L’Ajuntament incompleix la moció sobre energia renovable i atorga tot el subministrament elèctric a Endesa

per Jordi Pascual

L' Agutzil

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Localpres

Ampliem la informació en aquest article.

Un cop acabades les pròrrogues del contracte energètic amb Gas Natural, l’alcaldia ha donat el vist i plau per adherir-se al contracte derivat de l’acord marc de subministraments d’energia elèctrica de l’Associació Catalana de Municipis (ACM). Sant Cugat preveu així una despesa de 97.000 euros (amb IVA) per a la despesa energètica prevista entre el 2 i el 31 de desembre i es compromet a fer la reserva pressupostària per a tot l’any vinent, amb la possibilitat d’una pròrroga de nou mesos més, amb una despesa total d’1,2 milions d’euros (amb IVA).

L’acord marc de l’ACM, a través del Consorci Català pel Desenvolupament Local (CDDL), té Endesa Energia com a empresa subministradora dels lots que ha pres l’Ajuntament i que a la ciutat serveixen per als consums relacionats amb la seguretat ciutadana, els edificis d’ensenyament, els edificis culturals, els mercats, la calefacció i climatització, els edificis administratius, les instal·lacions esportives i l’electricitat de la via pública.

D’aquesta manera, el consistori s’estalvia la tramitació d’un concurs públic propi, una decisió que es va prendre al maig del 2016 quan l’Ajuntament es va adherir al sistema d’adquisició centralitzada de l’ACM i del CCDL. Aquest sistema permet licitar paquets grans perquè les empreses puguin oferir uns preus més econòmics als municipis adherits.

Aquest mateix pas el va fer el Ple de l’EMD de Valldoreix a l’octubre, tot acceptant el contracte d’un any proposat per l’ACM però prenent el compromís d’iniciar els tràmits per fer una licitació pròpia que tingui en compte l’energia verda i renovable en les clàusules. La proposta ve ser presentada per la CUP-PC i va tenir el suport de tots els grups (Junts, ERC-MES i PSC) excepte Ciutadans, que va votar en contra.

Sant Cugat ja s’havia compromès a incorporar l’energia renovable amb una moció presentada al Ple d’octubre del 2016 per part d’ICV-EUiA i que va acabar sent institucional, és a dir, amb el suport de CiU, CUP-PC, Ciutadans, ERC-MES, ICV-EUiA, PSC, PP i un regidor no adscrit. El redactat final d’aquella proposta contemplava que l’Ajuntament es fes soci de la cooperativa Som Energia, que s’iniciés una campanya informativa per fomentar el canvi de model energètic i que l’empresa concessionària i l’Ajuntament arribessin a un acord per fomentar la formació i divulgació del canvi de model.

El punt més significatiu de cara a la contractació real d’energia verda era que un cop acabés el contracte vigent se separés l’edifici central de l’Ajuntament de la resta de la contractació per poder fer una licitació específica que tingués en compte els criteris d’energia renovable. S’entenia llavors que no era possible licitar tot el subministrament públic amb aquests criteris perquè les empreses no s’hi podrien acollir. Finalment, però, no s’ha concursat l’energia de la casa de la vila separadament.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article