‘Aturem la llei Aragonès’ aterra a Sant Cugat per demanar un debat social sobre la gestió dels serveis públics

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Després d’una primera xerrada de la Coordinadora d’AFA i una altra d’ERC, la llei de contractes de serveis a les persones ha tornat a ser present a Sant Cugat, aquesta vegada en un acte organitzat per la CUP i Arran com a membres de la plataforma Aturem la llei Aragonès, on s’hi agrupen partits, sindicats i col·lectius socials de tot tipus. L’acte, celebrat divendres a la tarda a la Casa de Cultura, ha servit per demanar la retirada de la proposta legislativa i demanar un debat social i polític sobre la gestió dels serveis públics.

Hi han participat la vicepresidenta de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC), Xènia Amorós, i la militant de la CUP i d’Endavant Maria Rovira. Totes dues han explicat la proposta legislativa com una amenaça als serveis públics perquè, diuen, posa les bases d’una possible externalització massiva dels serveis d’atenció a les persones. Tot i que reconeixen que la llei no obligaria a licitar tots els serveis recollits als annexos de la proposta, demanen que la proposta legislativa tingui el sentit contrari, el de blindar els serveis gestionats públicament i fer passes per recuperar-ne la gestió dels externalitzats.

Amorós diu que els serveis susceptibles de ser externalitzats són diversos i estan recollits de forma genèrica, el que provoca que no se sàpiga ben bé quin podria ser el seu efecte: educació infantil, tutories, serveis educatius diversos... A la xerrada d’ERC, Jordi Albert, ponent de la llei, va matisar alguns dels noms recollits a la llista alhora que va dir que en cas d’optar-se per l’externalització no necessàriament havia de ser a través d’un concurs públic. La vicepresidenta de FaPaC critica, però, que això suposa fer un acte de fe: “Que el que ens hagi d’explicar ho posi a la proposta de llei i llavors ho analitzaremˮ.

Malgrat que Albert assegura que la llei ha de servir per donar més opcions a empreses petites, Amorós diu que això és complicat per la força de les grans companyies i alhora critica que s’utilitzi l’argument de la normativa europea per amagar el que qualifica de decisió política. En l’àmbit de l’educació, tem, la llei Aragonès pot posar les bases de la gestió privada de centres públics.

Rovira va un pas més enllà i acusa ERC de defugir del debat ideològic. Diu que el sector públic ja està afeblit tant per l’externalització d’alguns serveis com pels convenis col·lectius i que la proposta legislativa, que creu que es pot aprovar en un mes, posa les bases per empitjorar-lo encara més. Considera que la llei també està mancada d’una mirada feminista ja que els serveis d’atenció a les persones són donats majoritàriament per dones i la seva externalització pot suposar la precarització del treball i, alhora, un creixement de les tasques de cures no remunerades.

Enmig del debat, la plataforma es felicita per haver visibilitzat un afer que fins el moment havia passat força desapercebut a nivell social i mediàtic. Tot i així, Amorós fa autocrítica per dir que cal molta més força que les 2.500 persones que diumenge es van manifestar a Barcelona en contra de la proposta legislativa. Rovira es mostra més optimista i considera que el fet de fer xerrades com la de Sant Cugat arreu del país ja suposa una petita victòria per a la plataforma.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article