vicent Martínez, Romina Martínez, Salvador Martí, José A. Ruiz Jiménez i Tomàs Alcoverro, que parlaran sobre els problemes identitaris que es transformen en conflictes. I diumenge ens parlaran de qui gestiona la violència en els conflictes, des del Sàhara, amb Jose M. Perceval, fins a la República Centreafricana, amb Itziar Ruiz-Giménez, passant pel paper de les dones, de la mà de Carmen Magallón, el paper dels grups humanitaris, amb Jose Antonio Bastos o Alejandro Pozo.

Dilluns 12 es parlarà dels poders internacionals. L'Arcadi Oliveres parlarà del paper de la comunitat internacional, Antoni Segura dels nous equilibris entre Estats Units i el món àrab i Sean Golden, de Xina i Rússia com a països que aspiren a liderar el nou ordre mundial. També hi haurà espai per parlar d'ideologia lúdica i jocs d'estratègia de la mà de Claudi Yoldi i del paper dels mitjans de comunicació en els conflictes. I dimarts 12 prendrà el relleu el mercat de les armes, amb Pere Ortega explicant el lobby polític-militar espanyol, Tica Font amb el vector tecnològic, Jaume Saura parlant del debat legal al voltant dels drons i les armes autònomes, el finançament de les armes amb Jordi Calvo i Jordi Armadans, que ens parlarà del control del comerç d'armes.

I per finalitzar el curs, dimecres al matí, en Jordi Urgell parlarà dels reptes després de la signatura de la pau i Albert Caramés del desarmament, la desmobilització i la reintegració. En totes les sessions, com sempre, al migdia es podrà gaudir de la presència d'en Koldo G. Vio Domínguez i les seves divertides i iròniques clownclusions.

La presentació del curs d'estiu amb l'Eduard Sanjuán

Aquest dimecres es va fer la presentació amb la presència del florestà Eduard Sanjuán, periodista i director del programa 30 minuts de TV3. Acompanyat pel president de la Unipau, Arcadi Oliveres i la regidora en funcions Susanna Pellicer, el periodista va reflexionar al voltant de la seva experiència professional i el paper dels mitjans respecte els conflictes armats.

En aquest sentit val la pena destacar l'honestedat del veí de Sant Cugat. En un moment en que sembla que la humanitat resol els conflictes d'una forma menys bèl·lica que abans, que les guerres són menys transnacionals i més locals i regionals, en la que hi ha però més refugiats que mai, cal respondre als interrogants de la nostra època amb programes com el 30 minuts que, com el curs d'estiu de la UNIPAU, compleix també 30 anys. Amb la seva pròpia existència respon a la cobertura informativa que mereixen alguns conflictes que d'altra forma quedarien silenciats.

Perquè com ell mateix afirmà: "com marxes d'un conflicte del que tothom vol marxar? Els periodistes hi hem d'anar perquè es conegui i hi hagi consciència i el món reaccioni". En la seva intervenció va barrejar, com només professionals com ell saben fer, impressions vivencials amb reflexions professionals. L'odi de la condició humana topa amb el compromís que ha de tenir un periodista en un conflicte, "l'objectivitat no existeix, l'honestedat sí". I en aquest sentit va alertar sobre qui es deixa portar per la proximitat per lliurar-nos imatges que allunyen els espectadors i trenquen la intimitat de qui pateix el conflicte.

L'Eduard Sanjuán, com d'altres periodistes, reporters, enviats especials, es preguntà davant el públic que omplia la sala de gom a gom del pis superior del claustre del Monestir, per què s'hi torna després de passar-ho malament: "vols viure la història des de la primera fila professionalment malgrat les experiències humanes que vius que et poden tocar molt". Va citar exemples durs, com dures són les imatges que ens arriben cada dia de tants i tants conflictes armats arreu del món. Va ser crític amb els mitjans tradicionals que, per qüestió de costos, han renunciat a cobrir conflictes on avui els periodistes són objectiu prioritari, "en alguns casos per culpa nostra, com en el cas del Iraq", va etzibar. En aquest sentit va explicar que no hi ha massa iniciativa pròpia pel que fa al seguiment dels conflictes internacionals sinó que tothom va darrera l'estol de les agències de notícies internacionals.

I va denunciar els acomiadaments de 6 mil companys de feina a tot l'estat, sobretot persones de més de 50 anys, amb tota l'experiència acumulada que comporta. Però també va subratllar que tant aquests mateixos com moltes joves estan iniciant nous projectes a les xarxes que són iniciatives molt interessants. Al mateix temps va posar en valor el periodisme de context, en profunditat, "ara la moda són missatges curts, el youtubisme, etc i aquest fet pot arribar a afectar la comprensió lectora".

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article