Enderrocar el mur de les violències masclistes des de la societat i la institució

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Dissabte al matí s’ha celebrat el primer acte al voltant del dia contra la violència masclista, 25N, amb una proposta conjunta de les assemblees de la Festa Major Alternativa, DesPlaça Jove i la Coordinadora d’Entremesos de Cultura Tradicional, espais i entitats que ja han apostat per protocols i mesures contra el masclisme als seus espais durant la Festa Major. L’activitat ha comptat amb actuacions dels Gegants, caparrots i diables.

El moment central ha arribat quasi al migdia, quan les participants han tombat simbòlicament el mur de les violències masclistes, un mur simulat amb paper que ha estat pintat i escrit per tothom qui ha volgut, especialment infants. La jornada no ha pogut seguir fil per randa la previsió inicial però ha agrupat desenes de persones, que han acabat esmorzant plegades a la plaça d’Octavià.

L’empenta social al voltant del 25N es repetirà dilluns, aquesta vegada de la mà del col·lectiu feminista revolucionari Hora Bruixa, que ha previst una performance i una marxa silenciosa que començara a les 19:30 hores a l’estació i acabarà a la plaça d’Octavià. Les activitats reforcen la programació que ja havien preparat diverses entitats com Noestàsola, les comissions de gènere de les AFAs i l’Ateneu i que pots consultar al programa municipal.

Paral·lelament la tinenta d’alcaldia d’Igualtat i Drets Socials, Núria Gibert, ha anunciat la primera política en clau de gènere que impulsa el tripartit. Seguint la proposta d’una moció institucional aprovada el mandat passat, el govern activa unes marxes exploratòries no mixtes per analitzar la seguretat a l’espai públic.

Segons explica Gibert, l’objectiu és detectar punts en què la percepció de seguretat és baixa i així preveure accions per millorar l’espai públic. Les marxes serviran com l’arrencada de la fase de diagnosi i serà de les seves conclusions d’on s’extrauran els canvis a aplicar i, en conseqüència, el calendari i pressupost a dedicar-hi: “Les conclusions d'aquestes marxes ens permetran emprendre accions, en coordinació amb les àrees de mobilitat i entorn urbà, per fer que aquests punts siguin justos, igualitaris i accessibles per a tothomˮ.

En l’anàlisi es tindran en compte que hi hagi senyals per facilitar l’orientació, que es pugui veure l’espai, que a l’entorn hi hagi més gent per ser escoltada o demanar ajut, adaptat a les necessitats de la vida quotidiana i que s’hi pugui actuar col·lectivament. De les marxes sortirà un mapa de la por, instat a la moció de febrer del 2019, sobre el qual es podran preveure accions.

Les marxes es faran el dia 2 al Centre-Est, el 4 al Centre-Oest, el 9 al nucli antic, el 12 a les Planes, el 13 a la Floresta i el 16 a Mira-sol. Totes començaran a les sis de la tarda i tindran una durada de dues hores i mitja. Per inscriure’s cal enviar un correu electrònic a participacio@santcugat.cat (hi haurà servei de canguratge).

La percepció de seguretat de la via pública i pensar l’urbanisme amb perspectiva de gènere han estat reivindicacions polítiques –també de partits que ara ja no tenen representació com Sant Cugat en Comú, que va organitzar una xerrada al respecte amb l’arquitecta urbanista Zaida Muxí– i socials habituals durant els darrers anys. Setmanes abans del Ple en què es va presentar la moció, el feminisme santcugatenc es va mobilitzar en contra d’una agressió sexual en el marc d’un espai d’oci i, entre d’altres, va demanar perspectiva de gènere en l’urbanisme. La petició es va refermar el 8 de març, quan Sant Cugat va viure la mobilització feminista més gran de la seva història.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article