Pep Tugues dimiteix com a director del Teatre-Auditori i el govern anuncia la liquidació de l’Organisme Autònom

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Localpres

Al gener començarà el tràmit per treure a concurs la plaça de director del Teatre-Auditori que fins a avui ha ocupat Pep Tugues, que ha presentat la seva dimissió aquest matí envoltat per la polèmica d’un cas de presumpte assetjament laboral i de contractació irregular. Així ho ha anunciat el govern en la trobada amb la premsa de Nadal. En paraules de l’alcaldessa, Mireia Ingla, el govern tripartit no pot permetre que “hi hagi cap ombra de dubteˮ.

La roda de premsa també ha servit per anunciar la propera desaparició de l’Organisme Autònom Municipal del Centre Cultural de Sant Cugat (OAMCCSC), del qual depenen el Teatre-Auditori i les biblioteques municipals. En la seva substitució naixerà una empresa pública, el model de la qual encara no està definit, que s’encarregarà de la gestió del Teatre-Auditori mentre les biblioteques seran absorbides per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament.

Segons Ingla, el concurs no respon al presumpte cas d’assetjament laboral fet públic en una investigació d’elCugatenc i denunciat pels col·lectius feministes Adventícies, Hora Bruixa i Dones i Cultura, sinó a la voluntat del govern de fer canvis rellevants al Teatre-Auditori, començant per tenir un directiu escollit a través d’un concurs públic. Mentre s’esculli el nou directiu un interí assumirà les tasques que fins ara desenvolupada Tugues.

Tal com ha pogut saber elCugatenc, el govern havia convidat Tugues a presentar la seva dimissió abans d’aquest divendres, quan es tenia previst fer la roda de premsa. La decisió del fins avui director del Teatre-Auditori ha estat comunicada aquest mateix matí. La petició de dimissió no està relacionada amb la qualitat de la programació ja que, explica Ingla, ha estat reconeguda tot i que reconeix que es poden fer passos perquè sigui més participativa amb les entitats culturals de la ciutat.

Pel que fa al presumpte cas d’assetjament laboral, l’alcaldessa explica que l’expedient d’informació reservada de l’Ajuntament ja havia tingut la seva resolució, que dictaminava que hi havia mala praxi però no assetjament, i que també s’ha resolt a la Diputació. Tot i així, com ja va explicar la tinenta d’alcaldia d’Igualtat i Drets Socials, Núria Gibert, a l’Audiència pública del darrer Ple, l’objectiu és aconseguir protocols garantistes i que els canals de denúncia interna no fallin, com va passar ara fa tres anys.

D’altra banda, la investigació d’elCugatenc que va destapar aquest cas també apuntava a prop de mig milió d’euros en contractacions que no havien seguit els tràmits legals adequats, segons un informe de la intervenció municipal, i les traves que posava Tugues a un empresari per regularitzar el contracte, segons un altre expedient d’informació reservada. En aquest sentit, el govern assegura que des del juny s’han hagut de pagar 3,2 milions d’euros per contractes que han de ser legalitzats al conjunt de l’Ajuntament. S’hi inclouen el servei de neteja, contractes relacionats amb el festival Petits Camaleons i el personal de sala de l’OAMCCSC.

Des de llavors, assegura Ingla, ja s’ha regularitzat gairebé tota la contractació relacionada amb el Teatre-Auditori mentre la Fiscalia ha requerit informació cinc vegades arran de la denúncia presentada per Ciutadans després de fer-se públic el primer informe de la intervenció municipal. Gibert, per la seva banda, ha qualificat d’irrealitzable el pla per evitar noves irregularitats en contractació derivat de l’informe de la intervenció perquè l’Ajuntament està mancat de recursos humans per fer-hi front i perquè no hi havia la planificació de les contractacions que acabaven contracte.

Davant d’això, explica la tinenta d’alcaldia, s’ha preparar un pla a aplicar durant el 2020 en què es preveu reforçar l’àrea de contractació i anar resolent els contractes pendents de regularització, entre els quals hi ha el transport adaptat, la neteja, la climatització, la grua municipal, l’assegurança de vehicles i la defensa jurídica. “No és un afer que puguem solucionar ràpidament però és important que ho expliquem a la cituadaniaˮ, reivindica.

Amb la dimissió clou una polèmica que ha marcat l’agenda santcugatenca durant tres setmanes. Arran de la publicació de la investigació d’elCugatenc, els col·lectius feministes van interrompre la presentació de la temporada del Teatre-Auditori per demanar el cessament de Tugues. Dos dies més tard, els treballadors de l’equipament van emetre un comunicat de resposta criticant que al manifest dels col·lectius es donaven per fets acusacions no provades. Ahir elCugatenc va explicar que aquest comunicat no havia estat consensuat per tots els treballadors de l’OAMCCSC ni pel personal subcontractat al Teatre-Auditori i que, a més, Tugues va ser al principi de la reunió en què es va decidir fer l’escrit.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article