Mocions del Ple de desembre: drets de la infància, emergència climàtica i TEA

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Al Ple de desembre s’han debatut quatre mocions i també hi ha hagut dues declaracions institucionals, és a dir, amb el suport de tots els grups polítics. A continuació les repassem. També pots consultar el recull de punts del govern i llegir la contracrònica del Ple.

Declaració pel Dia Internacional de la Infància

El passat 20 de novembre es va celebrar el dia internacional de la infància i l’Ajuntament s’hi ha sumat al Ple de desembre amb la lectura d’una declaració institucional que demana tenir en compte als nens i les nenes quan es prenguin decisions que els afecten, és a dir, escoltar-los i respectar-los els seus drets. “Les ciutats i pobles han de ser llocs on els nens, les nenes i els adolescents se sentin segurs i valorats, on tinguin accés a serveis socials essencials de qualitat, on se sentin protegits, on la seva veu sigui escoltada i tinguin l'oportunitat de jugar i passar temps amb les seves famíliesˮ, explica el manifest, que revalida el compromís de Sant Cugat com a Ciutat Amiga de la Infància sumant-se a la declaració dels alcaldes i alcaldesses en la Cimera Internacional de Ciutats Amigues de la Infància.

Declarada l’emergència climàtica

Després de la presentació de la setmana passada, el Ple ha declarat amb el vist i plau de tots els partits l’emergència climàtica, que per ara té forma de text consensuat i on s’apunten línies mestres a l’espera de l’elaboració d’un pla i la implementació de les primeres mesures. S’hi preveuen cinc línies d’acció: transició energètica, canvi del model de mobilitat, transició alimentària, residu zero i infraestrctura verda i biodiversitat.

Sense debat lingüístic arran del congrés del PSC

Junts per Sant Cugat ha retirat la moció en què demanava comprometre’s a mantenir la immersió lingüística, rebutjar els atacs al model d’escola catalana i treballar perquè tota la societat faci propi el model educatiu basat en la immersió lingüística. Es tracta d’una moció en clau nacional que, com es recull als atesos, té en compte el congrés del PSC i el debat sorgit al voltant de la immersió lingüística.

Els proposants diuen que no tenia sentit fer el debat davant el manteniment de la immersió dins del programa polític dels socialistes, als quals han felicitat per no alterar el seu posicionament. La retirada ha evitat el debat el que ha estat recriminat per l’alcaldessa, Mireia Ingla, tot i que en precs i preguntes el portaveu socialista, Pere Soler, ha pogut respondre dient que els socialistes mai es ficaran en el debat polític intern de cap partit.

Com internacionalitzar Sant Cugat serà decisió del govern

Només el grup proposant ha votat a favor de la moció de Junts per Sant Cugat per prendre diverses mesures en favor de la internacionalització dels agents econòmics, acadèmics, culturals i esportius de la ciutat. La proposta recull idees com la creació d’una oficina de polítiques europees i relacions internacionals, impulsar la promoció de la ciutat amb una xarxa d’ambaixadors, donar suport econòmic a les trobades empresarials en clau internacional, crear un segell de denominació d’origen, fomentar l’slow tourism i el turisme esportiu, treballar per declarar els 144 capitells del Monestir com a patrimoni cultural de la UNESCO, sumar-se a l’Eurotowns per guanyar visibilitat internacional, impulsar programes d’emprenedoria en clau d’internacionalització, fomentar els agermanaments internacionals, treballar la dimensió empresarial dels agermanaments amb la Haba i Alba i crear una taula per a la internacionalització.

Ciutadans s’ha abstingut criticant que la proposta contenia propostes d’àmbits molts diversos mentre el govern ha dit que tot just revisen els plans, projectes i propostes herència del govern anterior i que serà el tripartit el que haurà de definir l’agenda política del nou mandat també en clau d’internacionalització.

Retirada la moció per crear un òrgan fiscalitzador de les declaracions dels càrrecs electes

Junts per Sant Cugat ha decidit retirar una moció nascuda arran del debat generat al voltant del tribut metropolità i les explicacions donades pel govern municipal. La proposta pretén modificar els reglaments orgànics i els codis ètics perquè s’hi inclogui l’obligació dels càrrecs electes a dir la veritat. També es demana la creació d’un òrgan de fiscalització que dictamini la veracitat d’una informació emesa i establir un règim sancionador. El govern havia presentat esmenes que alteraven per complet el sentit de la proposta i per això Junts ha optat per la retirada. Amb la retirada el govern no ha pogut rebatre el plantejament del grup de l’oposició.

La fira de Festa Major amb hores reservades per a persones amb trastorn de l’espectre autista

Tots els grups han votat a favor de la moció de Ciutadans que demana que a la fira de Festa Major es reservin unes hores sense sorolls ni llums per facilitar la participació de persones amb trastorn de l’espectre autista. La proposta ha acabat incorporant altres mesures en favor de persones amb altres diversitats funcionals i preveu accions com que les persones amb TEA puguin accedir amb menys temps d’espera als actes públics.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article