Pedra i Sang, Nadal a Casa, Quinto i Xarxa Monestir-Sant Francesc; tradició nadalenca de la mà d’entitats

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Amics de Pedra i Sang, Òmnium Cultural, Cugat.cat i Tino Rubio

Un cop presentada la programació de Nadal, amb 225 activitats i la participació de 50 entitats, durant els darrers dies han estat algunes d’aquestes entitats – mics de Pedra i Sang, Òmnium Cultural, Cal Temerari la Xarxa Monestir-Sant Francesc– les que han presentat les seves aportacions a les activitats nadalenques d’enguany. Es tracta de tradicions promogudes des de la ciutadania, algunes amb dècades de recorregut i d’altres que encara no arriben als cinc anys però que pretenen consolidar-se d’ara endavant.

La majoria d’elles s’estrenen el dissabte vinent, dia 14. La primera de les activitats organitzades i reivindicades aquesta setmana per les entitats serà a dos quarts de dotze del migdia a la plaça d’en Coll. Sota el nom Decorem la plaça, la Xarxa Monestir-Sant Francesc consolida per quart any consecutiu el que havia començant sent una activitat familiar reivindicativa nascuda a les xarxes socials davant la manca de decoració nadalenca a la plaça del barri. Ara, amb un lluminós regal de Nadal que ha agraït bona part del veïnat i davant de la premsa Mireia Gallego, implicada a la xarxa, l’activitat esdevé una trobada de dues hores per fer manualitats que engalanaran el centre del barri del Monestir durant totes les festes.

Aquell mateix dia a dos quarts de cinc arriba Nadal a casa, organitzat per Òmnium Cultural, l’Escola Fusió, Gospel Sant Cugat i els Tallers de Teatre Sílvia Servan. Deixant enrere els anys en què el Poema de Nadal de Sagarra era protagonista, altres poetes com Foix i Salvat-Papasseit guanyen presència. Per primera, diversos nens dels Tallers de Teatre i el cor Gospel participaran en una activitat que també per primera vegada està dirigida escènicament per Joan Alòs.

Això suposa una nova mirada sobre la proposta, que comença mitja hora abans que altres anys i tindrà un pas pel Claustre abans d’entrar a l’església. Hi participaran, entre d’altres, la cantant Laia Porta i el pianista Daniel Vidal. Alòs reivindica el caràcter social de l’activitat amb la implicació de gent del poble mentre Lluís Bonet, president local d’Òmnium, reivindica que una de les voluntats que tenen com a entitat és apropar la poesia catalana a la gent. És un acte gratuït on es recolliran fons per a Càritas.

Els Quintos

També el dissabte 14, de 17 a 22h., es farà el primer dels Quintos, en aquest cas a l’escola Pins del Vallès amb la col·laboració de l’AFA del centre amb Cal Temerari. Aquestes col·laboracions permetran fer el Quinto familiar de l’escola Gerbert d’Orlhac el dia 20 a les 17:30h. i el florestà a la UREF el dia 20 a les 21h. També hi ha previstos un Quinto infantil a la Floresta (dia 14 a les 19h. al Caino) organitzat pel Senglar Cultural i el Centre Obert, el Quinto de Nadal Solidari de Volpelleres a benefici de la Marató de TV3 (dia 20 a les 17h. a l’escola l’Olivera) amb Paidos i entitats del barri i el Quinto de les Planes (dia 21 a les 21h. Al Casal) organitzat per la Comissió de Festes.

Els dies grossos de Quinto seran, però, del 25 al 29 al pavelló 2 de la rambla del Celler. Organitzat per Cal Temerari, enguany pren el lema Rebentem la gàbia, piquem Quinto! És el 20è aniversari i incorpora novetats com una barra exterior amb propostes musicals com un micro obert de la mà del col·lectiu de dones artistes Adventícies i una nit de PSs. El darrer dia hi haurà per primera vegada un Quinto de Vermut i una ballada de swing. En un comunicat, l’organització del Quinto explica que, un any més, es mantindrà la reivindicació social: “Parlarem de llibertats i de repressió, i no ens quedarem a la gàbia alhora de denunciar, una vegada més, totes aquelles injustícies que ens envoltenˮ.

El Monestir-Sant Francesc, un barri que es reivindica

A banda de l’activitat per engalanar la plaça, la Xarxa també ha organitzat una nova edició de les Nadales al Barri i del pessebre vivent intergeneracional amb la Residència Sant Cugat, que se celebraran el dia 17 a partir de les cinc de la tarda. Les nadales es faran a l’eix comercial tot i les obres a l’avinguda Cerdanyola, un impediment que Rebeca Galan, veïna implicada a la Xarxa, no vol problematitzar si això serveix per tenir una avinguda millor uns mesos més avant. Les entitats reivindiquen la capacitat de teixir xarxa que tenen ambdues activitats, el pessebre pel vincle entre gent de totes les edats i les nadales per la trobada de comerços, entitats i veïns.

Tres dies més tard, el 20 a les cinc de la tarda a la plaça d’en Coll, hi haurà una nova edició del tió dels records. És una iniciativa d’intercanvi de joguines perquè els nens es desprenguin d’una de ben volguda i ho expliquin perquè el tió la cagui a altres nens. Gallego diu que si algun infant no pot aportar cap joguina no és motiu per no participar. També agraeix la implicació de la Xesca en la dinamització de l’activitat.

La darrera de les activitats de la Xarxa no serà fins el 3 de gener, a les cinc de la tarda a la plaça d’en Coll, quan una patgessa reial recollirà les cartes dels infants per als Reis d’Orient. Gallego celebra l’acollida de l’any anterior i creu que enguany serà una activitat més exitosa. En la majoria de les activitats organitzades per la Xarxa hi haurà xocolata popular.

Pedra i Sang manté la tradició a les portes de la 20a edició

L’obra teatral escrita per Josep Maria Jaumà per recordar l’assassinat de l’Abat Biure en plena missa de Nadal al Monestir el 1350 arriba enguany a la 19a edició amb l’anunci d’una celebració especial de cara a l’any vinent i un canvi de producció a partir del següent. Enguany, però, manté l’estètica de les darreres edicions; una representació teatral que barreja actors professionals (Xavier Tor fent d’Abat Biure, Francesc Ollé representant Berenguer de Saltells, Ricard Mariné representat Pere Çarovira i Carles Martínez fent del rei Pere III el Cerimoniós) i d’amateurs representant el cor del poble.

Segons explica Albert Santiago, el director musical, aquest any han hagut d’excloure algunes de les persones que s’havien presentat per entrar al cor del poble perquè era impossible agafar-les a totes tenint en compte que l’obra es representa a un espai petit com la sala capitual del Monestir. La directora, Dolors Vilarasau, reivindica l’arrelament que ha aconseguit Pedra i Sang durant els darrers anys i no dona pistes de les alteracions d’actualitat de les escenes 5 (en clau local) i 7 (en clau global i de país) tot i que adverteix al nou govern que es prepari perquè ara els toca rebre a ells.

Martínez reivindica que Sant Cugat ha tingut la capacitat de convertir un fet en llegenda i aquesta llegenda en obra teatral mentre Santiago posa en valor el contacte d’actors professionals amb els amateurs. La primera representació oberta serà el dia 20, quan se celebrarà la quinzena edició del Camí de Justícia, una activitat conjunta dels museus de Cerdanyola i Sant Cugat amb què un grup de persones caminen des de la ciutat veïna fins el Monestir resseguint el camí de fugida que va fer Berenguer de Saltells després de l’assassinat de l’Abat. Al final de la marxa es fa la representació. La resta de representacions es fan les tardes del 25, 26, 27 i 28 de desembre. L’entrada manté el preu de 15 euros i ja es pot reservar al seu lloc web.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article