Sant Cugat es prepara per rebre refugiats

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Un nen refugiat sirià. Imatge sota llicència Creative Commons d'Osman Orsal

 

Encara no se sap el nombre de refugiats que arribaran a Sant Cugat. Malgrat això, l'Ajuntament registra 45 voluntaris per ajudar els nouvinguts. Fora del consistori, el grup impulsat per Procés Constituent, amb la participació efectiva de la CUP i ERC, compta amb 54 persones que preveuen suplir les mancances i donar suport a l'ajut institucional.

 

Dani Vilaró, cap de comunicació d'Amnistia Internacional a Catalunya i membre de l'agrupació Cerdanyola-Sant Cugat, explica que les mesures internacionals actuals se centren en l'ajut en ruta i deixen de banda la distribució dels refugiats i el suport en els procediments jurídics per demanar asil. “De les 160.000 persones que la Unió Europea s'ha compromès a acollir, únicament se n'han reubicat 86”, puntualitza.

 

L'Ajuntament de Sant Cugat ha donat 12.200 euros al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) que es destinaran a projectes de Creu Roja; Farma Mundi; Save the Children; Acció Contra la Fam; ACNUR i Metges del Món al Líban, Hongria, Sèrbia, Síria, Grècia, Iran i Itàlia. També ha creat un espai específic en el seu lloc web en què es poden fer donacions al FCCD, Creu Roja, Unicef i Metges Sense Fronteres.

 

Mesures a nivell local

 

L'ajut municipal dependrà del nombre de persones que arribin a la ciutat. Les previsions de la Generalitat és que totCatalunya aculli entre 3.000 i 6.000 refugiats però depèn del govern espanyol dir-ne la xifra exacta per començar el repartiment per municipis. La previsió de la Comissió Operativa de Síria de l'Ajuntament és que les estades superin els dos anys i per això es descarta l'acolliment en habitatges particulars.

 

La comissió està formada per la tinenta d’alcalde de Benestar i Ciutadania, Susanna Pellicer; la secretària d'ERC-MES Maria Vidal; el regidor de la CUP-PC Dimitri Defranc; un representant de l’EMD de Valldoreix; Creu Roja; Unipau; Càritas i personal tècnic municipal de les àrees de Serveis Socials, Educació, Ciutadania i Comunicació. Actualment treballen en l'anàlisi de les necessitats que poden tenir els nouvinguts per cercar els recursos necessaris.

 

Mentrestant, continuen acceptant voluntaris, de moment 45, per fer acompanyament i ensenyar la ciutat i serveis a les persones que vinguin a Sant Cugat. Per fer-ho, hi ha oberta una via de comunicació directa amb la comissió a través de correu electrònic: cooperacio@santcugat.cat.

 

Més enllà de les institucions, Procés Constituent ha impulsat un grup de suport que, segons el regidor Dimitri Defranc, té la participació activa de la CUP i ERC. En total hi ha 54 persones apuntades, algunes de les quals també figuren en el llistat recollit per l'Ajuntament. “Volem cuinar-ho bé”, explica. Participen en formacions i analitzen les qualitats de cada voluntari abans de repartir tasques.

 

Un cop arribin els refugiats, pretenen omplir els buits que deixi la gestió de l'Ajuntament. Defranc avança que l'acompanyament veïnal serà una de les tasques clau del col·lectiu. Dóna importància a desmuntar els rumors. “Hi ha gent que diu que hi ha integrants d'Estat Islàmic infiltrats entre els refugiats”, explica. Per ell això és un risc. Recorda la guerra de Corea quan, sota el precepte que hi havia comunistes infiltrats entre els refugiats, es van permetre execucions massives.

 

Com ajudar els nouvinguts

 

Vilaró, cap de comunicació d'Amnistia a Catalunya, explica que els darrers informes mostren que 9 dels 10 països d'origen dels refugiats estan en guerra i que entre els 10 principals receptors no hi ha cap estat europeu ni occidental. La solució a aquest problema, segons argumenta, és un canvi del sistema d'asil europeu que hauria de passar per l'obertura de vies segures per a la migració i el tancament de quotes. “Cal pressionar els governs”, sentencia.

 

Mentrestant, a nivell local, solament es pot preparar el terreny. El representant d'Amnistia recomana apuntar-se en el llistat de voluntaris de l'Ajuntament i informar-se'n abans de participar en altres accions solidàries. “Ara hi ha una onada de solidaritat amb recollida de material per als refugiats però és un sistema car, amb un repartiment complex i que no respon a la demanda”, explica. Segons diu, la majoria d'emigrants ja tenen els objectes bàsics per viure quan arriben. Es tracta d'un problema molt ampli i els municipis, ara per ara, tenen poc marge de maniobra.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article