Sí a les presidències dels Consells de Barri per a l’oposició però amb criteris

per Miquel Margalef

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Per primera vegada l'oposició comandarà Consells de barris. Foto: Jordi Pascual

El Ple d’octubre va ratificar per primera vegada dos consells de barri en mans de l’oposició. Per decret d’alcaldia la CUP-PC es quedava amb el Consell de La Floresta, ja que n’havia estat la força més votada i ERC-MES presidiria el Consell del Centre-Est malgrat no haver estat la candidatura amb més suports en el districte. Ferran Villaseñor explicava en aquest mitjà que la presidència es deu al treball en el districte i també perquè CiU necessitarà pactes per poder tirar endavant el mandat. Per aquestes raons, Ciutadans, ICV-EUiA, PSC i PP coincideixen que les maneres en com s’ha adjudicat la presidència als republicans no són les més adequades ni transparents. En canvi, la presidència de la CUP-PC rep el quòrum de tots els grups municipals, excepte el PP.

“No entenem l’acord polític entre CiU i ERC-MES i, a més, creiem que és obscur i poc transparent però és la seva decisió i la seva consciència”, explica Pere Soler, regidor del PSC en el Ple. Aldo Ciprian, regidor de Ciutadans, s’expressa en la mateixa línia i argumenta que els republicans: “No han fet mèrits per presidir el Consell i a més l’acord no és net ni transparent”. En el cas d’ICV-EUiA indiquen que la presidència de la CUP-PC era més que previsible perquè, segons els ecosocialistes, els cupaires han treballat molt intensament al llarg dels quatre anys a La Floresta. “En el cas del partit dirigit per Mireia Ingla ha estat un acord polític el qual no ens molesta però no ens agrada com s’ha adjudicat aquesta decisió”, puntualitzava Roser Casamitjana.

El Partit Popular va més lluny i indica que les dues presidències s’han adjudicat per simpaties polítiques entre partits i no per representació, encara que la CUP-PC sigui la força més votada a La Floresta. Àlvaro Benejam explica que “el criteri que ha prevalgut no és el fet de tenir més vots a La Floresta, el que ha passat és que la decisió és la més escaient per totes les parts”. Malgrat que els matisos entre partits són considerables tots demanen explicacions concretes sobre què representarà l’acord polític entre CiU i ERC-MES, ja que creuen que la presidència per als republicans és a canvi d’una contrapartida.

Establir criteris

En la modificació del reglament del Consell de Barri aprovat en el Ple d’octubre s’explicita que les presidències queden obertes a l’oposició i que no hi ha cap clàusula que obligui a què siguin comandats per la força política que governa. Malgrat aquest matís, la decisió final continua en mans de l’alcaldia. És per això que Benejam reivindica una repartició de les presidències més equànimes: “Hi ha 7 presidències i 7 partits en el Ple, no hi ha millor ocasió que l’actual per repartir una presidència per a cada grup municipal”. El regidor del PP indica, a més, que no té cap sentit repartir les presidències en funció del nombre de vots perquè hi ha Consells de Barri que no corresponen als districtes electorals.

En canvi, Ciutadans demana que s’implementi el criteri de la força més votada, perquè, argumenten, és el criteri més democràtic. Aplicant aquesta lògica, al llarg de la legislatura la CUP-PC tindria la presidència de La Floresta i tota la resta de Consell de Barri estarien en mans del govern. En vista d’això, ICV-EUiA adopta una posició intermèdia i argumenta: “Aplicant el criteri de la força més votada, a Sant Cugat els Consells sempre estarien en mans de CiU, ja que normalment és la llista que rep més suport”.

Demanar els Consells de Barri

Ferran Villaseñor, regidor d’ERC-MES, va argumentar en l’entrevista que li va realitzar aquest mitjà que el partit havia demanat a CiU poder comandar el Consell de Barri del Centre-Est que finalment presidiran. Pere Soler, regidor del PSC, discrepava i argumentava que les presidències no es demanaven. “Nosaltres vam presentar un document polític i no de negociació o de cadires, quan es debatia el cartipàs, i el resultat parla per si sol. No se’ns ha tingut en compte en cap moment”.

Tant Ciutadans com ICV-EUiA entenen que no poden demanar presidir cap Consell de Barri si no han resultat ser la força més votada. Argumenten que no ho han fet en el nou mandat i que no ho faran fins que les condicions electorals no canviïn. Per la seva banda el PP sí que va requerir presidir algun consell i la resposta per part del govern va ser positiva en l’inici del mandat. CiU estava predisposat a cedir els consells a tota l’oposició, segons indica Benejam, però finalment el resultat no ha estat aquest.

Possibles solucions de millora

Els partits sense presidències coincideixen que hi ha d’haver un canvi substancial en la manera de comunicar els Consells de Barri a la ciutadania. PP, Ciutadans, ICV-EUiA i el PSC coincideixen en argumentar que s’han d’utilitzar tots els canals de comunicació possibles per informar la població dels horaris i dels llocs on es celebraran els Consells. “Estipular un orde del dia, informar per totes les vies possibles dels horaris i determinar una durada màxima de dues hores”, apunta Ciprian com a possibles solucions. L’aplicació immediata del que decideixi el Consell de Barri, per tant, una implementació de certes decisions vinculants és una altra eina que motivaria la participació segons Ciutadans i Partit Popular.

Casamitjana creu que la clau de volta de tot plegat és aconseguir que hi vagi tants veïns com sigui possibles per aconseguir que la participació ciutadana sigui real. Tot i això, ha indicat que les decisions del Consell de Barri haurien de passar sempre per la validació final del Ple. Tant els ecosocialistes com el partit comandat per Ciprian estan d’acord en què la partida de pressupostos destinada als Consells de Barri ha de variar segons el districte.

El Partit dels Socialistes de Catalunya va un pas més i indica que els pressupostos han de ser participatius, fragmentats i territorialitzats que han d’anar més enllà de la lliure disposició actual. “Som partidaris de tirar endavant mètodes participatius però s’han d’escollir bé i promocionar”, argumenta Pere Soler.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article