Enrique Mosquera: “La vaga actualment pateix perquè ja està sent massa llarga i les negociacions no avancen”

per Miquel Margalef

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

“La xerrada estava prevista a les 19.30 però el ponent fa 20 minuts que busca aparcament”. Amb aquestes paraules, Dimitri Defranc ens evidenciava que aquesta començaria tard ja que a Sant Cugat és missió impossible aparcar pel centre. Prop de 30 assistents amenitzaven l’espera al Casal de Joves de Torreblanca parlant sobre la constitució del ple que es celebra avui. Núria Gibert, cap de llista de la CUP-PC, ironitzava amb Roser Casamitjana, cap de llista d’ICV-EUiA. “Ens posarem una banda, diuen que demà hi haurà coronació.” En un altre espai de la sala Xavi Humet, vocal de Procés Constituent a Valldoreix, també comentava la situació amb Ignasi Bea, segon a les llistes de la CUP-PC.  

Aquest ambient 'festiu' va canviar per complert quan la xerrada va poder començar. Les cares d’indignació i de sorpresa s’anaven perfilant al rostre dels assistents. Enrique Mosquera, treballador de Movistar i ponent de la xerrada, va resumir en 35 minuts una vaga que ja porta en marxa més de dos mesos. Per tal que els assistent poguessin entendre tot el procés, Mosquera, va començar explicant la situació que pateixen els treballadors subcontractats. Segons el que ell mateix explicava, els subcontractats no tenen garantit un sou mínim, el sou va en funció de les hores treballades. A més, les hores treballades no es tradueixen en euros, sinó en punts i aquests punts posteriorment en euros. D’aquesta manera, els subcontractats es veuen obligats a treballar moltes hores per poder cobrir un sou mínim.

Si aquesta situació no fos prou greu, se li suma el que ell va anomenar període d’infància de les reparacions. “Aquest període dura 5 dies després de la reparació. Si en aquests 5 dies hi ha algun problema perds uns quants punts dels que has aconseguit. És a dir, que algunes vegades pots treballar però has de pagar”, sentenciava Enrique Mosquera.

Els convenis dels treballadors subcontractats es van renovant de manera constant, el que ell anomena contractes en bucle. Aquest estil de renovació implica que per la mateixa feina amb el contracte anterior es cobraven més punts que amb el contracte actual.

Aquesta situació insostenible dels treballadors subcontractats de Movistar fa esclatar la vaga el 28 de març. “La vaga és molt espontània i sense experiència, però la situació és insostenible. No sabem com acabarà la vaga, però ha servit perquè Movistar perdi una gran quantitat d’ingressos”, recordava Mosquera.

Reivindicacions i pactes fracassats  

Un altre problema amb el qual es troben els treballadors subcontractats és que no tenen una organització sindical gran. Els primers en impulsar la vaga són els petits sindicats i demanen un salari mínim, un augment del 10% del que es cobra per cada punt i que es restringeixi la restricció en el període d’infància, com a punts més importants.

La primera reunió amb Movistar es realitzarà el 5 de maig. En aquesta reunió, els petits sindicats que han iniciat la vaga no hi seran representats. Comissions Obreres i UGT representaran els treballadors subcontractats davant de la patronal. D’aquesta primera reunió no s’aconsegueixen bons resultats, ni amb el pacte de les escales sobre de la taula –aquest pacte entre CUP, ERC i Barcelona en Comú diu que no es contractarà a Movistar sinó compleix amb les demandes dels subcontractats–. L’última reunió que s’ha realitzat fins a dia d’avui va ser ahir mateix i la sensació és de semi-fracàs en les negociacions.

“La vaga actualment pateix perquè ja està sent massa llarga i les negociacions no avancen”, explicava entristit Mosquera. “Jo no sóc un treballador subcontractat, sóc un treballador en plantilla de Movistar i per tant no tinc la mateixa situació que els meus companys. Però tot i això em sumo a la seva lluita”. Mosquera va insistir que la vaga hagués tingut un altre rumb si tots els treballadors en plantilla de Movistar s’haguessin solidaritzat amb els seus companys i també haguessin fet vaga indefinida.

Núria Gibert, presentadora de l’acte, va voler emfatitzar que és essencial que la lluita particular dels subcontractats de Movistar s’expandeixi i arribi a la societat. “La situació és d’emergència. Les grans empreses tenen molt clares les seves polítiques laborals i això no pot continuar així”, sentenciava la cap de l’oposició. La xerrada va ser organitzada per la CUP, Procés Constituent, Cercle de Podem Sant Cugat i ICV-EUiA. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article