Punts de govern al Ple de desembre: IBI, biblioteca al parc Ramon Barnils i remunicipalització de l’aigua

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El Ple ordinari de desembre ha tingut diversos punts de govern, entre ells una passa més en la construcció de la biblioteca al parc Ramon Barnils i l’aprovació definitiva de les ordenances fiscals per al 2020. A continuació, els principals punts de govern. També pots consultar les mocions debatudes i la contracrònica de la sessió plenària.

Representants al Consorci del parc natural de Collserola

Tots els grups han votat a favor del nomenament de Francesc Duch, tinent d’alcaldia de cohesió territorial i habitatge, i d’Alba Gordó, comissionada per l’emergència climàtica i regidora de joventut, com a representants de l’Ajuntament al Consorci del parc natural de la serra de Collserola.

Les vídeo-actes, recollides al Reglament Orgànic Municipal

Tots els grups han votat a favor de modificar el Reglament Orgànic Municipal perquè quedin recollit el funcionament de les vídeo-actes de les sessions plenàries, que ja no només dependran dels mitjans de comunicació públics i privats que s’hi vulguin acollir sinó també de la seu electrònica de l’Ajuntament.

Reestructuració d’un deute de Caixa Enginyers

Tots els grups excepte Ciutadans, que s’ha abstingut, han votat a favor d’una reestructura d’un préstec de dos milions d’euros de Caixa Enginyers per allargar el període de retorn cinc anys i, en conseqüència, que tingui un impacte menor sobre el dia a dia de l’Ajuntament. El tinent d’alcaldia d’Economia, Pere Soler, explica que es treballa la reestructuració d’altres deutes però per ara no s’ha arribat a cap acord amb el BBVA i el Banc Santander, el que podria suposar dos milions més despesa de cara al 2020.

Promusa s’endeuta en 800.000 euros

Tots els grups excepte Ciutadans, que s’ha abstingut, han autoritzat l’empresa pública d’habitatge Promusa a endeutar-se en 800.000 euros per tal de fer front a problemes transitoris de tresoreria sense haver de perdre patrimoni. El govern assegura que per ara manté el compromís d’aportar dos milions d’euros anuals a l’empresa pública des del pressupost de l’Ajuntament, una iniciativa que va prendre el govern anterior quan es va aprovar el Pla d’Acció 2030 de Promusa.

Aprovades les ordenances fiscals del 2020, on s’inclou l’increment de l’IBI

Només el govern (Junts i Ciutadans hi han votat en contra) ha donat el vist i plau a les propostes de les ordenances fiscals del 2020, on s’inclou com a mesura principal l’increment d’un 2,9% de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) tot i que també hi ha altres mesures com canvis en bonificacions i correccions tècniques. El govern ha desestimat les 16 al·legacions presentades per Junts per Sant Cugat, Ciutadans, l’Associació de Promotors i Constructors d'Edificis de Catalunya, CCOO i dues persones a títol individual.

11 d’elles han estat desestimades per intentar alterar punts que no havien estat modificats en la proposta del govern i, per tant, dels quals no s’havia obert ponència per acceptar al·legacions. Dues altres, que preveien aprofundir en línies de subvencions, han estat desestimades per no haver pogut fer el càlcul de l’impacte que tindrien sobre el pressupost però amb el compromís del tripartit de fer l’estudi durant el proper exercici. Finalment, les tres al·legacions que demanaven no incrementar l’IBI o rebaixar-lo han estat desestimades pel desacord polític del govern.

Segons el tinent d’alcaldia d’Economia, Pere Soler, es tracta d’unes ordenances fiscals de transició i anuncia que a l’exercici següent hi haurà canvis més a fons. Per ara no es comença el debat sobre el pressupost municipal, que espera poder-lo portar a aprovació inicial al Ple de febrer perquè al març es pugui aprovar definitivament. Durant aquests tres mesos es treballarà amb el pressupost del 2019 prorrogat. Desenvolupem el debat a la contracrònica.

Adjudicada la verificació del funcionament dels parallamps

Tots els grups han votat a favor d’atorgar a Quibac SL el contracte per revisar el correcte funcionament dels 25 parallamps instal·lats a la ciutat. L’empresa ha guanyat el concurs públic i la despesa serà com a màxim de 34.000 euros (IVA no inclòs).

Representant a l’empresa pública Serveis Públics d’Acció Social de Catalunya

Tots els grups excepte Ciutadans, que s’ha abstingut, han votat a favor del nomenament de Núria Gibert, tinenta d’alcaldia de Drets i Igualtat, i Gemma Aristoy, regidora de Ciutadania i Salut, com a representants municipals a l’empresa pública Serveis Públics d’Acció Social de Catalunya (SUMAR SL), l’instrument del món local per donar resposta a les necessitats socials als municipis i hereu del Consorci d’Acció Social de Catalunya.

Vist i plau a la modificació urbanística per fer la biblioteca al parc Ramon Barnils

Tots els grups excepte Ciutadans, que s’hi ha oposat, han votat a favor de la modificació provisional del Pla Especial que afecta a l’espai on es construirà la futura biblioteca del parc Ramon Barnils. Segons explica el tinent d’alcaldia de Cohesió Territorial, Francesc Duch, el govern ha optat per impulsar aquest projecte heretat del govern anterior però preveient algunes alternacions pel que fa a l’espai interior. No es descarta una sala polivalent insonoritzada que pugui acollir concerts i un espai central menys ampli per fomentar més sales d’estudi i altres usos culturals.

El projecte actual està en revisió per part del tripartit i preveu un cost d’obres de 13 milions d’euros. El tinent d’alcaldia defensa que el canvi de paradigma del futur equipament suposarà un canvi de nom ja que no només actuarà com a biblioteca central urbana tal com havia previst el govern anterior. La modificació ha tingut al·legacions –estimades parcialment– de Josel SL, del grup Núñez i Navarro, que constantment presenta traves a l’Ajuntament per impulsar els projectes urbanístics mentre segueix el bloqueig a Torre Negra, on concentra els seus interessos econòmics. No hi ha calendari a falta de presentar el Pla d’Acció Municipal i Duch avança que s’hauran de fer més passos urbanístics abans de començar les obres. Ciutadans ha rebutjat la mesura pel cost de la construcció i perquè consideren que es perd un espai verd al centre de la ciutat.

Sant Cugat passa a formar part de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública

El govern (Junts i Ciutadans s’hi han oposat) ha votat a favor de la inclusió de l’Ajuntament com a membre de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública, la finalitat de la qual és difondre i promoure la gestió íntegrament pública de l’aigua, així com donar suport als municipis que vulguin encaminar-se cap a una gestió pública de l’aigua. La quota a pagar per integrar-s’hi és de 2.809,98 €. L’oposició considera que abans de prendre la determinació de municipalitzar l’aigua s’ha de veure què és més econòmic per a l’Ajuntament, si la gestió externa o interna.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article