El tribut metropolità desperta el rebuig ciutadà a l’Audiència pública

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Després de dos dilluns consecutius de concentracions al davant de l’Ajuntament, desenes de persones han acudit a l’Audiència pública del Ple de novembre per mostrar el seu rebuig al tribut metropolità vinculat a la tarifa plana de transport que va entrar en vigor a principi d’any. Diversos ciutadans han demanat al govern municipal un pas enrere en l’aplicació del tribut o, com a mínim, ajuts i el manteniment del contenciós administratiu que havia anunciat el govern anterior.

El primer a parlar ha estat Antoni Gual, de l’Associació de Comerciants del Barri del Monestir, que després d’argumentar com de difícil és per a algunes famílies i comerços assumir una nova despesa, ha demanat la regressió d’un 100% del nou tribut. Mireia Gallego, una altra veïna del barri, ha demanat al consistori que revisi els rebuts que ja s’han girat per si hi ha alguna errada i cal presentar algun recurs. Entre altres veus crítiques, han dit que ara la targeta de transport per a gent gran ja no suposa cap avantatge i, en general, han demanat que es deixi de girar l’impost.

Només un veí ha sortit en defensa de la proposta tributària tot dient que és una oportunitat redistributiva fent que l’aportació del conjunt de la ciutadania serveixi per ajudar les persones més pobres. La majoria del públic l’ha escridassat, com també ho han fet en diversos moments de la intervenció del tinent d’alcaldia d’Economia, Pere Soler, que ha començat la seva intervenció fent un repàs a l’origen del tribut.

Tal com ha explicat, l’aplicació de la tarifa plana de transport precisava que els municipis beneficiats haguessin d’igualar-se en aportació als que formen part de la zona 1. També defensa que el tribut beneficia altres àmbits com les polítiques medioambientals i els plans d’ocupació alhora que, en qualsevol cas, el que paga cada ciutadà quan agafa el transport no suposa més del 30% del cost real del servei.

Davant això diu que hi ha mesures correctores per evitar que habitatges molt diferents paguin un tribut semblant en base al seu valor cadastral i també explica que l’Ajuntament no pot aplicar cap descompte perquè és un impost que no depèn del consistori. Assegura que es va decidir no avançar en el contenciós per obrir una negociació que ha servit perquè l’aportació total de Sant Cugat hagi passat de 6,9 a 4,2 milions d’euros. Tot i així avança que es prepara un estudi per proposar futures modificacions pel que fa a la ponència cadastral i a les bonificacions que depenen de l’Àrea Metropolitana (AMB).

L’alcaldessa, Mireia Ingla, reconeix que ha fallat la comunicació de com funciona el tribut i n’ha demanat disculpes tot dient que intentaran millor l’atenció. Amb un debat carregat de crits, l’alcaldessa ha tallat la discussió i no ha deixat torn a rèplica a Gual ni a altres veïns que no havien intervingut prèviament. Davant la indignació, diversos ciutadans han marxat de la sala i un ha instat el govern a dimitir si guanya el recurs judicial que diu que interposarà al recurs.

És un debat que s’ha tingut hores abans al Ple, quan s’ha debatut una moció de Junts per Sant Cugat en què s’ha instat a mantenir el contenciós i demanar l’aplicació de mesures cautelars. El regidor Carles Brugarolas ha defensat la proposta dient que cal negociar la reforma del tribut perquè és inequitatiu i lamenta que la seva aplicació coincideixi amb un anunci d’increment de l’IBI a Sant Cugat. També diu que el jutge només ha rebutjat una mesura cautelar però no el conjunt del contenciós.

Davant això Soler ha fet una explicació com la que poc després ha reproduït als veïns. El tinent d’alcaldia recorda que l’AMB fa moltes aportacions a la ciutat tant en forma de plans d’ocupació com de projectes concrets com les obres al bosc de Volpelleres. Diu que, en qualsevol cas, el problema inequitatiu neix del cadastre i no del càlcul del tribut i defensa que la majoria de rebuts que ha pogut constatar no mostren cap inequitat.

Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans, ha coincidit amb la mirada de Junts però el seu partit ha optat per l’abstenció perquè considera que el debat s’ha de tenir a l’AMB, on es pot anul·lar o canviar la proposta. El partit taronja considera que la proposta de càlcul és errònia i a més recorda altres problemes concrets de Sant Cugat, com ara el càrrec del tribut a les Planes, tot i que la seva estació de referència ja formava part de la zona 1 en estar ubicada en terme de Barcelona. Finalment la moció s’ha desestimat perquè només el grup proposant ha votat a favor.

L’AFA de l’escola de la Mirada, remesa a una nova reunió

L’altre gran tema de l’Audiència pública ha estat la reivindicació de millora de condicions a l’escola de la Mirada per part de l’Associació de Familiars d’Alumnes (AFA) un cop s’ha donat a conèixer que fins d’aquí tres anys difícilment es podrà fer el nou edifici. Les famílies demanen dates i compromís i, concretament, plantegen uns espais mínims: un pati amb espai cobert, un mòdul de cuina, un mòdul de menjador gran, un gimnàs cobert i una biblioteca.

Davant aquestes peticions, l’alcaldessa ha remès les famílies a una nova reunió que se celebra avui (19 de novembre a les 19h.) a l’Ajuntament per tal d’abordar les propostes i explicar l’estat de la qüestió. És una trobada a la qual assistirà la regidora d’Educació, Pilar Gorina. Ingla explica que no han volgut ocultar informació a les famílies però que han esperat a comunicar-ho a tenir constatat que no era possible fer el centre en el calendari que s’havia previst inicialment.

Altres temes de l’Audiència pública

El govern ha rebutjat trencar el tripartit davant les peticions d’un veí i la recollida de signatures per part de l’ANC local i també ha proposat trobades per a problemes puntuals apuntats per alguns veïns. Per exemple, s’ha compromès a trobar-se amb uns veïns del carrer 2 de maig que es queixen per l’acumulació d’aigua a uns edificis de la via quan plou i a estudiar la ubicació d’uns contenidors de Can Barata davant la queixa d’una veïna per olors i les dificultats de maniobra dels camions. També ha instat Yolanda, la dona que porta més de dos anys demanant una solució habitacional, a mantenir el contacte per tractar el seu cas.

Maria Àngels Cuadras, veïna de la Floresta, ha demanat novament que es revisin quines entitats tenen el registre actualitzat per inscriure’s als Consells de Barri i ha demanat que al Consell de la Floresta es torni a escollir la sotspresidència i la secretaria a través d’una votació oberta amb urna i no a mà alçada com es va fer en la darrera reunió. Un veí de Mira-sol també ha criticat que no se’ls hagi informat de la vianantització de l’accés a l’escola Ciutat d’Alba, de la qual s’han assabentat a través de la premsa després que ho publiqués arran de l’anunci fet al Consell de Barri.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article