Sala de concerts: quina és la seva possible ubicació?

per Clàudia Bell Ca...

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Dissidència Sònica

Des dels inicis del sindicat, Dissidència Sònica ha estat el principal impulsor i demandant d’una sala de concerts a Sant Cugat, una reivindicació històrica que també han fet altres col·lectius i entitats i que, 19 anys després, encara porta cua. Amb l’entrada del nou equip de govern, format per ERC-MES, PSC i CUP-PC, el debat de la sala de concerts torna a posar-se a sobre la taula i s’ha inclòs com a punt a abordar en el Pla de Govern 2019-2023. Quina serà la ubicació de la tan esperada sala de concerts?

El govern de Convergència i Unió (CiU) l’any 2011 va ser el protagonista de la construcció de la Sala Hoboken, de titularitat pública però cedida en concessió a Teatre durant 25 anys –actualment en porten 8–, que utilitza l’espai com a discoteca. La sala de concerts va passar a millor vida i a l’espera d’un nou moviment per part del consistori. L’any 2018 el debat es va tornar obrir amb el govern de PDECAT-Demòcrates encapçalat per Carmela Fortuny, que va anunciar la creació d’una sala polivalent a la planta superior dels Cinemes Sant Cugat destinada a entitats en un model cogestionat amb l’Ajuntament per fer activitats i concerts. Tanmateix, aquesta proposta no es va concretar i Dissidència Sònica va exposar que una sala polivalent no respondria a les necessitats musicals de la ciutat. A més, va criticar l’opacitat del consistori a l’hora de plantejar-ne el model de gestió.

Aquest afer va ser clau en el pacte pressupostari del darrer any del mandat anterior entre PDECAT-Demòcrates i ERC-MES, que incorporava una partida de 700.000 euros amb aquest fi. Un document intern, en què es preveia que el cost real hauria de ser d’1,25 milions, va fer perillar l’acord pressupostari poques hores abans d’aprovar-se. Finalment es va donar el vist i plau als comptes del 2019 gràcies a un informe acreditatiu del director d’àmbit d’Urbanisme i Projectes, Antoni Serra, en què es deia que amb la quantitat pactava era viable una sala de concerts polivalent ben insonoritzada per no intercedir en les activitats del Teatre-Auditori i les dues sales de cinema restants.

A l’estiu següent, ja amb el govern tripartit actual, el compromís es va desdibuixar i el document de Serra va quedar en entredit ja que es va anunciar el manteniment de les quatre sales de cinema davant la incompatibilitat entre una sala de concerts i la resta d’activitats de l’entorn. La decisió política, però, es va prendre sense presentar cap document que desmentís els informes fets fins el moment i sobre els quals el govern anterior justificava la compatibilitat.

Nou govern, noves propostes

Amb l’arribada del nou govern encapçalat per l’alcaldessa Mireia Ingla (ERC-MES), el tinent d’alcaldia Pere Soler (PSC) i la tinenta d’alcaldia Núria Gibert (CUP-PC), la sala de concerts torna a posar-se al centre del debat: “La sala de concerts és una reivindicació històrica, recollim la reivindicació dels col·lectius que hi hagi una sala amb programació amb música en directe”, exposava Gibert a la presentació del Pla de Govern.

Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura, és la titular per donar una resposta a la demanda d’una sala de concerts. Hi ha diverses propostes sobre la taula i elCugatenc té constància que el consistori ha estat en contacte amb entitats per conèixer el seu parer. En aquesta línia, el passat 6 de novembre, Madrona es va reunir a la Sala Teatre (antiga Sala Hoboken) amb tècnics de l’Ajuntament, Dissidència Sònica, la Pua i el Jovent Republicà per tantejar una proposta.

“Per un cantó el que plantejaven va ser prou honest: se’ns demanava l'opinió de la proposta com a pedaç provisional, o com a solució definitiva. El gerent de Teatre oferia la sala de diumenge a dijous (sempre que no hi hagués festius). Bàsicament oferien el mateix que va oferir Hoboken en el seu moment, però pitjor perquè no està equipat, ni tenen ganes de fer concerts fora del seu horari. L’única cosa és que admeten és que seria un pedaç”, explica Quimantú Segura, membre de Dissidència Sònica. D’altra banda, la portaveu de les joventuts d’ERC, Gina Cahís, afirma: “El fet que estigui gestionat per Teatre ha fet que l’espai estigui modelat per tal que no sigui una sala de concerts sinó que està preparat per ser una discoteca. Això fa difícil que es puguin compaginar diferents activitats. A part, la gestió seria complicada”.

En aquesta línia, Madrona també va parlar a Cugat Mèdia del nou edifici de La Unió Santcugatenca com a resposta a la demanda de la sala de concerts. En principi les instal·lacions ja preveuen acollir concerts de música clàssica i de cambra però es va plantejar la possibilitat d’assumir-ne d’altres.

La construcció d’un nou equipament destinat a la sala de concerts és una opció poc contemplada que tan el consistori com entitats assumeixen: “Plantejar un equipament cultural nou, com ens agradaria, implica postposar la resolució d’aquest problema latent a Sant Cugat a anys vista. No es pot crear un espai d’un dia per l’altre. Des del jovent ens sembla interessant poder plantejar una proposta alternativa temporal que ens permeti disposar de forma temporal d’un espai que cobreixi algunes de les necessitats plantejades. Per tant, ens interessa saber els plantejaments que ens vol fer l’Esther Madrona”, exposa Cahís. D’altra banda, Dissidència Sònica és molt crítica amb el descart d’aquesta opció i així ho va exposar en un comunicat: “Sí, sobretot no ens precipitéssim, després de 16 anys de demanar-ho des de l’oposició, ara que estem al govern, no està tan clar que això de fer una sala sigui tan fàcil de fer: hi ha paperassa, hi ha qüestions jurídiques, temes pressupostaris, hi ha terminis…”

L’última opció coneguda es va plantejar divendres 13, a la roda de premsa anterior al Ple de desembre quan Francesc Duch, tinent d'alcaldia de Cohesió Territorial i Habitatge, va parlar de la revisió del projecte de l’equipament municipal previst al parc Ramon Barnils, que passarà de biblioteca a centre cultural. Dos dels elements en revisió del projecte són el soroll i la funcionalitat. En aquest sentit, Duch va afirmar que s’està “buscant la màxima polifuncionalitat de l’edifici i que hi puguin haver diferents espais amb diferents graus de soroll”. En aquest sentit va afegir que el nou equipament, pressupostat en uns 13 milions d’euros, “no només ha de ser una biblioteca, ha de ser quelcom més, estem dotant de contingut l’edifici, que se li pot treure molt més suc”.

Cap proposta definitiva

Tot i el recull d’opcions per acollir la sala de concerts exposat anteriorment, el govern d’Ingla no ha anunciat una ubicació definitiva per la sala de concerts. En el Ple de desembre Carmela Fortuny, portaveu de Junts per Sant Cugat, va preguntar per la ubicació de la sala però el govern va respondre que encara ho estaven decidint.

Les entitats també estan a l’espera del Consell de Cultura que havia de tenir lloc la setmana passada i que, segons la darrera comunicació, es posposa fins el proper 30 de gener. Sembla que fins aleshores no hi haurà una proposta definitiva.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article