Una reestructuració del govern que desperta disputes amb l’oposició

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

CONTRACRÒNICA. Han passat cinc mesos de l’anunci de l’acord de govern i el tripartit segueix fent moviments per reestructurar l’Ajuntament al seu gust. Durant aquesta setmana, segons ha assegurat el tinent d’alcaldia d’Economia, Pere Soler, es donarà a conèixer el Pla de Mandat i properament la previsió d’inversions a fer abans de les properes municipals. Però el consistori santcugatenc tenia una estructura hereva de 32 anys de govern convergent –en la darrera etapa PDECAT-Demòcrates– i això suposa molts canvis a la casa gran.

Ja al Ple extraordinari de juliol que va servir per començar a formalitzar l’estructura del nou equip després de l’airada constitució del plenari ERC-MES, PSC i CUP-PC van haver d’escoltar crítiques davant la distribució proposada, amb sis tinences d’alcaldia i nou regidories derivades distribuïdes entre els 13 càrrecs electes de les tres formacions. Però des d’aquell moment hi ha hagut un canvi per Ple.

Al juliol es va formalitzar la dedicació exclusiva del regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport, José Gallardo. Al setembre Carmela Fortuny (Junts per Sant Cugat) renunciava al seu sou per cobrar quasi 25.000 euros bruts més a l’any com a vicepresidenta segona a la Diputació després del pacte amb el PSC. A l’octubre el regidor de Participació, Barris i Joventut, Marco Simarro, va assumir la dedicació exclusiva. També es va crear la plaça –encara no l’ocupa ningú– d’assessoria per a la tinença d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat i es va eliminar la gerència alhora que es creaven places de direcció d’àmbit per a Economia i Hisenda, per a Promoció Econòmica i per a Mobilitat.

Tot i que aquells, segons va dir el govern, eren els darrers canvis anunciats, al novembre n’hem tingut un de nou –segons l’alcaldessa perquè creien que ja s’havia materialitzat–. Ara ha estat la tinenta d’alcaldia de Cultura, Educació, Esport i Joventut, Esther Madrona, la que ha passat a tenir dedicació exclusiva. Hi han votat a favor els tres grups de govern, s’ha abstingut Junts i ha votat en contra Ciutadans. D’aquesta manera, 10 dels 13 regidors de govern tenen dedicació exclusiva. Traslladat a la despesa total són 670.549,21 euros bruts anuals, un 28,52% més que el govern anterior en la seva darrera etapa amb 10 regidors.

Tants canvis no són només difícils de seguir sinó que generen un cert desconcert en l’oposició. Junts, que no pot tirar-se en contra dels canvis al govern perquè fins fa poc ells mateixos els aplicaven, opta per donar marge i només en aquest cas abstenir-se perquè al Ple anterior se’ls havia dit que no n’hi hauria més. Ciutadans, en canvi, és molt més crític dient que entre càrrecs directius i electes s’ha augmentat un 40% la despesa total des de l’organigrama previst inicialment, el que ho relaciona amb l’anunciat increment de l’IBI.

La disputa és reiterada des del primer canvi de dedicació. Aldo Ciprian, portaveu del partit taronja, diu que el govern s’incrementa el sou i l’alcaldessa, Mireia Ingla, el titlla de demagog ja que el sou individual de cada regidor de govern ha baixat respecte al mandat anterior però, com són més representants, suposa més despesa total. En una baralla absurda, govern i Ciutadans acaben dient el mateix en paraules diferents sent conscients que a cadascú li toca defensar el seu petit feu –o als votants, qui sap– i fer una miqueta de numeret en la sessió plenària.

Però la disputa s’acaba quan el govern, en el seu afany de reestructuració, fa mitja volta i elimina una plaça, en aquest cas la de director de Seguretat (Jaume González), creada durant el mandat passat quan la llavors alcaldessa, Mercè Conesa, va cedir la responsabilitat de Seguretat Ciutadana a Cristina Paraira i, paral·lelament, es va decidir reforçar l’àrea amb un càrrec directiu, que finalment es va haver d’escollir a través d’un concurs públic després que l’alcaldia fes marxa enrere a una contractació directa que generava dubtes.

Aquest punt, afegit in extremis al Ple de novembre ha acontentat Ciutadans, que sense cap intervenció s’ha sumat al vot favorable del govern. Paraira, però, no veu res clar. Critica que l’informe per eliminar la plaça sigui polític i no tècnic, diu que no queda clara la redistribució de les tasques que haurà d’assumir algú altre davant la desaparició de la plaça i, sobretot, demana saber quin grau d’implicació tindrà la regidoria de Francesc Carol en les tasques de gestió que també feia González. També ha preguntat si es crearà la plaça d’un inspector, com diu que ha sentit dir.

Carol no ha anunciat si es crearà aquesta plaça i ha dit que la distribució de tasques és possible ja que abans que el govern anterior creés la plaça ja estaven distribuïdes: “De fet, el que em critica està copiat del document que van fer per crear la plaçaˮ. Diu que la davallada de robatoris no es deu al director sinó a la coordinació entre cossos policials i que el seu objectiu és ampliar el nombre d’agents de la Policia Local. Davant això, i acceptant que el govern pot triar el seu model organitzatiu, Paraira només ha recriminat no haver estat informada amb més temps.

I així passa un Ple més en què el tripartit va ajustant-se els coixins per estar còmode a la cadira en la qual ha volgut asseure’s, dient, novament, que ja no s’espera cap canvi retributiu. Això, sí, queda saber qui ocuparà la plaça d’assessor per a la tinença d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat creada el mes passat. Amb tant canvi, Ciutadans demana saber l’organigrama i despeses definitives per valorar i fer una comparació adequada amb el mandat anterior. I aquest humil periodista se suma a la petició.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article