Protocols de benestar animal i control de la Plataforma Animalista: els Tres Tombs en el punt de mira

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: PAS

Aquest diumenge d’11 a 14 hores Sant Cugat es tornarà omplir de cavalls en la rua dels Tres Tombs, una tradició en el punt de mira des de la perspectiva del benestar animal. Mentre la Comissió de Festes de Sant Antoni i l’Ajuntament defensen els nous protocols establerts, la Plataforma Animalista (PAS), que ja va documentar l’any passat escenes que qualifiquen d’estrès per als animals, adverteix que farà un nou control, recordant que els animals s’han de retirar de la rua quan mostren estrès, por, incomoditat o dolor.

Tal com explica la PAS, que a través d’un vídeo convida la ciutadania a no acudir a la tradició per respecte als animals, hi ha diversos elements a tenir en compte des de la perspectiva del benestar dels èquids com ara el recorregut d’asfalt, els sorolls i la música, les brides amb filet i mos, els sistemes de reducció visual, els esperons i fustes, la càrrega de pes, la forma de transport, el procés de doma i la cosificació dels cavalls “percebuts com a eina o font d’ingrés i que, un cop ja no són rendibles, són enviats a l’escorxador o venuts al millor postorˮ.

El col·lectiu es proposa documentar les possibles vulneracions de protocols i qualsevol altra mostra de patiment dels animals. “La gent que assisteix als tres tombs ho fa amb ànim d’admirar i compartir un matí amb cavalls, ases i ponis però la majoria no se n’adona que, fent-ho, ajuda a perpetuar una festa que lluny de retre’ls-hi un homenatge, esdevé un patimentˮ, expliquen en un comunicat, on també insten la ciutat a transformar els Tres Tombs en un celebració “que de veritat honori el seu origen: celebrar el sant protector dels animalsˮ. Aquestes són algunes de les imatges amb què denuncien l’estrès que van sofrir els èquids en l’edició del 2018:

El govern i la Comissió, per la seva banda, es feliciten per haver incorporat el nou protocol de la Facultat de Veterinària de la UAB així com el de la Federació Catalana dels Tres Tombs. Segons explica el regidor de Benestar Animal, Francesc Carol, a través d’un comunicat, l’adhesió és una forma de “garantir la salut, la protecció i el benestar dels animals que participaran a la rua dels Tres Tombs”.

Rosa Díaz, de la Comissió encarregada de l’organització de la festa, explica que els protocols es basen en la feina d’un expert Xavier Manteca, de la Facultat de Veterinària de la UAB, i que, per tant, les verdaderes situacions d’estrès i vulnerabilitat per als animals ja estan recollides. Per fer el control comptaran amb la veterinària santcugatenca, Anna Vendrell. Sobre els sorolls explica que només hi participa una banda de música al darrere dels banderers.

La figura de la veterinària és indispensable ja que, segons els protocols, els veterinaris han de supervisar la documentació, que els animals no estan sota els efectes d’estimulants o sedants, la càrrega, la fixació i vetllar pel benestar dels èquids durant tota la celebració amb la supervisió del comportament dels animals, evitar que el so es projecti directament sobre ells i revisant el recorregut per evitar relliscades i lesions.

Protocols que preveuen apartar els animals que pateixen

Tal com insisteix la PAS al seu comunicat, tant el protocol de la UAB –que contempla cinc accions– com el de la Federació Catalana –que es divideix en accions per a l’organització, els participants i la cavalcada– preveuen diverses formes de control i d’apartar els animals en cas de contratemps. El de la universitat és precís en quant a la participació: “Si algun cavall mostrés signes de por, incomoditat o dolor, el veterinari responsable del benestar dels animals informarà al responsable de la festa, que hauria de procedir a interrompre la participació del cavallˮ.

Mentre el protocol de la Federació apunta algunes mesures de seguretat, com fer cas a la distància entre els animals marcada per l’organització o vigilar que estan “en condicions òptimes per realitzar l’activitat, ja sigui en estat de salut (sense refredats, galteres, castracions recents ni ferides) i en condicions òptimes d’higieneˮ, la proposta de la UAB és força més precisa en quant a què suposa aquest control: hi preveu la revisió de la condició corporal, de les alternacions de la pell, de la inflamació de les articulacions, de la coixesa, de la condició del pelatge, dels signes de manca de cura dels cascs i de les lesions a les comissures labials.

La rua dels Tres Tombs té el Club Muntanyenc com a banderer i afectarà a diversos carrers del centre de la ciutat. S’emmarca dins de la celebració de la festivitat de Sant Antoni, que va començar divendres amb l’ofici i activitats a la plaça d’en Coll, durant tot el cap de setmana acull el mercat de Traginers a la plaça de Barcelona i dissabte també va tenir la Festa dels Foguerons.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article