L’Ajuntament declara l’emergència climàtica i en prepara un pla d’acció

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Sant Cugat ja ha presentat l’emergència climàtica, que aprovarà al proper Ple ordinari, tal com s’havia compromès el govern municipal i el conjunt del Ple municipal de juliol. La tinenta d’alcaldia i comissionada d’Emergència Climàtica, Alba Gordó, explica que no es va fer en aquell moment per poder fer una declaració amb la participació d’entitats i col·lectius i començar a elaborar i preveure mesures d’un pla d’acció que, diu, es presentarà entre els primers mesos i meitat de l’any vinent.

La declaració ha estat presentada aquest dilluns a la tarda en un acte institucional a l’Ajuntament, en què hi han participat la meteoròloga de TV3, Gemma Puig, i el director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Kristina Herbolzheimer. El text de la declaració (que reproduïm íntegre més avall) ha tingut el suport de personalitats com Jordi Sunyer, Raül Romeva, Roser Casamitjana, Arcadi Oliveres, Jaume Vilalta, Diana Riba, Antoni Rosell i Marta Tafalla.

El document fa un repàs ampli als efectes del canvi climàtic resultat “d’un sistema que es basa en el creixement econòmic perpetu que no té en compte els límits biofísics del planetaˮ com ara l’augment de temperatures i les migracions forçades. Per això es marca tres reptes: mantenir l’escalfament global per sota d’1,5ºC, reconèixer l’ecodependència de la humanitat davant la situació de col·lapse i establir una resposta mundial ràpida, urgent i a tots els nivells.

Davant aquest paradigma, el pla d’acció que ha de preparar el govern contemplarà mesures en cinc eixos: transició energètica, canvi de model en la mobilitat, transició alimentària, residus zero i infreaestructura verda i biodiversitat. S’hi recull l’aprofundiment en mesures acordades ja en mandats anteriors com augmentar el consum d’energia renovable o aplicar definitivament la Zona de Baixes Emissions (ZBE). També s’hi incorporaran mesures com refer el Pla de Mobilitat, fomentar el consum d’aliments d’origen vegetal, apostar per la reutilització i reparació d’objectes o la gestió sostenible de la biodiversitat, entre d’altres.

Aquí el document íntegre:

“Estem elaborant aquest pla en base al coneixement de les dades dels consums de Sant Cugat però si ens esperàvem a tenir totes les dades no podíem fer la declaració abans d’acabar l’anyˮ, explica Gordó, “és important saber on som per fer comparatives i preveure accions sabent si avancem o no en els objectiusˮ. Tot i això, assegura la comissionada, hi ha mesures que es podran començar a treballar abans de tenir el pla en el marc de la Taula d’Emergència Climàtica, que es reunirà per primer cop durant les properes setmanes després d’una reunió embrionària la setmana passada.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha agraït la unanimitat de totes les forces polítiques en la declaració de l’emergència climàtica que es portarà al Ple municipal del proper dilluns 16 de desembre, un pas que, diu, ha de ser un punt de partida: “No volem declaracions simbòliquesˮ. A més, la declaració és oberta a la ciutadania i per això l’Ajuntament fa una crida perquè persones a títol individual, entitats, institucions i el teixit empresarial s’hi adhereixin un cop estigui aprovada a través del lloc web municipal de participació.

Clima i desigualtat

Puig i Herbolzheimer han fet una mirada global a l’emergència climàtica intersecant els problemes purament medioambientals amb les seves derivades antropològiques. Segons la meteoròloga, ja no es pot aturar el canvi climàtic però sí mitigar els seus efectes amb l’objectiu per evitar efectes dramàtics per a la Terra com seria l’augment de set metres del nivell del mar en cas que es fongués tot el gel de Groenlàndia. A casa nostra, cada vegada es registren més nits tropicals (per sobre de 20ºC) i ja n’hi ha hagut per sobre dels 25º. A més, les pluges torrencials cada vegada són més intenses i la precipitació en forma de neu va a la baixa. En cas d’un augment de 90 centímetres del nivell del mar grans infraestructures com el port i l’aeroport de Barcelona es veurien submergides.

El director de l’ICIP, per la seva banda, diu que la crisi climàtica també suposa migracions del camp a la ciutat, més pobresa, disputes per la terra, més guerres i tensions geoestratègiques que fan créixer la xenofòbia i el racisme amb un clar augment de l’extrema dreta a nivell europeu. La disputa per l’aigua, que ja s’ha viscut al nostre país amb el debat sobre el transvasament de l’Ebre, serà un dels grans reptes de la humanitat.

Davant això, Herbolzheimer fa una crida a reduir l’acumulació de poder en favor de l’autoconsum d’energia i reduint la dependència a grans multinacionals que controlen recursos bàsics per al model econòmic actual. “Esperem que hi hagi un pla d’acció amb mesures concretes i que tingui un suport unànime com ja va passar als anys 90 amb la defensa de la Torre Nergaˮ, reivindica.

El compromís d’un contracte d’energia neta

Davant el venciment del contracte energètic vigent, el govern ha optat per adherir-se a l’acord marc de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), que preveu que Endesa, l’empresa més contaminant de l’Estat segons un estudi sobre l’Emergència Climàtica a Espanya, s’encarregui del subministrament elèctric de la ciutat durant tot l’any vinent i amb la possibilitat d’una pròrroga de nou mesos. Tal com ha explicat aquest diari en la secció d’informacions extretes de documentació oficial, això suposa contradir la moció institucional aprovada a l’octubre del 2016 en què es preveia que l’edifici de l’Ajuntament tingués una licitació a banda amb criteris de foment de l’energia renovable un cop acabés el contracte vigent fins el passat 2 de desembre.

Aquesta situació ha preocupat el jovent de Fridays for Future, que ha optat per fer una assemblea just abans de començar l’acte de la declaració de l’emergència climàtica per demanar un contracte que contempli l’energia verda. Per fer-ho palès s’han concentrat a les portes de l’Ajuntament i han cridat proclames en contra del contracte amb Endesa. A través de les xarxes socials s’hi ha sumat l’Assemblea de la Bici, que demana fer accions contracorrent per guanyar credibilitat.

La comissionada d’Emergència Climàtica ha explicat al seu compte de Twitter i a elCugatenc que el tripartit ha hagut d’optar per aquesta opció perquè el tràmit de preparar la licitació i concursar el servei és llarg i no l’han pogut enllestir en el temps que porten al govern. De fet, la licitació s’hauria d’haver començat a preparar mesos abans de les darreres eleccions municipals.

Acceptant la solució com a provisional, Gordó pren el compromís, com també va passar a Valldoreix a l’octubre, d’aprofitar l’any de contracte amb Endesa per preparar un concurs públic que, entre d’altres, exigirà l’origen 100% renovable de l’electricitat. La contractació d’Endesa no ha depès d’un procés contractual de l’Ajuntament sinó que és una proposta que llença l’ACM perquè els municipis que vulguin s’hi acullin.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article